Καρκίνος του μαστού: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου και η βασική αντιμετώπισή του

25.10.2023
Καρκίνος του μαστού: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου και η βασική αντιμετώπισή του
Η 25η Οκτωβρίου έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού, τον πιο συνηθισμένο καρκίνο για τις γυναίκες αλλά και εκείνον που μπορεί να ιαθεί ολοκληρωτικά αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση.

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και με αυτή την αφορμή στεκόμαστε λίγο στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας τέτοιας διάγνωσης στις γυναίκες. Όσον αφορά στους άντρες, ο κίνδυνος υπάρχει μεν αλλά αφενός τα στοιχεία δεν είναι επαρκώς κατανοητά, αφετέρου τα ποσοστά είναι πολύ πολύ μικρότερα.

Ιδού οι παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και σημειώνουμε πως η ύπαρξη ενός (ή πολλών) δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα στο μέλλον θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού, όπως και η έλλειψη μερικών δεν σημαίνει αντίστοιχα ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ καρκίνο του μαστού. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Ηλικία

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, γι' αυτό το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ενθαρρύνει τις ετήσιες μαστογραφίες να ξεκινούν από την ηλικία των 40 ετών για γυναίκες μέσου κινδύνου.

Φύλο

Οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τους άνδρες.

Προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό

Ένα προσωπικό ιστορικό λοβιακού καρκινώματος in situ ή άτυπης υπερπλασίας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το ιστορικό καρκίνου στον ένα μαστό αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον άλλο μαστό. Επιπλέον, το να έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως δεν είναι το πιο επικίνδυνο στοιχείο, σύμφωνα και με τα όσα είπε σήμερα η Νατάσα Παζαΐτη σε μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στην Σταματίνα Τσιμτσιλή και το Happy Day (Δια΄βασε όλα όσα είπε ΕΔΩ)

Κατανάλωση αλκοόλ

Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει μια γυναίκα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Γιατί το αλκοόλ έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες από ποτέ άλλοτε

Ακτινοβολία

Με κάθε είδους ακτινοθεραπεία στην περιοχή του θώρακα στην παιδική ή νεαρή ενήλικη ζωή, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.

Εμμηνορροϊκή ηλικία

Εάν ξεκίνησε η περίοδός σου πριν από την ηλικία των 12 ετών, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται.

Ηλικία εμμηνόπαυσης

Εάν ξεκινήσεις την εμμηνόπαυση μετά τα 55, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται.

Ηλικία τοκετού

Η γέννηση ενός παιδιού μετά την ηλικία των 30 ετών αυξάνει τον κίνδυνο.

Η Linda Evangelista διαγνώστηκε 2 φορές με καρκίνο μέσα σε 5 χρόνια - «Είμαι με το ένα πόδι μέσα τον τάφο»

Έγκυος

Οι γυναίκες που δεν έχουν μείνει ποτέ έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες μία ή περισσότερες φορές.

Ορμονοθεραπεία

Η ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση, ειδικά κάθε τύπος που συνδυάζει οιστρογόνα και προγεστερόνη, αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου του μαστού.

Έρευνα: Το υπερβολικό βάρος πριν από την ηλικία των 40 είναι παράγοντας εμφάνισης 18 καρκίνων

Μάζα σώματος

Ένας υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (εκτίμηση του σωματικού λίπους) συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η έρευνα δείχνει ότι τα επιπλέον λιποκύτταρα, τα οποία δημιουργούν οιστρογόνα, μπορεί να ευθύνονται για τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όσο για τη βασική αντιμετώπισή του, το βασικό όπλο που έχουμε απέναντι σε αυτό τον καρκίνο αλλά και σε όλες τις ασθένειες γενικότερα; Χωρίς αμφιβολία η πρόληψη! Σώζει ζωές! Η εξέλιξη των διαγνωστικών μέσων αλλά και των θεραπειών δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία περιπτώσεις που αν είχαν διαγνωστεί αργότερα δεν θα είχαν τις ίδιες πιθανόητες ίασης.

Μη λησμονείς τις ετήσιες εξετάσεις σου. Πρόκειται για τη ζωή σου!

Τελευταία τροποποίηση στις 25.10.2023 - 13:51