Παλεύεις με τον υπερβολικό ιδρώτα; Το Botox μπορεί να είναι η λύση

11.10.2022
Παλεύεις με τον υπερβολικό ιδρώτα; Το Botox μπορεί να είναι η λύση
Το Botox είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία του υπερβολικού ιδρώτα στις μασχάλες και χρησιμοποιείται συχνά για το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Εάν παλεύεις με την υπερβολική εφίδρωση και τίποτα δεν φαίνεται να βοηθάει, μπορεί να σε ενδιαφέρει το Botox. Επειδή παρά την κύρια φήμη του ως προληπτική θεραπεία ρυτίδων, το Botox είναι επίσης εγκεκριμένο από τον FDA για να βοηθήσει στην πρόληψη της υπεριδρωσίας -μια κοινή πάθηση όπου κάποιος παράγει δυσανάλογες ποσότητες ιδρώτα- στις μασχάλες. Ωστόσο, συχνά χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του προσώπου, των χεριών και των ποδιών για το ίδιο πρόβλημα.

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις για το Baby Botox

Όσο για το γιατί το Botox εστιάζει στον ιδρώτα σε αυτές τις περιοχές; Εκεί είναι πιο συγκεντρωμένοι οι ιδρωτοποιοί αδένες μας, λέει η κοσμητική δερματολόγος Michele Green. «Οι εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα μας, αλλά είναι συγκεντρωμένοι σε περιοχές όπως τα πόδια, οι παλάμες και οι μασχάλες», εξηγεί. «Όταν το σώμα υπερθερμαίνεται ή όταν γυμνάζεσαι, τα νεύρα ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες για να παράγουν ιδρώτα στο για να δροσίσει το σώμα». Ορισμένοι άνθρωποι παράγουν περισσότερο ιδρώτα από άλλους επειδή τα προαναφερθέντα νεύρα αντιδρούν υπερβολικά, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση.

Για να αποφευχθεί αυτό, το Botox μπορεί να εγχυθεί απευθείας στους ιδρωτοποιούς αδένες για να εμποδίσει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης: ενός νευροδιαβιβαστή που επικοινωνεί με τους ιδρωτοποιούς αδένες για να παράγει ιδρώτα. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη εφίδρωση στις στοχευμένες περιοχές. Είσαι περίεργη για το botox για την εφίδρωση; Διάβασε παρακάτω τις συχνές ερωτήσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη θεραπεία.

5 συχνοί μύθοι για τις ενέσιμες θεραπείες

Τι είναι το Botox;
Το Botox είναι ένας από τους πολλούς νευροδιαμορφωτές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για τη μείωση του σχηματισμού ρυτίδων
, λέει η Smita R. Ramanadham, πιστοποιημένη πλαστική χειρουργός και ιδρύτρια της SR Plastic Surgery. Πιο συγκεκριμένα, ωστόσο, προσθέτει ότι το Botox είναι μια ένεση που αποτελείται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος αλλαντοτοξίνης.

«Όταν εγχέεται στους υποκείμενους μύες, το Botox μπλοκάρει την ακετυλοχολίνη που απελευθερώνεται από το νεύρο και ουσιαστικά διαταράσσει την επικοινωνία της με τους μυς, αποδυναμώνοντας τους και έτσι μειώνονται οι ρυτίδες που εμφανίζονται στο δέρμα», εξηγεί. «Χρησιμοποιείται συνήθως για οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο, εφίδρωση, ημικρανίες και πόδια χήνας, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για άλλες ανησυχίες».

Τι προκαλεί την υπερβολική εφίδρωση;
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ο ιατρικός όρος για την υπερβολική εφίδρωση είναι υπεριδρωσία. «Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλείται από υπερδραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων, που οδηγεί σε υπερβολική εφίδρωση χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε μια δροσερή περιοχή, δεν κινείσαι και δεν είστε ανήσυχη ή νευρική», λέει η Green, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο τύποι υπεριδρωσίας: πρωτοπαθής (ή εστιακή) και δευτεροπαθής.

«Πρωτοπαθής υπεριδρωσία είναι όταν εμφανίζεται υπερβολική εφίδρωση σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος - χέρια, μασχάλες, πόδια - χωρίς υποκείμενη ιατρική αιτία», λέει. Όσο για τη δευτεροπαθή υπεριδρωσία, η οποία είναι γνωστή και ως γενικευμένη υπεριδρωσία; "Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω ενός υποκείμενου ιατρικού προβλήματος και τείνει να εμφανίζεται με γενικευμένο τρόπο σε όλο το σώμα και όχι σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος".

Πώς βοηθά το Botox στον ιδρώτα;
Το Botox αντιμετωπίζει την εφίδρωση με τον ίδιο τρόπο που προλαμβάνει τις ρυτίδες:
Μόλις εγχυθεί και αρχίσει να λειτουργεί, εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων με τους ιδρωτοποιούς αδένες, γεγονός που μειώνει αποτελεσματικά την έκκριση ιδρώτα από τους αδένες. Η μείωση αυτής της περίσσειας ιδρώτα είναι προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται με αυτήν, επειδή μπορεί να προκαλέσει κοινωνικό άγχος, εφίδρωση και/ή λεκέδες στα ρούχα και γενική δυσφορία.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να δράσει το Botox;
Τα αποτελέσματα του botox για την υπεριδρωσία είναι ταχείας δράσης. Μπορεί να παρατηρήσεις τα αποτελέσματα του Botox σε λίγες μόνο ημέρες μετά τις ενέσεις, συνήθως μεταξύ τεσσάρων και έξι ημερών. Το πλήρες αποτέλεσμα του Botox θα είναι εμφανές περίπου δύο εβδομάδες μετά τις ενέσεις.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα του Botox;
Σύμφωνα με την Ramanadham, θα πρέπει να περιμένεις τα αποτελέσματα να διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες, αν και μπορεί να διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο ανάλογα με το πόσο γρήγορα το σώμα σου μεταβολίζει το Botox καθώς και από το πού τοποθετήθηκαν οι ενέσεις. Για το λόγο αυτό, η Green προτείνει στους ασθενείς να επαναλαμβάνουν τη θεραπεία με botox στη μασχάλη κάθε έξι μήνες για να διατηρήσουν τα αποτελέσματα. «Τα αποτελέσματα του Botox στα χέρια και τα πόδια συνήθως δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο στις μασχάλες», προσθέτει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες;
Σύμφωνα με την Green, οι συχνές ήπιες παρενέργειες του Botox για την υπεριδρωσία περιλαμβάνουν τοπικό ερεθισμό ή μώλωπες, οι οποίοι είναι προσωρινοί και υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. «Πιο σπάνιες και σοβαρές παρενέργειες, που εμφανίζονται σε λιγότερο από το 1% των ασθενών, περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή και προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης», λέει. «Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αυτών των δυσμενών παρενεργειών, το Botox για την υπεριδρωσία θα πρέπει να εκτελείται από έμπειρο, πιστοποιημένο ιατρό».