Τα ενδεικτικά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα

10.11.2022
Τα ενδεικτικά σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα
Δεν μοιάζουν όλοι οι ερεθισμοί με τον ίδιο τρόπο – μάθε εδώ όσα πρέπει να ξέρεις

Ξηρή, λιπαρή, μεικτή: Μέχρι πριν λίγο καιρό, υπήρχαν μόνο τρεις γνωστοί τύποι επιδερμίδας – μέχρι που εμφανίστηκε και η ευαίσθητη. Αν και η ευαισθησία του δέρματος ήταν πάντα κάτι που υπήρχε, καθιερώθηκε πρόσφατα και ως βασικός τύπος δέρματος, οδηγώντας τους αγοραστές παντού που κάποτε θεωρούσαν πως ανήκαν σε μια από τις τρεις βασικές κατηγορίες να αναρωτιούνται αν έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Η έννοια όμως του «ευαίσθητου δέρματος» είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. «Είναι σαν τον όρο ‘καθαρή ομορφιά’ ή ‘υποαλλεργικό’, όπου πραγματικά δεν υπάρχει τυπικός ορισμός και ο όρος σημαίνει κάτι διαφορετικό ανάλογα με την περίπτωση», λέει ο δερματολόγος Robin Schaffran. «Ο τρόπος με τον οποίο ορίζω το ευαίσθητο δέρμα είναι ότι είναι ένας συγκεκριμένος τύπος δέρματος που ερεθίζεται πολύ εύκολα και σε μεγάλο βαθμό εμφανίζει δυσανεξία σε πολλά διαφορετικά τοπικά προϊόντα που, όταν χρησιμοποιούνται, συχνά προκαλούν συμπτώματα καψίματος και τσουξίματος, με ή χωρίς εξανθήματα».

Τα συστατικά που οι δερματολόγοι λένε πως πρέπει να αποφύγεις εάν έχεις έκζεμα

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθερή διαφορά μεταξύ του ευαίσθητου δέρματος και του ευαισθητοποιημένου δέρματος, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ερεθισμένο δέρμα. Ξεκίνησες να χρησιμοποιείς ρετινόλη ή ένα βαρέως τύπου scrub προσώπου πριν αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν έχεις ευαίσθητο δέρμα; Μπορεί να έχεις προκαλέσει ευαισθητοποίηση. «Το ευαισθητοποιημένο δέρμα αναφέρεται στο δέρμα που ερεθίζεται, για παράδειγμα μετά τη χρήση ενός ισχυρού προϊόντος, ενώ το ευαίσθητο δέρμα ερεθίζεται πολύ εύκολα, ακόμη και από προϊόντα ή περιβάλλοντα που συνήθως δεν προκαλούν ερεθισμό», εξηγεί η ιδρύτρια της Skin Joy Dermatology, Saya Obayan. «Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τη διαφορά γιατί η ευαισθητοποίηση μπορεί να διορθωθεί σταματώντας οτιδήποτε ερεθίζει το δέρμα», συνεχίζει η Obayan. «Μόλις σταματήσεις τη χρήση του προϊόντος και με λίγο ενυδατικό και απαλό καθαρισμό, το δέρμα μπορεί να επιστρέψει στο φυσιολογικό».

Εάν μπορείς να αποκλείσεις οποιαδήποτε φλεγμονώδη προϊόντα - και εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις ερεθισμένο δέρμα - τότε μπορεί να έχεις ευαίσθητο τύπο δέρματος. Ωστόσο, αυτό δεν σε απομακρύνει απαραίτητα από έναν άλλο τύπο με τον οποίο πάντα ταυτιζόσουν, όπως ξηρό ή μεικτό. Η Obayan σημειώνει ότι το ευαίσθητο δέρμα «συνήθως βρίσκεται σε συνδυασμό με ξηρό δέρμα», αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε λιπαρά και μεικτά δέρματα.

Τα 5 οφέλη των serum με βιταμίνη C για τη φροντίδα του δέρματος σου

Έχοντας αυτό κατά νου, παρακάτω θα βρεις τα σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις ευαίσθητο δέρμα.

Κάψιμο, κνησμός και ερυθρότητα
Το δέρμα σου κοκκινίζει ή αρχίζεις να αισθάνεσαι φαγούρα όταν απλώνεις μια εξαιρετικά απαλή ενυδατική κρέμα με την οποία καμία από τις φίλες σου δεν έχει πρόβλημα; Αυτή είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. «Τα κοινά σημάδια του ευαίσθητου δέρματος περιλαμβάνουν κάψιμο, τσούξιμο, κνησμό και ερυθρότητα. Αυτά συμβαίνουν συχνά όταν χρησιμοποιείς προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως καθαριστικά προσώπου, ενυδατικές κρέμες ή αντηλιακά», λέει η Obayan. «Μελέτες δείχνουν ότι το ευαίσθητο δέρμα τείνει να πυροδοτείται εύκολα – αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζονται πολλά για να προκληθεί φαγούρα, πόνος και ερυθρότητα».

«Όταν το δέρμα είναι ερεθισμένο, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση που απελευθερώνει διαφορετικές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες και προκαλεί το άνοιγμα ή τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος. Η αυξημένη ροή αίματος κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο κόκκινο, αλλά ξεπλένει τυχόν τοξίνες στο δέρμα», εξηγεί η Obayan. «Αυτός είναι ο τρόπος του δέρματος να δείξει ότι έχει υποστεί ζημιά και ότι προστατεύεται. Μια παρόμοια αντίδραση συμβαίνει όταν έχεις καεί από τον ήλιο».

Το περιβάλλον σου είναι ένα έναυσμα
Εάν ο καιρός έξω είναι τρομακτικός, το δέρμα σου μπορεί να μην αισθάνεται τόσο ευχάριστο. «Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ευαίσθητο δέρμα το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι κρύος και ξηρός», λέει η Obayan. «Μερικοί άνθρωποι έχουν ευαίσθητο δέρμα σε όλη τους τη ζωή και πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα και κλίματα που προκαλούν το δέρμα τους. Η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει».

Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξεις τον καιρό, υπάρχουν τρόποι να προστατεύσεις το ευαίσθητο δέρμα σου. Η Obayan λέει ότι το κλειδί για να ζεις με αυτόν τον τύπο δέρματος είναι η εύρεση απαλών και μη ερεθιστικών προϊόντων: «Συχνά, υπάρχει ένα πρόβλημα με τον φραγμό του δέρματος, όπως η χαμηλή παραγωγή κεραμιδίων και ελαίων. Η χρήση ενυδατικών προϊόντων που περιέχουν κεραμίδια, έλαια και τα λιπίδια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα».

«Άλλα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν το ευαίσθητο δέρμα περιλαμβάνουν ηρεμιστικά συστατικά που βοηθούν στη διαχείριση του ερεθισμού και περιλαμβάνουν προϊόντα με CBD και νιασιναμίδη», προσθέτει η Schaffran. «Είναι επίσης σημαντικό όταν έχεις εξανθήματα από ευαίσθητο δέρμα να αντιμετωπίζεις και τα εξανθήματα, συνήθως με κάποιο είδος συνταγογραφούμενης κρέμας.