Ο όρος “SkinnyTok” κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, με πολλούς χρήστες να δημοσιεύουν βίντεο σχετικά με τις εμπειρίες τους από αυτήν τη νέα τάση απώλειας βάρους στο TikTok. Το “SkinnyTok” είναι μια τάση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περιορίσουν τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν.
Σύμφωνα με το NBC News, οι χρήστες έχουν ανεβάσει χιλιάδες αναρτήσεις για τη “SkinnyTok”, με κάποιες να συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές σε πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram, το Facebook και το YouTube. Η τάση αυτή έφτασε και στη δημοφιλή αμερικανική εφαρμογή Reddit.
Σύμφωνα με αναζήτηση στο Google, περίπου 38.000 αναρτήσεις στο TikTok περιλαμβάνουν το hashtag #SkinnyTok, ανέφερε η εκπομπή Today. Η Phaith Montoya, μια influencer κατά της κουλτούρας των διαιτών, δήλωσε ότι περίπου 3 εκατομμύρια άτομα της έκαναν ερωτήσεις για τη συγκεκριμένη τάση.
Ποιος εμπνεύστηκε την τάση “SkinnyTok”;
Η τάση “SkinnyTok” στο TikTok προωθεί την ακραία λεπτότητα και τις περιοριστικές διατροφικές συνήθειες με στόχο την επίτευξη του «τέλειου» σώματος. Σύμφωνα με την προσωπική της ιστοσελίδα, μια γνωστή influencer του TikTok ήταν αυτή που ξεκίνησε την τάση “SkinnyTok”, όμως δέχτηκε σοβαρές επικρίσεις από ειδικούς υγείας, οι οποίοι προειδοποίησαν για τους κινδύνους της τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία.
Πολλοί ειδικοί δήλωσαν ότι τάσεις που προωθούν τη μείωση της τροφής για να επιτευχθεί αδυνάτισμα έχουν αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμηση και στη σωματική εικόνα, ιδιαίτερα στους νέους.
Η influencer που ξεκίνησε το “SkinnyTok” αποκλείστηκε από την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα, εν μέσω προειδοποιήσεων για το περιεχόμενο απώλειας βάρους που προωθούσε. Η απαγόρευση αυτή πυροδότησε συζητήσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εικόνα σώματος και στην ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με το Today, όταν κάποιος αναζητήσει το hashtag #SkinnyTok στο TikTok, βλέπει ένα μήνυμα που γράφει: «Είσαι κάτι παραπάνω από το βάρος σου». Το μήνυμα αυτό παραπέμπει σε πηγές βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων βίντεο από την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ (NEDA), που στοχεύουν στην καταπολέμηση των διατροφικών διαταραχών.
Τι είναι η διατροφική διαταραχή;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τις διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία, ως ψυχικές παθήσεις που επηρεάζουν τη σχέση ενός ατόμου με το φαγητό και την εικόνα του σώματός του.
ΟΠΟΥ αναφέρει ότι τα συμπτώματα ή οι συμπεριφορές που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία, σοβαρή ψυχολογική δυσφορία ή σημαντική μείωση της λειτουργικότητας.
Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) ξεκινά συνήθως κατά την εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Αναφέρει ότι συνδέεται με πρόωρους θανάτους, είτε από ιατρικές επιπλοκές είτε από αυτοκτονία. Το 2019, ο οργανισμός ανέφερε ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων, αντιμετώπισαν διατροφικές διαταραχές.
Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι διατροφικών διαταραχών;
Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ (Cleveland Clinic), οι κύριοι τύποι διατροφικών διαταραχών είναι:
-
Νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa): Περιλαμβάνει περιορισμό στην κατανάλωση φαγητού ή θερμίδων, έντονο φόβο αύξησης βάρους και παραμορφωμένη εικόνα σώματος.
-
Βουλιμία (Bulimia nervosa): Περιλαμβάνει επεισόδια υπερφαγίας και στη συνέχεια απόπειρες να αποβληθεί το φαγητό (π.χ. με εμετό, καθαρτικά, διουρητικά ή υπερβολική άσκηση).
-
Διαταραχή υπερφαγίας (Binge eating disorder): Περιλαμβάνει κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, με επακόλουθα συναισθήματα ντροπής, λύπης ή ενοχής.
-
Pica: Εμμονική κατανάλωση μη βρώσιμων αντικειμένων όπως κιμωλία, χώμα ή μπογιά.
-
Διαταραχή αναμάσησης (Rumination disorder): Όπου η τροφή επιστρέφει στο στόμα μετά την κατάποση, ξαναμασάται και είτε ξανακαταπίνεται είτε φτύνεται.
-
Αποφυγή/περιοριστική διαταραχή πρόσληψης τροφής (ARFID): Αφορά περιορισμό πρόσληψης τροφής λόγω αισθητηριακής ευαισθησίας, φόβου πνιγμού ή άλλων λόγων που δεν σχετίζονται με την εικόνα σώματος ή το βάρος.
Τι είναι η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών (NEDA);
Η National Eating Disorders Association (NEDA) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε για να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να δημιουργήσει κοινότητα και να προσφέρει υποστήριξη στα περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που ενδέχεται να βιώσουν διατροφική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο οργανισμός παρέχει επίσης πόρους για τα αγαπημένα πρόσωπα που στηρίζουν κάποιον με διατροφική διαταραχή.
Ποια είναι η πολιτική του TikTok για περιεχόμενο σχετικό με διατροφικές διαταραχές;
Ένας εκπρόσωπος του TikTok ανέφερε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με ειδικούς υγείας, όπως η Cleveland Clinic, το National Institute of Mental Health και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να αποτρέψει τη διάδοση επιβλαβών τάσεων.
Σύμφωνα με το NBC News, οι οδηγίες της κοινότητας του TikTok απαγορεύουν περιεχόμενο που προωθεί διατροφικές διαταραχές ή επικίνδυνες μεθόδους απώλειας βάρους. Ωστόσο, ορισμένα βίντεο σχετικά με «δυνητικά επιβλαβή διαχείριση βάρους» δεν διαγράφονται, αλλά είναι προσβάσιμα μόνο σε χρήστες άνω των 18 ετών και δεν εμφανίζονται στη ροή For You.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας βοηθά στον περιορισμό της διάδοσης επαναλαμβανόμενων μοτίβων περιεχομένου που σχετίζονται με απώλεια βάρους, υπερβολική άσκηση και παρόμοια θέματα.