Έρευνα: Το υπερβολικό βάρος πριν από την ηλικία των 40 είναι παράγοντας εμφάνισης 18 καρκίνων

Έρευνα: Το υπερβολικό βάρος πριν από την ηλικία των 40 είναι παράγοντας εμφάνισης 18 καρκίνων
Ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω από 40, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία πέρα από τα προφανή. Το θέμα είναι σοβαρό και δεν έχει καθόλου να κάνει με την εμφάνιση!

Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονική έρευνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και σύμφωνα με την οποία, ο κίνδυνος εμφάνισης 18 μορφών καρκίνου αυξάνεται εάν τα άτομα είναι υπέρβαρα ως νεαροί ενήλικες. Ο αυξημένος κίνδυνος πολλών διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, του εντέρου, των νεφρών και του παγκρέατος, έχει ανακαλυφθεί και στο παρελθόν ότι συνδέεται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Πλέον το υπερβολικό βάρος συνδέεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη και με λευχαιμία, λέμφωμα non-Hodgkin και μεταξύ των μη καπνιστών, με καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου και του τραχήλου.

Shannen Doherty: Ανεβάζει βίντεο πριν από επέμβαση για όγκο και εξομολογείται «Είμαι κοκκαλωμένη από τον φόβο»

Οι συγγραφείς της μελέτης ανάφεραν ότι αυτοί οι καρκίνοι δεν είχαν προηγουμένως «θεωρηθεί ως καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία» και ότι η επίδραση της παχυσαρκίας στον καρκίνο είναι «πιθανότατα υποτιμημένη».

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές εξέτασαν επί σειρά ετών δεδομένα για περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια Ισπανούς ενήλικες ηλικίας 40 ετών και κάτω, οι οποίοι το 2009 ήταν υγιείς .

Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες του δείκτη μάζας σώματος σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, λέγοντας ότι προηγούμενες έρευνες που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ βάρους και καρκίνου, είχαν χρησιμοποιήσει μεμονωμένες βαθμολογίες ΔΜΣ.

Τα άτομα στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια για να διαπιστωθεί εάν θα ανέπτυσσαν καρκίνο. Τελικά 225.396 διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά την περίοδο που μελετήθηκε.

Οι Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους –ηλικίες 40 ετών και κάτω– φαίνεται να είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φάνηκε να έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο. Συνολικά, περίπου 18 καρκίνοι συνδέθηκαν με το υπερβολικό βάρος.

«Τα ευρήματά μας φαίνεται να δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία (με ή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας), καθώς και το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σε μικρότερες ηλικίες στην πρώιμη ενήλικη ζωή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου», έγραψαν οι συγγραφείς.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν στρατηγικές δημόσιας υγείας για την πρόληψη του καρκίνου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη μείωση του πρώιμου υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας».

Ο Heinz Freisling, στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο και ένας από τους συνεπικεφαλείς της μελέτης είπε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας, υποστηρίζουν μια επαναξιολόγηση του καρκινικού φόρτου που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, το οποίο επί του παρόντος είναι πιθανό να υποτιμάται».

Οι 5 βασικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο σώμα σου

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια έρευνας, πολιτικής και καινοτομίας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη σε έκταση μελέτη έχει μελλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς πρόσθετοι καρκίνοι, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα non-Hodgkin, έχουν αποδειχθεί ότι συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

«Τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους σε όλη τη ζωή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και η έγκαιρη πρόληψη στην ενήλικη ζωή, είναι το κλειδί».

Τελευταία τροποποίηση στις 10.07.2023 - 09:10