Γιατί το αλκοόλ έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες από ποτέ άλλοτε

Γιατί το αλκοόλ έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες από ποτέ άλλοτε
«Γερά» ποτήρια και οι γυναίκες. Μήπως, όμως, καλό είναι να προσέχουν κάπως παραπάνω κι αυτές;

Mέχρι τώρα η υπόθεση των επιπτώσεων του αλκοόλ αφορούσε περισσότερο τους άνδρες. Νέα έρευνα δείχνει ότι ενώ οι άνδρες εξακολουθούν να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ, η διαφορά με τις γυναίκες μειώνεται. Οι γυναίκες πλέον καταναλώνουν αλκοόλ σχεδόν τόσο συχνά όσο και οι άνδρες.

Για να μιλήσουμε με ποσοστά: Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μέσα σε έναν μήνα το ποσοστό των γυναικών που κατανάλωσε αλκοοόλ ήταν 49% σε σύγκριση με το ποσοστό των ανδρών που ήταν 55%. Οι γυναίκες γύρω στα 30 και στα 40, ειδικότερα, πίνουν πλέον περισσότερο από τους άντρες.

Σε αντίθεση με τα σκληρά ναρκωτικά, το αλκοόλ θεωρείται γενικά ως ένας λιγότερο επικίνδυνος τρόπος για να χαλαρώσουν οι γυναίκες, λέει στο National Geographic, ο Dhruti Patel, ειδικός στην ψυχιατρική εξάρτησης στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Miller School of Medicine. «Είναι νόμιμο, άμεσα διαθέσιμο και όχι τόσο ταμπού για την κοινωνία, έτσι οι γυναίκες δεν ανησυχούν για το ποτό», λέει.

Τι είναι ο "στεγνός" Ιανουάριος και ποια τα οφέλη του;

Διαφορετικά σώματα, ισχυρότερες επιπτώσεις

Ακόμη και μικρές ποσότητες κρασιού, μπύρας ή κοκτέιλ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Πέρυσι, η μη κερδοσκοπική Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία αμφισβήτησε την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καθημερινά κάνει καλό στην καρδιά. Οποιαδήποτε ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και ανευρύσματα, δήλωσε η Ομοσπονδία.

Ακόμη και όταν καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ με τους άνδρες, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις αρνητικές του επιπτώσεις. Οι ειδικοί επικαλούνται τη σύνθεση του σώματος των γυναικών, η οποία έχει περισσότερο λιπώδη ιστό και λιγότερο νερό από τους άνδρες με παρόμοιο βάρος, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη και πιο επίμονη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα. Οι γυναίκες έχουν επίσης λιγότερα ένζυμα που μεταβολίζουν το αλκοόλ. Και οι ορμονικές τους διακυμάνσεις πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στο πόσο γρήγορα διασπάται το αλκοόλ.

Επιπλέον, οι γυναίκες που πίνουν αναπτύσσουν μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών προβλημάτων ακόμα και όταν πρόκειται για χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ από τους άνδρες. Οι γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Ενώ περισσότεροι άνδρες πεθαίνουν από τη χρήση αλκοόλ σε σχέση με τις γυναίκες, η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η διαφορά μειώνεται. Οι ετήσιοι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχετικά σταθεροί και για τα δύο φύλα μέχρι το 2007, μετά το οποίο αυξήθηκαν μερικές ποσοστιαίες μονάδες για το καθένα φύλο.

Από το 2018, οι αριθμοί αυξήθηκαν δραματικά. Οι θάνατοι των γυναικών άρχισαν να αυξάνονται κατά 15% ετησίως, έναντι 12,5% των ανδρών.

Οι θάνατοι από το αλκοόλ μπορεί να εμφανιστούν αιφνιδιαστικά, όπως η ξαφνική καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια από δηλητηρίαση από το ίδιο το αλκοόλ ή ακόμα και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, οι πτώσεις ή οι πνιγμοί μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αλλά οι περισσότεροι θάνατοι έχουν να κάνουν με την μακροπρόθεσμη κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένης της τελικής επίδρασής στο ήπαρ, το πάγκρεας ή την καρδιά.

Ο Brad Pitt μίλησε για τη μάχη του με την εξάρτηση στο αλκοόλ και την κατάθλιψη

Το ποτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού, όπου ο κίνδυνος αυξάνεται έως και 9% ακόμη και με ένα ημερήσιο ποτό (κάθε επιπλέον ποτήρι ενισχύει περαιτέρω τα ποσοστά) και σε διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις λοιμώξεις και να μειώσει την επούλωση των πληγών ειδικά μετά από χειρουργεία. Τα προβλήματα γονιμότητας και η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέονται επίσης με το αλκοόλ. Και φυσικά, οι γυναίκες που πίνουν ενώ είναι έγκυες, θέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο σωματικών, ψυχικών και συμπεριφορικών προβλημάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 09.09.2023 - 19:43