Τι είναι ο "στεγνός" Ιανουάριος και ποια τα οφέλη του;

09.01.2023
Τι είναι ο "στεγνός" Ιανουάριος και ποια τα οφέλη του;
Μπορείς να κοιμάσαι καλύτερα, να εξοικονομήσεις χρήματα και να χάσεις βάρος, μεταξύ άλλων

Για πολλούς από εμάς, πολλές κοινωνικές καταστάσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ποτό—ειδικά κατά τη διάρκεια των γιορτών. Από τις ευχάριστες ώρες μετά τη δουλειά μέχρι να συναντήσουμε φίλους, οικογενειακές συναντήσεις μέχρι οικεία δείπνα, το αλκοόλ είναι συνυφασμένο με τις πιο σημαντικές σχέσεις μας. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι.

Εκεί μπαίνει ο "στεγνός" Ιανουάριος: Μετά τις γιορτές και τις υπερβολές τους, είναι μια ευκαιρία να περάσεις έναν ολόκληρο μήνα (και να ξεκινήσετε μια νέα χρονιά) χωρίς μια γουλιά κρασί, μπύρα ή ποτό. Μερικοί άνθρωποι αναλαμβάνουν την πρόκληση ως μέρος της απόφασης να πίνουν λιγότερο, ενώ άλλοι το κάνουν για να αποτοξινωθούν μετά από μερικά πάρα πολλά εορταστικά κοκτέιλ και ποτήρια κόκκινο κρασί κατά την περίοδο των γιορτών. Παρακάτω, οι ειδικοί αναλύουν πώς λειτουργεί το λεγόμενο "Dry January" και τα πιθανά οφέλη της πρόκλησης.

5 επαγγελματικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα, σύμφωνα με μια διατροφολόγο

Τι είναι ο "στεγνός" Ιανουάριος;
Ξεκινώντας από μια βρετανική οργάνωση που ονομάζεται Alcohol Change UK που διαθέτει εκατομμύρια οπαδούς, το Dry January προκαλεί τους ενήλικες να απέχουν από το αλκοόλ κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους, προκειμένου να επαναφέρουν τη σχέση τους με το ποτό. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόκληση γίνεται τον Ιανουάριο, όταν πολλοί από εμάς παίρνουμε αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά (για να μην αναφέρουμε την ανάκαμψη από τις υπερβολές των γιορτών).

Μπορεί να παρατηρήσεις ότι έχεις πάρει ένα ή δύο επιπλέον κιλά, δεν κοιμάσαι πολύ καλά ή γενικά θέλεις μια επαναφορά της υγείας σου, λέει η διατροφολόγος Dawn Brighid. Επιπλέον, η βραχυπρόθεσμη δέσμευση 31 ημερών είναι εφικτή για τους περισσότερους ανθρώπους, εξηγεί.

5 εύκολες υγιεινές συνήθειες που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα

Ποια είναι τα οφέλη του Dry January;
1. Θα μάθεις πολλά για τη σχέση σου με το αλκοόλ
Δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι τόσο μεγάλο μέρος της κοινωνικοποίησης, το ποτό μπορεί να γίνει ασυναίσθητο - κάτι που μπορεί να μην αμφισβητήσεις ποτέ. Αν αυτό ακούγεται αληθινό για εσένα, «θα ωφεληθείς πολύ από το να κάνεις ένα βήμα πίσω και να ξανασκεφτείς τα μοτίβα σου κατά τη διάρκεια του στεγνού Ιανουαρίου», λέει η Brighid. «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συντονιστείς με το σώμα σου και να δεις πώς σε επηρεάζει πραγματικά». Μετά τον Ιανουάριο, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι θέλεις (ή χρειάζεται) να πίνετε λιγότερο αλκοόλ, σημειώνει.

2. Η ψυχική σου υγεία μπορεί να βελτιωθεί
Αν και η απόλαυση ενός ποτού στο τέλος μιας δύσκολης εργάσιμης ημέρας μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση, η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ στην πραγματικότητα συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 βρήκε μια σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της κακής ψυχικής υγείας σε κοινωνικοοικονομικούς τομείς, «ειδικά με την έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή και την ψυχολογική δυσφορία».

Αυτό δε σημαίνει ότι το αλκοόλ προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας ή ότι ο στεγνός Ιανουάριος μπορεί να διορθώσει την κατάθλιψη, αλλά η αφαίρεση της επιλογής μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις υποκείμενα ζητήματα που έχεις αγνοήσει.

3. Θα μπορούσες να εξοικονομήσεις χρήματα
Σύμφωνα με έρευνα σε 857 Βρετανούς άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στο Dry January που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology, το 79% ανέφερε ότι εξοικονόμησε χρήματα. Σκέψου πόσα ξοδεύεις για ποτά σε μπαρ και εστιατόρια. Τι θα μπορούσες να κάνεις με αυτά τα χρήματα διαφορετικά;

4. Ο ύπνος και η ενέργειά σου μπορεί να βελτιωθούν
«Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι το αλκοόλ σε βοηθά να κοιμηθείς, συχνά οδηγεί σε ανήσυχο ύπνο όλη τη νύχτα», εξηγεί η Brighid. «Δεδομένου αυτού, η απομάκρυνση του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο αναζωογονητικό ύπνο και περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας».

5. Μπορεί ακόμη και να χάσεις βάρος
Δεδομένου ότι το αλκοόλ περιέχει κενές θερμίδες και είναι συχνά μια σημαντική πηγή υδατανθράκων, η διακοπή του για ένα μήνα μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους, λέει η Brighid. Επιπλέον, εξαλείφεις τον κίνδυνο να κάνεις όχι και τόσο υγιεινές διατροφικές επιλογές μετά από μερικά ποτά.

Ακόμη και μόλις 31 ημέρες χωρίς αλκοόλ μπορούν να κάνουν τη διαφορά, λαμβάνοντας υπόψη σχεδόν τους μισούς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη Health Psychology που ανέφεραν ότι έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια του Ξηρού Ιανουαρίου. Άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και βάρους. Μια παλαιότερη μελέτη, για παράδειγμα, εντόπισε μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της αύξησης βάρους σε μεσήλικες άνδρες, ανεξάρτητα από το είδος του αλκοόλ που κατανάλωναν.

6. Θα μπορούσες να πίνεις λιγότερο μετά
Κατά τη διάρκεια του "στεγνού" Ιανουαρίου, «ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο ή στην έξοδο με τους συναδέλφους θα χρειαστεί αντικατάσταση», λέει η Brighid. Μόλις διαπιστώσεις ότι μπορείς να παραγγείλεις μια απλή σόδα στο μπαρ, μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις και μετά τον Ιανουάριο. Στην πραγματικότητα, το 50% των συμμετεχόντων στη μελέτη Health Psychology ανέφεραν ότι έπιναν λιγότερο συχνά - και έπιναν λιγότερα ποτά - καθ 'όλη τη διάρκεια των έξι μηνών.

7. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να ενισχυθεί
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ - η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων ποτών για τις γυναίκες ή πέντε ή περισσότερων για τους άνδρες σε ένα μόνο συμβάν - έχει ως αποτέλεσμα μια περίοδο αυξημένης ανοσοποιητικής δραστηριότητας που ακολουθείται από μια ηρεμία που διαρκεί τουλάχιστον πέντε ώρες. Μετάφραση: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να κάνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, κάτι που δεν είναι ποτέ καλό στην κορύφωση της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης. Επιπλέον, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2007, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και υψηλότερες συχνότητες μολυσματικών ασθενειών.

8. Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί
Το αλκοόλ είναι φλεγμονώδες, που σημαίνει ότι ενεργοποιεί την αντίδραση του σώματός στο στρες. Όταν πίνεις ένα ποτό, το σύστημά σου το διασπά σε μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη και ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα σου. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, λέει η Brigid.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, οι μέσοι πότες που έκοψαν το ποτό για ένα μήνα γενικά βελτίωσαν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση, βελτίωσαν τη λειτουργία του ήπατος, μείωσαν τη χοληστερόλη τους και μείωσαν τα επίπεδα του VEGF, ενός αυξητικού παράγοντα που προάγει τον καρκίνο.