Οι περισσότερο (και οι λιγότερο) υγιεινοί τρόποι να πλύνεις το σώμα σου, σύμφωνα με έναν δερματολόγο

02.01.2023
Οι περισσότερο (και οι λιγότερο) υγιεινοί τρόποι να πλύνεις το σώμα σου, σύμφωνα με έναν δερματολόγο
...Επειδή η λούφα σου είναι πιθανώς γεμάτη βακτήρια

Η λούφα και τα σφουγγάρια είναι εξαιρετικά για χρήση στο ντους — αλλά μόνο εάν τα φροντίζεις σωστά. Αυτό σημαίνει να τους δίνεις την ευκαιρία να στεγνώσουν μεταξύ των χρήσεων και να τα πλένεις τακτικά για να εξασφαλίσεις ότι θα απαλλαγείς από τα βακτήρια. Ο μόνος να το κάνεις αυτό; Απαλλάξου από αυτά τα εργαλεία και χρησιμοποίησε τα χέρια σου.

Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης

«Για πολλούς ανθρώπους, μόνο η χρήση των χεριών τους είναι εντάξει», λέει η δερματολόγος Marisa Garshick. Εξηγεί ότι είναι μια επιλογή που μπορείς να εφαρμόσεις όπου κι αν βρίσκεσαι, και καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά απαλά με το δέρμα σου. Το τρίψιμο με οποιοδήποτε εργαλείο μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς μόνο τα χέρια σου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το επόμενο καλύτερο υγιεινό εργαλείο ντους; Αν θέλεις κάτι που να τρίβει (αν δεν έχεις ευαίσθητο δέρμα), μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ράβδο απολέπισης. Για να τη διατηρήσεις καθαρή, «αφού την εφαρμόσεις στο σώμα σου, απλώς ξέπλυνε το με ένα απαλό ξέβγαλμα κάτω από την κεφαλή του ντους πριν την αποθηκεύσεις», λέει η Garshick.

Είναι καλύτερο να βουρτσίζεις τα δόντια σου πριν το πρωινό ή μετά;

Εάν πραγματικά δεν μπορείς να αποχωριστείς τα εργαλεία καθαρισμού (και, πάλι, αν δεν έχεις ευαίσθητο δέρμα), οι καλύτερες επιλογές είναι αυτές που διατηρούνται εύκολα καθαρές. «Οποιοδήποτε είδος πρόσθετου εργαλείου, είτε πρόκειται για ένα πανί ή για λούφα, μπορεί να είναι χρήσιμο, εφόσον λαμβάνεται η κατάλληλη φροντίδα για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα συσσώρευσης βακτηρίων και συσσώρευσης υγρασίας», λέει η Garshick. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια και τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

«Τα βακτήρια χρειάζονται μόνο τρία πράγματα για να αναπτυχθούν», λέει ο μικροβιολόγος Jason Tetro. «Χρειάζονται νερό, το οποίο θα υπάρχει άφθονο στο ντους, θα χρειαστούν φαγητό, το οποίο θα έχει τη μορφή του δέρματός σου, της λιπαρότητας, και όλων των πραγμάτων που καθαρίζεις, και χρειάζονται τη σωστή θερμοκρασία για να αναπτυχθούν». Λέει ότι σε περίπου 10 ημέρες, τα βακτήρια που ζουν στις λούφες και άλλα εργαλεία γίνονται «πραγματικά, πραγματικά, πολύ χαρούμενα» και αρχίζουν να αναπτύσσονται με τον μέγιστο ρυθμό τους. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα καθαρίζεις μετά από περίπου μία εβδομάδα.

Όταν πρόκειται για εργαλεία που διατηρούνται εύκολα καθαρά, η αγαπημένη επιλογή της Garshick είναι ένα πανί. «Ένα πανί μπορεί να είναι μια ωραία επιλογή γιατί μπορούν εύκολα να πλυθούν στο πλυντήριο», λέει. Φρόντισε να την κρεμάσεις σε σημείο που να μπορεί να στεγνώσει πλήρως μεταξύ των χρήσεων και να τη βάλεις για πλύσιμο μετά από μια εβδομάδα.

Στο τέλος της ημέρας, όμως, τα καλύτερα εργαλεία είναι αυτά που συνδέονται με το σώμα σου. Να θυμάσαι ότι τα χέρια σου από μόνα τους είναι αρκετά αποτελεσματικά για τον υγιεινό καθαρισμό του σώματός σου και απαιτούν πολύ λιγότερη συντήρηση από όλα τα άλλα.