Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη Vertical δίαιτα

08.06.2025
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη Vertical δίαιτα
Πώς λειτουργεί η Vertical δίαιτα

Σε αντίθεση με τις συμβατικές «οριζόντιες» δίαιτες, η vertical δίαιτα εστιάζει σε ένα πιο στενό φάσμα τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της δίαιτας είναι η διόρθωση ορμονικών ανισορροπιών και διατροφικών ελλείψεων, καθώς και η βελτίωση της υγείας του εντέρου, η αύξηση της ενέργειας και η ενίσχυση της μυϊκής αποκατάστασης.

Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στη θεωρία ότι ο περιορισμός της ποικιλίας των τροφών βελτιώνει την αποδοτικότητα της πέψης, οδηγώντας σε καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ο Efferding, δημιουργός της δίαιτας, υποστηρίζει ότι ο περιορισμός της ποικιλίας των τροφών κάνει το σώμα πιο αποδοτικό στην απορρόφηση θρεπτικών, βοηθώντας έτσι στην αύξηση μυϊκής μάζας, τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και τη βελτιστοποίηση του μεταβολισμού.

Επιτρεπόμενες τροφές

Το κόκκινο κρέας και το λευκό ρύζι είναι οι βασικές τροφές στη vertical δίαιτα. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της δίαιτας, το λευκό ρύζι είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων. Θεωρείται εύπεπτο, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, κάτι σημαντικό για επαγγελματίες αθλητές με υψηλές θερμιδικές ανάγκες.

Η δίαιτα δίνει μεγάλη σημασία στην πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι κρίσιμη για την αποφυγή απώλειας μυών. Το κόκκινο κρέας προτιμάται για την πλούσια περιεκτικότητά του σε σίδηρο, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και χοληστερόλη, που θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη μυών και την παραγωγή τεστοστερόνης.

Ωστόσο, επειδή δεν είναι δυνατό να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε μικροθρεπτικά μόνο με αυτά τα δύο τρόφιμα, η δίαιτα περιλαμβάνει επίσης περιορισμένες ποσότητες θρεπτικών και εύπεπτων τροφών όπως αυγά, γιαούρτι, σπανάκι και σολομό. Αποθαρρύνονται τα τρόφιμα που είναι δύσκολα στην πέψη.

Αυτά περιλαμβάνουν λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Επίσης, περιορίζονται τα όσπρια, το καστανό ρύζι και άλλα δημητριακά, καθώς περιέχουν λεκιθίνες και φυτικό οξύ που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Κίνδυνοι της Vertical Δίαιτας

Αρχικά αναπτυγμένη για υψηλού επιπέδου αθλητές, αυτή η μέθοδος έχει προσελκύσει και όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη γενική τους ευεξία και να πετύχουν στόχους γυμναστικής. Εστιάζοντας σε εύπεπτες τροφές, η vertical δίαιτα απλοποιεί την κατανάλωση συχνών, υψηλών σε θερμίδες γευμάτων χωρίς πεπτικά προβλήματα. Αυτή η προσέγγιση μειώνει σημαντικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και διάρροια σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η στρατηγική αυτή για απώλεια βάρους προωθεί όχι μόνο την υγεία του εντέρου, αλλά και την ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών, βοηθώντας το σώμα να διατηρεί έναν αποδοτικό μεταβολισμό. Από την άλλη πλευρά, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη ορισμένα ζητήματα.

Καταρχάς, η δίαιτα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την προώθηση του αισθήματος κορεσμού, τη διατήρηση της καρδιακής και εντερικής υγείας, και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Η δίαιτα είναι επίσης πολύ περιοριστική όσον αφορά τις φυτικές τροφές. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αυτών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων παθήσεων. Για το λόγο αυτό, συνιστώνται πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι οι ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά αυτές από το κόκκινο κρέας, μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Συνεπώς, αυτή η δίαιτα θα πρέπει να ακολουθείται μόνο για πολύ περιορισμένα χρονικά διαστήματα.