Αντιιδρωτικά vs αποσμητικών: Πώς επηρεάζουν την υγιεινή και την υγεία σου

27.10.2019
Αντιιδρωτικά vs αποσμητικών: Πώς επηρεάζουν την υγιεινή και την υγεία σου
Τα αντιιδρωτικά και αποσμητικά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για τη μείωση της μυρωδιάς του σώματος. Τα αντιιδρωτικά λειτουργούν μειώνοντας τον ιδρώτα. Τα αποσμητικά λειτουργούν αυξάνοντας την οξύτητα του δέρματος. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί ότι τα αποσμητικά είναι καλλυντικά: ένα προϊόν που προορίζεται να καθαρίζει ή να ομορφαίνει. Από την άλλη, θεωρεί ότι τα αντιιδρωτικά είναι ένα φάρμακο: ένα προϊόν με προορισμό να θεραπεύει ή να προλαμβάνει ασθένειες ή να επηρεάζει τη δομή ή τη λειτουργία του σώματος. Μπορείς να μάθεις παρακάτω περισσότερα, σύμφωνα με έρευνα του healthline, σχετικά με τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο μορφών ελέγχου της οσμής του σώματος και ποιο από αυτά τα δύο είναι καλύτερο για εσένα.

Αποσμητικά

Τα αποσμητικά παρασκευάζονται για να απομακρύνουν τη μυρωδιά της μασχάλης αλλά όχι και τον ιδρώτα. Συνήθως η βάση τους είναι το αλκοόλ. Όταν εφαρμόζονται, κάνουν το δέρμα σου όξινο, καθιστώντας το λιγότερο ελκυστικό για τα βακτήρια.

Τα αποσμητικά επίσης περιέχουν αρώματα για να καλύψουν την οσμή.

Αντιιδρωτικά

Τα ενεργά συστατικά στα αντιιδρωτικά συνήθως περιλαμβάνουν ενώσεις με βάση το αργίλιο που μπλοκάρουν προσωρινά τους πόρους του ιδρώτα. Όταν αυτοί οι πόροι κλείνουν μειώνεται η ποσότητα του ιδρώτα που φτάνει στο δέρμα σου.

Τα οφέλη των αποσμητικών και των αντιιδρωτικών

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τη χρήση αποσμητικών και αντιιδρωτικών: υγρασία και οσμή.

Υγρασία

Ο ιδρώτας είναι ένας μηχανισμός ψύξης που σε βοηθά να αποβάλεις την υπερβολική θερμότητα. Οι μασχάλες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα ιδρωτοποιών αδένων από άλλες περιοχές του σώματος. Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να μειώσουν την εφίδρωση τους, καθώς ο ιδρώτας των μασχαλών μπορεί μερικές φορές να απορροφηθεί από τα ρούχα.

Ο ιδρώτας μπορεί επίσης να συμβάλει στην οσμή του σώματος

Οσμή

Ο ίδιος ο ιδρώτας σου δεν έχει ισχυρή οσμή. Είναι τα βακτηρίδια στο δέρμα σου που διασπούν τον ιδρώτα και παράγουν μια μυρωδιά. Η υγρασία που υπάρχει στις ζεστές μασχάλες σου είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια.

Ο ιδρώτας από τους αποκρινείς αδένες σου - που βρίσκονται στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και την περιοχή των θηλών – έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, την οποία είναι εύκολο για τα βακτήρια να τη διασπάσουν.

Αντιιδρωτικά και κίνδυνος για καρκίνο του μαστού

Οι ενώσεις με βάση το αργίλιο στα αντιιδρωτικά - τα ενεργά συστατικά τους - κρατούν τον ιδρώτα από το να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, μπλοκάροντας τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Υπάρχει μια ανησυχία ότι εάν το δέρμα απορροφήσει αυτές τις ενώσεις αργιλίου, μπορεί να επηρεάσει τους υποδοχείς των οιστρογόνων των κυττάρων του μαστού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και του αργιλίου στα αντιιδρωτικά, επειδή:

Ο ιστός του καρκίνου του μαστού δεν φαίνεται να έχει περισσότερο αργίλιο από τον κανονικό ιστό.

Μόνο μια μικρή ποσότητα αργιλίου απορροφάται (0,0012%), με βάση την έρευνα για τα αντιιδρωτικά που περιέχουν χλωριούχο αργίλιο.

Άλλες έρευνες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και των προϊόντων για τη μασχάλη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στο National Center for Biotechnology Information, μεταξύ 793 γυναικών χωρίς ιστορικό καρκίνου του μαστού και 813 γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν έδειξε αυξημένο ποσοστό καρκίνου του μαστού για εκείνες τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν αποσμητικά και αντιιδρωτικά στην περιοχή της μασχάλης.

Μια μελέτη του 2016, που δημοσιεύθηκε επίσης στο NCBI, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντιιδρωτικά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού αλλά η μελέτη πρότεινε επίσης ότι υπάρχει έντονη ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Το συμπέρασμα

Τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για τη μείωση της οσμής του σώματος. Τα αντιιδρωτικά μειώνουν τον ιδρώτα και τα αποσμητικά αυξάνουν την οξύτητα του δέρματος εξουδετερώνοντας τα βακτήρια που προκαλούν οσμές.

Ενώ υπάρχουν φήμες που συνδέουν τα αντιιδρωτικά με τον καρκίνο, η μέχρι στιγμής έρευνα υποδηλώνει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, μελέτες συνιστούν, επίσης, περαιτέρω έρευνα για τη μελέτη της πιθανής σχέσης μεταξύ του καρκίνου του μαστού και των αντιιδρωτικών.