Όλα όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκολικό οξύ

23.11.2022
Όλα όσα πραγματικά πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκολικό οξύ
Τι είναι το γλυκολικό οξύ, τι κάνει στο δέρμα και ποια είναι η σωστή ποσότητα

Αν ρίξεις μια ματιά στα μπουκάλια στο ράφι περιποίησης της επιδερμίδας σου, το πιθανότερο είναι ότι τουλάχιστον ένα από αυτά περιέχει γλυκολικό οξύ. Ίσως διαθέτει δύο, τρεις ή περισσότερες από τις συνήθεις φόρμουλες σου.

Αλλά, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στην περιποίηση της επιδερμίδας, το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Ενώ οι δυνάμεις απολέπισης, λάμψης και εξασθένισης της χρωστικής αυτής της σκληρής ένωσης είναι πράγματι τρομερές, η εσφαλμένη ή υπερβολική χρήση γλυκολικού οξέος μπορεί να καταστρέψει τον φραγμό του δέρματός σου, ο οποίος υπάρχει για καλό λόγο.

Οι κοινές συνήθειες που οι δερματολόγοι τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσεις αμέσως

Παρακάτω, θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το γλυκολικό οξύ:

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;
«Το γλυκολικό οξύ είναι ένα χημικό απολεπιστικό συστατικό που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο. Είναι μέρος της οικογένειας άλφα υδροξυοξέων (AHA), η οποία περιλαμβάνει επίσης άλλα γνωστά συστατικά, όπως το γαλακτικό οξύ», εξηγεί η Dr. Anita Sturnham, γιατρός με ειδίκευση στη δερματολογία και ιδρύτρια της σειράς περιποίησης δέρματος Decree. Το γλυκολικό οξύ έχει τα μικρότερα μόρια από όλα τα AHA, επιτρέποντάς του να διεισδύει αποτελεσματικά στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Τι κάνει το γλυκολικό οξύ;
Το γλυκολικό οξύ, όπως και άλλα AHA, δρα στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος για να διαλύσει το «τσιμέντο» μεταξύ των νεκρών κυττάρων. Ως εκ τούτου, αναζωογονεί απαλά το δέρμα χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προϊόντα με βάση το οξύ αναφέρονται συχνά ως «χημικά απολεπιστικά», σε αντίθεση με τα παραδοσιακά «φυσικά απολεπιστικά», τα οποία πλέον θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ως η κατώτερη, ξεπερασμένη επιλογή λόγω της λειαντικής φύσης τους.

«Τα AHA είναι υδατοδιαλυτά, επομένως λειτουργούν καλά στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, τα οποία ονομάζουμε επιδερμίδα», εξηγεί η Sturnham. Το γλυκολικό οξύ έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι έχει δερματική επιρροή, ενισχύοντας τα κύτταρα αναδιαμόρφωσης του κολλαγόνου (που βοηθά στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων) και ιδιότητες σταθεροποίησης των μελανοκυττάρων, που σημαίνει ότι λειτουργεί καλά και στη μελάγχρωση. Είναι ένα ευέλικτο multi-tasker.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρετινόλη και βιταμίνη C μαζί;

Πόσο είναι πάρα πολύ;

Σύμφωνα με την Sturnham, η τάση για «υπερβολική απολέπιση» είναι επί του παρόντος ένα μεγάλο ζήτημα. «Πολλές από τις δερματικές παθήσεις που βλέπω και θεραπεύω στην κλινική προκαλούνται εξαιτίας αυτού. Τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαλείφουν τους φραγμούς του δέρματος τους με απολεπιστικά καθαριστικά, ακολουθούμενα από απολεπιστικά όξινα τόνερ, όξινους ορούς, κόκκους και απολέπιση σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν άψογο τόνο και υφή, αλλά δυστυχώς αυτός ο τύπος στρατηγικής τείνει να χειροτερεύει το δέρμα». προειδοποιεί.

Στην ΕΕ, η ποσότητα «ενεργού οξέος» που επιτρέπεται σε ένα προϊόν οικιακής χρήσης είναι 10 τοις εκατό. «Οτιδήποτε ισχυρίζεται ότι έχει υψηλότερα επίπεδα είναι πιθανό να ρυθμιστεί με έναν αλκαλικό παράγοντα, κάτι που είναι αρκετά παραπλανητικό. Μερικές φορές αυτά ρυθμίζονται σε ένα επίπεδο που δεν αφήνει σχεδόν καθόλου ενεργό οξύ», λέει η Sturnham. «Αντί αυτού προστίθενται άλλα συστατικά που τονώνουν το δέρμα, όπως μενθόλη ή μέντα, για να κάνουν το δέρμα να μυρίζει, ώστε να αισθάνεσαι σαν να κάνεις όξινη απολέπιση».

Όπως εξηγεί η Sturnham, το pH του τελικού προϊόντος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της αντοχής του. «Όσον αφορά την επιλογή της δόσης οξέος για τη θεραπεία σου μία φορά την εβδομάδα, όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του οξέος και όσο χαμηλότερο το pH, τόσο ταχύτερο είναι το αποτέλεσμα».

Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά το γλυκολικό οξύ
Η Sturnham συνιστά τη χρήση μιας ήπιας, χαμηλής δόσης απολεπιστικού οξέος κάθε βράδυ - προτείνει ένα καθαριστικό AHA, αν και ένα τονωτικό γλυκολικού οξέος λειτουργεί επίσης καλά. Εάν προτιμάς μια πιο ενεργή θεραπεία, όπως μια μάσκα ή ένα επίθεμα, περιόρισέ το σε μία φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, εάν επιλέγεις ένα προϊόν γλυκολικού οξέος υψηλής αντοχής, είναι σημαντικό να ανανεώσεις το δέρμα μετά την απολέπιση – ένας παράγοντας που πολλές μάρκες δεν λαμβάνουν υπόψη. «Πιστεύω ότι καμία ισχυρή απολέπιση του δέρματος δεν πρέπει να γίνεται χωρίς μια συνοδευτική μάσκα που επαναφέρει την υγρασία και τις μαλακτικές δραστικές ουσίες στο δέρμα», λέει η Sturnham.

Τέλος, ένα leave-on serum μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσεις τα οφέλη του γλυκολικού οξέος. Πολλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε βράδυ, αλλά αν είσαι νέα σε αυτά τα προϊόντα ή έχεις ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να προχωρήσεις με προσοχή. Προσπάθησε να ενσωματώνεις το προϊόν που έχεις επιλέξει στη ρουτίνα σου μία φορά την εβδομάδα για να παρακολουθείς πώς αντιδρά το δέρμα σου και χρησιμοποίησε πάντα έναν δείκτη προστασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας (καθώς τα οξέα μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στο ηλιακό φως).