Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου από την εμμηνόπαυση

19.11.2022
Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου από την εμμηνόπαυση
Δες πώς μπορείς να διαχειριστείς το ορμονικό δέρμα κατά την είσοδο στην εμμηνόπαυση

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το δέρμα είναι ένα βαρόμετρο της ορμονικής μας υγείας - ένα παράθυρο στο πόσο καλά το σώμα μας ρυθμίζει αυτή την ισορροπία. Αυτό το παράθυρο συχνά χάνει τη λάμψη του κατά την περιεμμηνόπαυση – είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ορμονικό τρενάκι, το οποίο ορισμένες γυναίκες καταλήγουν να οδηγούν για χρόνια. Σε μια πρόσφατη έρευνα του No 7 skincare, περισσότερες από τις μισές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης δεν περίμεναν αλλαγή στην επιδερμίδα τους, ενώ το 72 τοις εκατό συνέχισε να λέει ότι δεν ήταν ευχαριστημένες με την εμφάνιση του δέρματός τους.

Τα ορυκτά είναι το επόμενη μεγάλη τάση στην περιποίηση του δέρματος - Να γιατί

Στην αρχή, όταν η προγεστερόνη τείνει να πέσει, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό, ακόμη και ξεφλουδισμένο. Στη συνέχεια, καθώς η περιεμμηνόπαυση συνεχίζεται, τα οιστρογόνα αρχίζουν να πέφτουν και να ρέουν, αυξάνοντας την τεστοστερόνη. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι θα χάσουμε έως και το ένα τρίτο του κολλαγόνου μας τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας μας (και το πρόσωπό μας) βιώνει την περιεμμηνόπαυση θα είναι πολύ διαφορετικός, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Ενυδάτωση του ξηρού δέρματος
Η ενυδάτωση δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά το ξηρό δέρμα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της εμμηνόπαυσης, οπότε ήρθε η ώρα να αγοράσεις μια φόρμουλα υαλουρονικού οξέος καλής ποιότητας και ένα προϊόν περιποίησης δέρματος πλούσιο σε λιπίδια.

«Το ξηρό δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ευαισθητοποίηση, επομένως όσο περισσότερο ενισχύσεις τον φραγμό σου, τόσο το καλύτερο», εξηγεί η δερματολόγος Dr Sam Bunting. «Αναζήτησε καλά ισορροπημένες φόρμουλες που περιέχουν αποφρακτικά, για να κλειδώνουν το νερό, ενυδατικά, και να ενισχύσουν τη δομή του δέρματος, η οποία είναι τελικά το κλειδί για την εμφάνιση της επιδερμίδας σου». Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως προσθέτει ο Dr Usman Qureshi, γιατρός ευεξίας και ιδρυτής της Luxe Skin: «Αν υποφέρεις από ξηροδερμία, κάνε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, με ελαιόλαδο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά και απόφυγε τα ζεστά ντους».

Ενσωμάτωση της ρετινόλης
Με την επιβράδυνση του κύκλου εργασιών των κυττάρων και την κατακόρυφη πτώση των επιπέδων κολλαγόνου, τα περισσότερα δέρματα θα χρειαστούν ρετινόλη. «Οι ρετινόλες είναι ένα απίστευτα θετικό βήμα για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ομορφιά του δέρματός σου και πρέπει να εφαρμόζονται απαλά, σαν να ξεκινούσες ένα νέο πρόγραμμα άσκησης», λέει η Bunting.

Η ερώτηση που οι δερματολόγοι θέλουν να κάνεις για να αποφύγεις τη σπατάλη χρημάτων για την περιποίηση του δέρματος

Προστασίας φραγμού
Το δέρμα σου χρειάζεται βοήθεια εδώ - η μείωση των οιστρογόνων και η κατακόρυφη πτώση του κολλαγόνου μπορεί συχνά να προκαλέσει αφυδάτωση και καταστροφή του δερματικού φραγμού, γι' αυτό και η επιδερμίδα μπορεί να γίνει ευαισθητοποιημένη.

Η Bunting συμβουλεύει να στηρίξεις το δέρμα σου αφαιρώντας πρώτα τα αυστηρά πρόσθετα. Αφαίρεσε τα φυσικά απολεπιστικά και τα αρωματικά προϊόντα προσώπου, τα οποία δυνητικά ερεθίζουν το δέρμα σου. Προτίμησε απαλά καθαριστικά, που διατηρούν τον λιπιδικό φραγμό, και χρησιμοποίησε πάντα χλιαρό νερό.

Φώτισε τον τόνο του δέρματος
Ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι το θαμπό δέρμα, λόγω της αργής ανανέωσης των κυττάρων και τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων, πράγμα που σημαίνει ότι το φως δεν μπορεί να αναπηδήσει τόσο εύκολα από το δέρμα σου. Δηλαδή, θα χρειαστεί να προσθέσεις βιταμίνη C στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου.