5 συνθετικά υφάσματα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σου

5 συνθετικά υφάσματα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σου
Ανάλαφρα φορέματα, ζεστά πουλόβερ, τα αγαπημένα μας αθλητικά κολάν ακόμα και τα εσώρουχα είναι μερικά από τα ρούχα της γκαρνταρόμπας μας που συνήθως είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά.

Παρόλο που φαίνονται μια χαρά και άνετα, μπορεί να είναι επικίνδυνα για το δέρμα μας και τη γενική μας υγεία προκαλώντας από άσχημες μυρωδιές στο δέρμα και φθάνοντας σε εξανθήματα, ναυτία κ.α. Οι χημικές ουσίες στα συνθετικά υφάσματα δεν είναι οι καλύτεροι «σύντροφοι» για το δέρμα μας.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας η συχνή χρήση υφασμάτων όπως ο πολυεστέρας, το ρεγιόν ή το σπάντεξ. Εδώ είναι η λίστα!

Πολυεστέρας

Ο πολυεστέρας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνθετικά υφάσματα που χρησιμοποιείται ευρέως. Παρόλο που μπορεί να παραχθεί με ένα μείγμα φυσικών συστατικών, όπως το βαμβάκι, η επίδρασή του στην υγεία μας μπορεί να παραμείνει βλαβερή. Όταν φοράς πολυεστέρα, το δέρμα σου δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος βοηθά στην απελευθέρωση χημικών ουσιών από αυτό το ύφασμα που αργότερα απορροφώνται από το δέρμα σου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και ερεθισμούς όπως εξανθήματα, κνησμό, ερυθρότητα, έκζεμα και δερματίτιδα. Οπότε, καλύτερα να αποφύγεις τον πολυεστέρα στα ρούχα σου αλλά και στα είδη υγιεινής σου.

Τα ενδεικτικά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα

Σπάντεξ/Λύκρα/Eλαστάνη

Αυτοί οι τύποι υφασμάτων είναι εξαιρετικά ελαστικοί και με αυτά φτιάχνονται πολλά στενά ρούχα όπως αθλητικά σουτιέν, κολάν, μπλουζάκια, εσώρουχα, καλσόν, μπικίνι κ.λπ. Όπως και άλλα συνθετικά υφάσματα, αυτά είναι κατασκευασμένα από βλαβερές χημικές ουσίες όπως η πολυουρεθάνη, η οποία θεωρείται επίσης καρκινογόνος. Η παρατεταμένη επαφή με αυτά τα υφάσματα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς του δέρματος όπως η δερματίτιδα.

Νάιλον

Κάλτσες, εσώρουχα, καλσόν και τόσα πολλά διαφορετικά καθημερινά ρούχα είναι φτιαγμένα από νάιλον. Είναι ανθεκτικό και δεν είναι πολύ ακριβό στην παραγωγή, γι' αυτό και είναι δημοφιλές. Ταυτόχρονα, το νάιλον δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για να τη φέρεις σε απ’ ευθείας επαφή με το δέρμα σου. Τα ρούχα από νάιλον δεν απορροφούν τον ιδρώτα από το δέρμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δερματικές μολύνσεις και άσχημες οσμές.

Παλεύεις με τον υπερβολικό ιδρώτα; Το Botox μπορεί να είναι η λύση

Ακρυλικό ύφασμα

Τα ακρυλικά υφάσματα είναι κατασκευασμένα από ακρυλονιτρίλιο, το οποίο είναι καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο. Η έκθεση σε αυτή την ουσία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία σου. Μεταξύ αυτών είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ζάλη, η δυσκολία στην αναπνοή, η αδυναμία των άκρων και πολλά άλλα. Φορώντας συχνά ακρυλικά υφάσματα, διατρέχεις τον κίνδυνο να απορροφήσεις μέρος του ακρυλονιτριλίου στο δέρμα σου.

Ρεγιόν (βισκόζη)

Το ρεγιόν είναι μια ίνα που κατασκευάζεται από κυτταρίνη που μετατρέπεται χημικά από πολτό ξύλου. Όχι μόνο είναι επικίνδυνη η παραγωγή αυτού του υλικού, αλλά η χρήση του μπορεί επίσης να είναι ανθυγιεινή. Το ύφασμα ρεγιόν μπορεί να εκπέμπει τοξικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, πονοκεφάλους, έμετο, πόνο στο στήθος και τους μυς και αϋπνία. Εκτός από όλα αυτά, η παραγωγή του ρυπαίνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις 22.09.2023 - 12:01