Παρουσιάζεις αυτά τα συμπτώματα; Το σώμα σου σού λέει ότι ήρθε η ώρα για ένα check up!

30.04.2025
Παρουσιάζεις αυτά τα συμπτώματα; Το σώμα σου σού λέει ότι ήρθε η ώρα για ένα check up!
Photo by Patty Brito on Unsplash
Προσέχουμε για να έχουμε

Το ετήσιο check up θα έπρεπε να αποτελεί πάγιο στόχο κάθε υγιούς ανθρώπου ως η καλύτερη πρόληψη για την υγεία μας. Παρόλα αυτά και ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι η υγεία είναι πολύτιμη, σπάνια πάμε στον γιατρό από πριν και όχι μετά την εμφάνιση ενός προβλήματος.

Με άλλα λόγια αμελούμε και τελικά φτάνει το σώμα στο σημείο να μας προειδοποιεί αλλά και πάλι να μην το «ακούμε»

«Η έγκαιρη επαγρύπνηση είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο προκειμένου να αποτρέψουμε σοβαρές ασθένειες, και πολλές φορές τα πρώτα συμπτώματα είναι αυτά που μας βοηθούν να εντοπίσουμε νωρίς το πρόβλημα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βαλέρια Εμινίδου, Επιμελήτρια Παθολόγος στο Τμήμα Διεθνών Ασθενών του Metropolitan που έδωσε τα πιο κοινά συμπτώματα που προειδοποιούν ότι πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία με τον γιατρό μας για εξετάσεις.

Ποια συμπτώματα είναι ύποπτα;

Αδικαιολόγητη κούραση - κόπωση

Η αίσθηση κόπωσης, χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα όπως αναιμία, διαταραχές στην θυρεοειδική λειτουργία, καρδιολογικές και ενδοκρινικές παθήσεις.

Ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους

Η απώλεια κιλών χωρίς προσπάθεια και χωρίς αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι ένδειξη ορμονικών διαταραχών, μεταβολικών προβλημάτων ή και σοβαρότερων παθήσεων.

Πονοκέφαλοι - Ζάλη

Επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι ή επεισόδια ζάλης μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ημικρανίες ή άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Πόνος στο στήθος

Το άλγος στην περιοχή του στήθους μπορεί να οφείλεται σε καρδιολογικά, πνευμονολογικά νοσήματα ή διαταραχές στον οισοφάγο.

Διαταραχές στις κενώσεις

Οι αλλαγές στις συνήθειες των κενώσεων χωρίς να έχουν προηγηθεί αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να υποκρύπτουν πληθώρα γαστρεντερολογικών διαταραχών όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ή και κακοήθειες του πεπτικού συστήματος.

Απώλεια όρεξης

Η προοδευτική απώλεια της όρεξης η οποία θα οδηγήσει σταδιακά σε απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να οφείλεται σε γαστρεντερολογικές διαταραχές ή άλλες σοβαρότερες συστηματικές παθήσεις.

Διαταραχές στην ούρηση

Τα δυσουρικά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, υπερπλασία προστάτη στους άντρες, λίθους στο ουροποιητικό σύστημα ή στον σακχαρώδη διαβήτη.

Αλλαγές στο δέρμα ή στους σπίλους (ελιές)

Αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα ή την εμφάνιση των σπίλων καθώς και η εμφάνιση δερματικών κηλίδων μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος ή άλλης συστηματικής πάθησης.

Αλλαγή στην διάθεση ή την ψυχική κατάσταση

Η μεταβολή στην διάθεση ενός ατόμου μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, άγχος καθώς και σε ανεπάρκεια βιταμινών ή ορμονικές διαταραχές.

Επίμονος βήχας

Αν ο βήχας ή ο πόνος στον λαιμό διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες ενδέχεται να υποδεικνύει αναπνευστικά προβλήματα όπως η πνευμονία ή κακοήθειες πνεύμονα.

Απώλεια τριχών - Σπάσιμο νυχιών

Η απώλεια μαλλιών καθώς και το σπάσιμο των νυχιών μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές, σε αναιμία, σε διατροφικές ελλείψεις καθώς και σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Τελευταία τροποποίηση στις 30.04.2025 - 17:56