Ποιες είναι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα

Ποιες είναι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα
Στα φαρμακεία μπορείς να βρεις μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής για να παίρνεις καθημερινά ειδικά αν αναζητάς μια τόνωση για τον οργανισμό σου. Ωστόσο δεν είσαι και πολύ σίγουρη για τη συχνότητα λήψης τους ή τον συνδυασμό μεταξύ τους και είναι λογικό. Οπότε εκεί που έχεις επιλέξει από το ράφι τις βιταμίνες σου (οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να συνιστώνται από έναν γιατρό) αρχίζει το μπέρδεμα.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι μερικά συμπληρώματα ή βιταμίνες δεν λειτουργούν καλά μαζί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποσότητα μιας βιταμίνης που μπορεί να απορροφήσει το σώμα σου εξαρτάται από το ποια άλλα συμπληρώματα μπορεί να παίρνεις ταυτόχρονα. Επιπλέον, η ταυτόχρονη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι βλαβερές για την υγεία σου.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι θα πρέπει πάντα να μιλάς με το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις ένα νέο συμπλήρωμα (ακόμα και αν είναι «απλώς» μια καθημερινή πολυβιταμίνη!) και φρόντισε να διαβάζεις τις πληροφορίες για κάθε συμπλήρωμα ή βιταμίνη που λαμβάνεις.

Μαγνήσιο και ασβέστιο/πολυβιταμίνη

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να παίρνουν μαγνήσιο το βράδυ, καθώς μπορεί να προάγει την αίσθηση της ηρεμίας και να υποστηρίζει τη μυϊκή χαλάρωση. Αλλά εάν παίρνεις μαγνήσιο, η Erin Stokes, φυσιοπαθητικός γιατρός, συνιστά να μην το παίρνεις ταυτόχρονα με την πολυβιταμίνη σου, καθώς μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση μικρότερων μετάλλων που βρίσκονται στην πολυβιταμίνη, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Επιπλέον, λέει ότι χρειάζεται η λήψη της να απέχει από τη λήψη ασβεστίου, μαγνησίου ή ψευδαργύρου μαζί καθώς θα «συναγωνίζονται για την απορρόφηση».

Βιταμίνες D, E και K

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η απορρόφηση της βιταμίνης Κ από ένα άτομο μπορεί να μειωθεί όταν ληφθούν μαζί άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη D», λέει η γιατρός. «Συνιστάται να λαμβάνεις αυτές τις βιταμίνες με διαφορά τουλάχιστον 2 ωρών για να μεγιστοποιήσεις την απορρόφησή σου».

Χαλκός και ψευδάργυρος

Εάν παίρνεις συμπληρώματα χαλκού λόγω ανεπάρκειας χαλκού, απόφυγε να παίρνεις ψευδάργυρο ταυτόχρονα, λέει. «Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση χαλκού από το σώμα σου. Εάν πρέπει να πάρεις και τα δύο, πάρτα με διαφορά τουλάχιστον δύο ωρών».

Βιταμίνη C και Β12

Σύμφωνα με την γιατρό, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C θα μπορούσε να διασπάσει τη βιταμίνη B12 στο πεπτικό σου σύστημα, μειώνοντας την απορρόφηση της. Αν και ορισμένες μελέτες το αμφισβητούν, είναι καλή ιδέα να περιμένεις τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ της βιταμίνης C και της βιταμίνης Β12.

Σίδηρος και πράσινο τσάι

Δυστυχώς, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μαζί με πράσινο τσάι δεν είναι καλός συνδυασμός. «Το πράσινο τσάι μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου εάν λαμβάνεις σε μεγάλες ποσότητες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους», λέει η Εrin Stokes. «Ο σίδηρος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού».

Η λύση; Παράλειψε το πράσινο τσάι τις ημέρες που παίρνεις το συμπλήρωμα σιδήρου και μείωσε την εβδομαδιαία κατανάλωσή σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 24.09.2023 - 11:41