Κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά μετά το ντους; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς

Κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά μετά το ντους; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς
Αν σου αρέσει να κάνεις ντους τη νύχτα, τότε το πιθανότερο είναι ότι πηγαίνεις για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά αρκετά συχνά. Kαι αυτό συμβαίνει γιατί μερικές φορές η επιθυμία για ύπνο είναι πιο δυνατή από την επιθυμία να στεγνώσεις τα μαλλιά σου. Και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Απλώς να ξέρεις ότι οι δερματολόγοι δεν θα συμφωνήσουν μαζί σου.

Σίγουρα δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου αν κάποιες φορές πηγαίνεις για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά, αν γίνει νυχτερινή συνήθεια, όμως, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα φαντάζεσαι, όπως λέει η Dr. Anna Chacon, δερματολόγος από το Μαϊάμι της Φλόριντα. Η υγρασία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής, όπως ερεθισμό, οσμή και πιτυρίδα, καθώς και βλάβη στα μαλλιά, γι' αυτό γενικά συνιστάται να στεγνώνεις τα μαλλιά σου πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Θες να μάθεις γιατί; Όταν ακουμπάς στα μαξιλάρια σου με βρεγμένα μαλλιά, το ύφασμα παγιδεύει την υγρασία στο τριχωτό της κεφαλής σου, όπου δεν μπορεί να εξατμιστεί και να στεγνώσει. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί με μαλλιά που εξακολουθούν να είναι λίγο υγρά, παρόλο που έχουν περάσει αρκετές ώρες από τότε που έκανες ντους.

7 τρόποι να απαλλαγείς οριστικά από τη ψαλίδα

Τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά

Η έκθεση του τριχωτού της κεφαλής σε υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, πιτυρίδα και οσμή, λέει η δερματολόγος. «Τα υγρά περιβάλλοντα είναι τόποι αναπαραγωγής για μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και της ζύμης». Όχι μόνο θα μπορούσες να ξυπνήσεις με φαγούρα αλλά μπορεί επίσης να παρατηρήσεις μια μυρωδιά μούχλας.

Αυτή η ανισορροπία είναι που συμβάλλει επίσης στην πιτυρίδα. Όπως λέει η Chacon, η συνεχής υγρασία μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία στο τριχωτό της κεφαλής σου, προκαλώντας ξηρότητα και ξεφλούδισμα. Πρόσθεσε επίσης και το γεγονός ότι στην μαξιλαροθήκη υπάρχουν πολλές βρωμιές, λίπος, βακτήρια, ακόμη και μύκητες, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που τα βρεγμένα μαλλιά συχνά οδηγούν σε ξεφλούδισμα του τριχωτού της κεφαλής.

Σαν να μην αρκεί αυτό, τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο, γι' αυτό και ο ύπνος με μια υγρή «σφουγγαρίστρα» τα κάνει πιο επιρρεπή σε ζημιές όπως για παράδειγμα τις σπασμένες άκρες και το φριζάρισμα.

5 συμβουλές από τον hair stylist της Jennifer Lopez για να αποκτήσεις εύκολα όγκο στο μαλλί σου

Πώς να κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά

Εάν πρέπει να ξαπλώσεις στο κρεβάτι με υγρά μαλλιά, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ξεπεράσεις αυτές τις παρενέργειες που σχετίζονται με το τριχωτό της κεφαλής. Μετά το ντους σου, στέγνωσε απαλά τα μαλλιά σου με μια πετσέτα όσο το δυνατόν περισσότερο για να απαλλαγείς από τις υπερβολικές σταγόνες. Ακόμα καλύτερα, δώσε στο τριχωτό της κεφαλής σου ένα γρήγορο ζέσταμα με ένα σεσουάρ, εστιάζοντας στο στέγνωμα του τριχωτού της κεφαλής και των ριζών σου ως ένα τρόπο για να αποτρέψεις τη συσσώρευση βακτηρίων.

Στη συνέχεια, τοποθέτησε μια καθαρή πετσέτα πάνω από το μαξιλάρι σου. «Η επιπλέον στρώση μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας», εξηγεί η Chacon.

Ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου, είναι επίσης μια επιλογή να κοιμάσαι με βρεγμένα μαλλιά τυλιγμένα ή πλεξούδα για να περιορίσεις την τριβή και τη ζημιά που προκαλούνται από τα μαξιλάρια, λέει η δερματολόγος.

Το συμπέρασμα: Αν και είναι δελεαστικό να κάνεις ένα ζεστό ντους και να πέσεις αμέσως στο κρεβάτι, αυτή η συνήθεια δεν κάνει τα μαλλιά σου - ή το τριχωτό της κεφαλής σου - πολύ χαρούμενα.

Τελευταία τροποποίηση στις 29.07.2023 - 14:30