Τα καρότα συχνά παρεξηγούνται, όμως διατροφικά είναι ιδανικά, ακόμα και για όσους θέλουν να παραμείνουν σε φόρμα. Όταν προστίθενται ωμά σε σαλάτες, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στην ενίσχυση του κορεσμού.
Καταναλωμένα ως σνακ, είναι εξαιρετικά για την καταπολέμηση της πείνας και προσφέρουν μια ώθηση σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κόπωσης και των ενεργειακών “κρασών”.
Δες παρακάτω 5 οφέλη των καρότων:
Καλά για την Καρδιά:
Τα καρότα, είτε μαγειρεμένα είτε ωμά, παρέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών όπως η βήτα-καροτίνη, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, προσφέρουν ασβέστιο και μαγνήσιο, απαραίτητα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Ενισχύουν τα Οστά:
Συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών, καθώς η βήτα-καροτίνη και το μαγνήσιο διευκολύνουν την απορρόφηση ασβεστίου.
Βοηθούν στον Ύπνο:
Τα καρότα, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά, είναι φιλικά προς τον ύπνο χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώ περιέχουν και μελατονίνη, που προάγει τον ύπνο.
Προστατεύουν τον Εγκέφαλο:
Περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή που τους δίνουν το πορτοκαλί τους χρώμα. Αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και προλαμβάνουν την εκφύλιση των νευρώνων. Επίσης, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που στηρίζουν τη μνήμη και μειώνουν την ευερεθιστότητα και την πνευματική κόπωση.
Οφέλη για τα Μαλλιά:
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, τα καρότα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς των μαλλιών, αποτρέποντας τη γήρανση της τρίχας. Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β6, που ενδυναμώνουν τα μαλλιά.