Φοράς αποσμητικό πριν πέσες για ύπνο; Ιδού τα υπέρ και τα κατά

27.07.2023
Φοράς αποσμητικό πριν πέσες για ύπνο; Ιδού τα υπέρ και τα κατά
To καλοκαίρι το θέμα του ιδρώτα είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ακόμη και το βράδυ, στον ύπνο όπου κάποιοι φορούν αποσμητικό λίγο πριν κοιμηθούν με τη σκέψη ότι λειτουργεί καλύτερα όταν εφαρμόζεται το βράδυ και αυτοί που δεν φορούν αποσμητικό προτιμώντας να αφήνουν τους πόρους να αναπνέουν ενώ κοιμούνται.

Αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει απαραιτήτως λάθος, ένας δερματολόγος είναι πάντα σε θέση να ξεκαθαρίσει το θέμα. Αλλά προτού σκεφτείς εάν πρέπει να φοράς ή όχι αποσμητικό πριν κοιμηθείς, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τη διαφορά μεταξύ αντιιδρωτικού και αποσμητικού, καθώς αυτό που χρησιμοποιείς κάνει τεράστια διαφορά όσον αφορά τον προτεινόμενο χρόνο εφαρμογής και τελικά το πόσο θα ιδρώνεις.

Η δερματολόγος Dr. Marisa Garshick, εξηγεί: τα αντιιδρωτικά είναι προϊόντα σχεδιασμένα να εμποδίζουν την απελευθέρωση του ιδρώτα, χρησιμοποιώντας συχνά αλουμίνιο, ενώ τα αποσμητικά είναι αρωματικά στικ που καλύπτουν την οσμή ή απορροφούν την υγρασία. «Μερικά προϊόντα υπάρχουν ως αποσμητικά, κάποια ως αντιιδρωτικά και κάποια ως συνδυασμός των δύο, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι χρησιμοποιείς», λέει.

Καύσωνας: Οι καλύτεροι τρόποι να παραμείνεις δροσερή χωρίς κλιματισμό

Εάν πιστεύεις ότι το αντιιδρωτικό λειτουργεί καλύτερα όταν το χρησιμοποιείς τη νύχτα, έχεις δίκιο. «Είναι πιο αποτελεσματικό όταν εφαρμόζεται τη νύχτα επειδή το αντιιδρωτικό έχει σχεδιαστεί για να φράζει τους ιδρωτοποιούς αδένες, κάτι που είναι πιο εύκολο να το κάνεις το βράδυ, όταν δεν είναι τόσο δραστήριοι ή γεμάτοι με ιδρώτα», λέει η Garshick.

Τα αντιιδρωτικά λειτουργούν επίσης καλύτερα - και προκαλούν λιγότερο ερεθισμό - όταν εφαρμόζονται σε ξηρό δέρμα, κάτι που είναι ένας άλλος λόγος που φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα τη νύχτα, λέει η Garshick. Όχι μόνο ιδρώνεις λιγότερο ενώ κοιμάσαι, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να εφαρμόσεις τα προϊόντα σου μετά το ντους σε καθαρό δέρμα. Το αλουμίνιο μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα όταν το χρησιμοποιείς σε βρεγμένο δέρμα, προσθέτει, οπότε βεβαιώσου ότι οι μασχάλες σου είναι πλήρως στεγνές πριν το εφαρμόσεις.

Καθώς κοιμάσαι, οι πόροι στις μασχάλες σου θα απορροφήσουν το αλουμίνιο, κάτι που κάνει το αντιιδρωτικό πιο αποτελεσματικό την επόμενη μέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μέθοδος πριν τον ύπνο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους ιδρώνουν περισσότερο από τον μέσο όρο, λέει. Αν θέλεις ακόμα περισσότερη προστασία, μπορείς να εφαρμόσεις ένα αποσμητικό το πρωί για να απορροφήσει επιπλέον την υγρασία και να μυρίσει φρεσκάδα.

Αντιιδρωτικά vs αποσμητικών: Πώς επηρεάζουν την υγιεινή και την υγεία σου

Εξαρτάται από εσένα πότε θα αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις αυτά τα προϊόντα - και το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό - αλλά η Garshick επισημαίνει ότι το άρωμα που βρίσκεται σε πολλά αποσμητικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό τη νύχτα, κάτι που είναι ένας ακόμη λόγος για να το αφήσεις για το πρωί. (Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να προσπαθείς να κοιμηθείς όταν έχεις φαγούρα).

Εάν δεν θέλεις να φορέσεις τίποτα στο κρεβάτι, είναι επίσης εντάξει. Μερικές φορές το άρωμα ή η αίσθηση ενός προϊόντος στο δέρμα σου μπορεί να είναι ενοχλητικό. Για να μην αναφέρουμε ότι τα προϊόντα σου θα εξακολουθούν να λειτουργούν και το πρωί, απλώς όχι με τον ίδιο τρόπο. Αν ανησυχείς για τη μυρωδιά ή τον ιδρώτα τη νύχτα, η Garshick συνιστά να κάνεις ένα ντους πριν τον ύπνο για να ξεπλύνεις τη βρωμιά και τα βακτήρια.

Εμείς, πάντως, αυτό το τελευταίο επιλέγουμε!

Τελευταία τροποποίηση στις 27.07.2023 - 08:43