Αν προσπαθείς να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών, πιθανότατα πιστεύεις ότι πρέπει να γεμίσεις το πιάτο σου με δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Δεν κάνεις λάθος, αλλά αυτή δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. Ακόμη και μέσα σε αυτές τις κατηγορίες, υπάρχουν τρόφιμα που πιθανόν νομίζεις ότι είναι πλούσια σε ίνες… αλλά δεν είναι.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μην προσλαμβάνεις όσο νομίζεις από αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Κι αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζεις, καθώς οι ίνες έχουν πολύ περισσότερα οφέλη από την απλή αποφυγή της δυσκοιλιότητας.
Η διατροφολόγος Desiree Nielsen τονίζει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε ίνες σε κρατούν χορτάτη και ικανοποιημένη, βοηθώντας σε να αποφύγεις την πείνα που σε αποσπά. Επιπλέον, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και προστατεύουν την καρδιά.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι ενήλικες δεν φτάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, που είναι 30 γραμμάρια την ημέρα. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά η πρόσληψη μέσω των τροφών είναι προτιμότερη, αρκεί να διαλέγεις τις σωστές.
Ορίστε 11 τρόφιμα που νομίζεις πως είναι γεμάτα ίνες, αλλά μάλλον θα σε απογοητεύσουν:
1. Ψωμί «σιταρένιο»
Μην υποθέτεις ότι όλα τα ψωμιά με ετικέτα «σιταρένιο» είναι πλούσια σε ίνες. Πολλά περιέχουν εμπλουτισμένο λευκό αλεύρι, με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
Τι να προτιμάς: Ψωμί που αναγράφει «ολικής άλεσης», «ολόκληρο σιτάρι» ή «γκράχαμ». Ένα τέτοιο ψωμί έχει περίπου 2 γρ. ίνες ανά φέτα, άρα ένα σάντουιτς σου δίνει περίπου 4 γρ.
2. Καφέ ρύζι
Αν επιλέγεις καφέ ρύζι για τις ίνες του, τα νέα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένου καφέ ρυζιού έχει περίπου 1,5 γρ. ίνες.
Εναλλακτικές: Κινόα (5 γρ./φλιτζάνι), καμούτ (4 γρ./μισό φλιτζάνι) ή κορεάτικο πολυσπορικό ρύζι με όσπρια και δημητριακά.
3. Δημητριακά πρωινού
Δεν είναι όλα πλούσια σε ίνες. Π.χ. τα Rice Krispies έχουν λιγότερο από 0,5 γρ.
Προτίμησε: Δημητριακά ολικής άλεσης ή με προσθήκη ψύλλιου (π.χ. πίτουρο βρώμης, Bran Flakes).
4. Λάχανο
Αν και θρεπτικό, βρασμένο λάχανο έχει περίπου 3 γρ. ίνες ανά φλιτζάνι, πολύ λιγότερο από το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Συνδυασμός: Βάλε μπρόκολο ή λαχανίδα στο ίδιο πιάτο για ενίσχυση.
5. Αγγούρι
Το αγγούρι περιέχει περίπου 1,5 γρ. ίνες, κυρίως στη φλούδα.
Συμβουλή: Συνόδευσέ το με χούμους (πλούσιο σε ίνες από ρεβίθια) ή πρόσθεσέ το σε σαλάτες με φασόλια και κινόα.
6. Ντομάτες
Μία ολόκληρη ντομάτα έχει περίπου 1,5 γρ. ίνες. Δεν είναι αμελητέο, αλλά δεν αποτελεί «βόμβα» ινών.
Τι να προσθέσεις: Σκληρότερα λαχανικά όπως kale ή σπανάκι (μαγειρεμένο), για επιπλέον φυτικές ίνες.
7. Καρότα
Ωμά ή βραστά, ένα καρότο έχει λιγότερο από 1,5 γρ. ίνες.
Καλύτερες επιλογές: Μπρόκολο ή αρακάς (έως και 9 γρ./φλιτζάνι βρασμένο). Αν τα χρησιμοποιείς σε σαλάτα, πρόσθεσε και φακές.
8. Ωμό σπανάκι
Δύο φλιτζάνια ωμό σπανάκι έχουν μόνο 1 γρ. ίνες.
Tip: Το μαγείρεμα συρρικνώνει τον όγκο του και αυξάνει τις ίνες ανά μερίδα. Βρασμένο, μπορεί να φτάσει πάνω από 4 γρ./φλιτζάνι. Πρόσθεσε και αβοκάντο για +7 γρ. ίνες.
9. Μαρούλι
Το μαρούλι ίσως είναι το λιγότερο πλούσιο σε ίνες, μόνο 0,5 γρ. ανά φλιτζάνι.
Στρατηγική: Αντί να βασίζεσαι μόνο στο μαρούλι, πρόσθεσε αγκινάρες, φασόλια ή κινόα στη σαλάτα σου.
10. Μάνγκο
Μισό μάνγκο περιέχει λιγότερο από 2 γρ. ίνες.
Προτίμησε: Γκουάβα (περίπου 9 γρ./φλιτζάνι), ή ανακάτεψέ το με άλλα φρούτα υψηλότερης περιεκτικότητας.
11. Καρπούζι
Γλυκό, υδάτινο, αλλά όχι πλούσιο σε ίνες. Ένα φλιτζάνι έχει λιγότερο από 1 γρ.
Εναλλακτική: Ένα μέτριο μήλο έχει 4 γρ., και ένα αχλάδι 6 γρ. Μπορείς να τα ψήσεις όπως θα έκανες με καρπούζι, για γλυκό επιδόρπιο με καπνιστό άρωμα!