Πώς το σώμα σου σου λέει ότι τρίβεις τα δόντια σου τη νύχτα

20.12.2022
Πώς το σώμα σου σου λέει ότι τρίβεις τα δόντια σου τη νύχτα
Τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις για να γλυτώσεις τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Όπως ο νυχτερινός τρόμος ή η υπνική άπνοια, το τρίξιμο των δοντιών ενώ κοιμάσαι - μια συνήθεια που μοιράζεται το 10-20 τοις εκατό των ανθρώπων, σύμφωνα με το Sleep Foundation - είναι κάτι που μπορεί να μην θυμάσαι να έχεις βιώσει μόλις ξυπνήσεις, αν δεν έχεις επίγνωση των σχετικών σημαδιών.

«Το τρίξιμο των δοντιών είναι συχνά ένα σύμπτωμα μιας απόφραξης των αεραγωγών», λέει η Kaitie Beetner, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στοματικής φροντίδας Before. «Το να μην έχεις καθαρό αεραγωγό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου και συνεπώς επηρεάζει τη συνολική ποιότητα ζωής».

Και ενώ συνήθως πιστεύεται ότι το τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει αποκλειστικά τη νύχτα, η Whitney DiFoggio, ιδρύτρια του Teeth Talk Girl, προειδοποιεί ότι μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Τα δόντια μας τείνουν να καταστρέφονται περισσότερο με το νυχτερινό τρίξιμο, σε αντίθεση με το τρίξιμο της ημέρας, λόγω της δύναμης που ασκείται όταν κοιμόμαστε», λέει. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα μπορούν να ασκήσουν δύναμη έως και 250 κιλά.

Πώς να ξεμπλοκάρεις τη βουλωμένη μύτη σου σε 15 δευτερόλεπτα μόνο με τον αντίχειρά σας

Πώς μας λέει το σώμα μας ότι τρίζουμε τα δόντια μας τη νύχτα
Το πιο κοινό σημάδι οποιουδήποτε είδους τριξίματος εμφανίζεται με τη μορφή πονοκεφάλου ή/και πόνου στο σαγόνι, ωστόσο, υπάρχουν άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Η DiFoggio λέει ότι τα πεπλατυσμένα, σπασμένα ή χαλαρά δόντια, το φθαρμένο σμάλτο των δοντιών, η αυξημένη ευαισθησία των δοντιών, ο πόνος στον αυχένα, ο πόνος που μοιάζει με πόνο στο αυτί και τα κοψίματα στο εσωτερικό των μάγουλων σου από το δάγκωμα είναι επίσης τρόποι που το σώμα σου μαρτυρά ότι τρίβεις τα δόντια σου τη νύχτα.

Ενώ οι πρωινοί πονοκέφαλοι και/ή οι πόνοι στο σαγόνι είναι σημάδια σφιξίματος και τριξίματος των δοντιών, η DiFoggio λέει ότι μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά άλλων υποκείμενων προβλημάτων που πρέπει να αξιολογηθούν από τον οδοντίατρό σου. «Εάν το υποκείμενο πρόβλημα δεν εμπίπτει στο οδοντιατρικό πεδίο και απαιτεί ιατρική φροντίδα, ο οδοντίατρός σου μπορεί να σε παραπέμψει σε έναν ειδικό γιατρό», λέει.

5 τρόποι με τους οποίους ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου

Τι να κάνεις αν τρίζεις τα δόντια σου
Όπως κάθε τραυματισμός από υπερβολική χρήση, το τρίξιμο μπορεί να είναι επιβλαβές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. «Δεν υπάρχει τίποτα καλό που προέρχεται από το τρίξιμο των δοντιών σου», λέει η Beetner. «Το τρίξιμο των δοντιών σου θα βλάψει τα δόντια σου, θα καταπονήσει τους μύες του προσώπου σου και θα μπορούσε να βλάψει την άρθρωση της γνάθου και να προκαλέσει κροταφογναθικές διαταραχές».

Η σχετική έρευνα είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη, αλλά και οι δύο ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη βασική αιτία αυτού. «Για παράδειγμα, το άγχος – μόλις αντιμετωπίσεις την αιτία και εφαρμόσεις τεχνικές μείωσης του στρες, υπάρχει πιθανότητα να σταματήσεις», λέει η DiFoggio.
Εν τω μεταξύ, τα στοματικά προστατευτικά και άλλες συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό οποιασδήποτε ζημιάς, αλλά δεν είναι κατάλληλα σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με την Beetner. Η καλύτερη επιλογή σου είναι να μιλήσεις με τον οδοντίατρό σου, ώστε να σε βοηθήσει με ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας που ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες σου.