Η διαφορά ανάμεσα στο dermaplaning και το ξύρισμα

13.12.2022
Η διαφορά ανάμεσα στο dermaplaning και το ξύρισμα
Τι είναι το dermaplaning, ποια είναι η διαφορά του από το ξύρισμα και τι να προτιμήσεις

Αν και γινόταν κάπως διαφορετικά, η αποτρίχωση ήταν μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας από το 30.000 π.Χ. Οι άνθρωποι των σπηλαίων χρησιμοποιούσαν κοχύλια και πέτρες για να «τσιμπήσουν» τις τρίχες του σώματός τους και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξυρίζονταν από το κεφάλι μέχρι τα νύχια, προτιμώντας ακόμη και τις περούκες από τα φυσικά τους μαλλιά. Οι Ιάπωνες ξυρίζουν το πρόσωπό τους - μια πρακτική που ονομάζεται Kao Sori - εδώ και αιώνες και, στις ΗΠΑ, το dermaplaning συνιστάται από τους δερματολόγους ως θεραπεία για την ακμή από τη δεκαετία του 1970.

Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία στο ντους για να διατηρήσεις το δέρμα σου απαλό, λείο και λαμπερό

Με άλλα λόγια, το ξύρισμα ή/και το dermaplaning προσώπου δεν είναι μια νέα ιδέα. Εάν είσαι καινούργια σε αυτό, ωστόσο, είναι κατανοητό να μπερδεύεσαι με τη διαφορά μεταξύ των δύο. Με τη βοήθεια της διάσημης αισθητικού Ildi Pekar και δερματολόγου Dr. Ava Shambam, εξετάζουμε τα οφέλη των εργαλείων dermaplaning —και πώς διαφέρουν από τα ξυράφια και τις ξυριστικές μηχανές— παρακάτω.

Τι είναι το dermaplaning;
Το Dermaplaning είναι μια πρακτική περιποίησης της επιδερμίδας που απομακρύνει στρώματα νεκρών κυττάρων του δέρματος και τρίχες (γνωστές και ως χνούδι) από το δέρμα, αφήνοντάς το λείο, ομοιόμορφο και λαμπερό. Περιγράφεται καλύτερα ως διασταύρωση μεταξύ αποτρίχωσης και φυσικής απολέπισης. «Το dermaplaning μπορεί να πραγματοποιηθεί από έναν ιατρό αισθητικής χρησιμοποιώντας ένα χειρουργικό νυστέρι ή με ένα εργαλείο στο σπίτι», λέει η Shambam.

Η διαφορά μεταξύ εργαλείων dermaplaning και των ξυραφιών
Σε σύγκριση με τις ξυριστικές μηχανές και τα ξυραφάκια μιας χρήσης, το dermaplaning είναι μια πιο ενδελεχής, ασφαλέστερη μορφή αποτρίχωσης, εξηγεί η Pekar. «Τα εργαλεία Dermaplaning προσφέρουν μια διαφορετική γωνία με μια άκρη που είναι λιγότερο αιχμηρή από ένα παραδοσιακό ξυράφι και κόβουν μια παχύτερη δομή πρωτεΐνης κερατίνης στην τελική τρίχα», προσθέτει η Shambam. Περιέχουν επίσης λιγότερα προστατευτικά λεπίδων από ξυράφια και ξυριστικές μηχανές μιας χρήσης, παρέχοντας μια σχολαστική αποτρίχωση που όχι μόνο αφαιρεί το χνούδι, αλλά και στρώματα νεκρών κυττάρων του δέρματος που μπορούν να συμβάλουν σε σκούρες κηλίδες, ανώμαλη υφή και ακμή.

Εάν ενδιαφέρεσαι λιγότερο για την απολέπιση και θέλεις απλώς να αφαιρέσεις τις αδέσποτες τρίχες των φρυδιών ή τις τρίχες του σώματος, ένα ξυράφι είναι απολύτως αρκετό.

Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου από την εμμηνόπαυση

Πώς να φροντίζεις το δέρμα σου πριν και μετά το dermaplaning
Είτε κάνεις dermaplaning είτε ξυρίζεσαι, ξεκίνα πάντα με καθαρό δέρμα για να αποτρέψεις τη διείσδυση ρύπων στους πόρους. Για το δέρμα κάτω από το πηγούνι, είναι καλύτερο να κάνεις απολέπιση με ένα απαλό scrub σώματος ή ένα αφρόλουτρο AHA για καλύτερο αποτέλεσμα και λιγότερες τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα. Ωστόσο, δεν προτείνεται το ίδιο για το πρόσωπο που είναι πολύ πιο λεπτό και ευαισθητοποιείται πιο εύκολα.

Το καλύτερο μέρος του dermaplaning και του ξυρίσματος είναι τα άμεσα αποτελέσματα. Θα παρατηρήσεις μια πιο απαλή, λεία επιδερμίδα αμέσως μετά. Ειδικά για το dermaplaning, μπορείς να περιμένεις επίσης πιο φωτεινό τόνο και μη φραγμένους πόρους. Για να παρατείνεις αυτά τα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να προστατεύσεις τα κύτταρα του δέρματος. Σύμφωνα με τη Shambam, θα πρέπει να προτιμήσεις αντιφλεγμονώδη και ηρεμιστικά συστατικά που αποκαθιστούν την ενυδάτωση και θεραπεύουν την ευαισθητοποίηση ή την ερυθρότητα. «Μην χρησιμοποιείς απολεπιστικό ή οποιαδήποτε όξινα προϊόντα μετά», προειδοποιεί η Pekar. «Μείνε σε ενυδατικούς ορούς, ενυδατικές κρέμες και λάδια προσώπου χωρίς αλκοόλ». Μερικά καταπραϋντικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσεις περιλαμβάνουν το χαμομήλι, τα κεραμίδια, τη νιασιναμίδη, το πράσινο τσάι και την αλόη.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να αποφεύγεις τα ακόλουθα για τουλάχιστον 24 ώρες πριν και μετά το dermaplaning και/ή το ξύρισμα:
Χημικά απολεπιστικά
Ρετινόλη
Έκθεση στον ήλιο
Υπερβολική ζέστη (π.χ. σάουνα)
Χλώριο