Οι πέντε τροφές που μπορούν να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τη γονιμότητα

16.12.2022
Οι πέντε τροφές που μπορούν να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τη γονιμότητα
Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης ενός παιδιού μετά από ένα χρόνο (ή περισσότερο) σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισύλληψη.Υπάρχει ένα ποσοστό, περίπου 1 στα 5 άτομα, που έχει δυσκολίες να συλλάβει μετά από ένα χρόνο προσπάθειας, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Προβλήματα γονιμότητας μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους, όπως ορμονικές ανισορροπίες, κακή ποιότητα ωαρίων και κακή κατάσταση του σπέρματος. Και ενώ δεν υπάρχει κανένα μαγικό για την επίλυση των προβλημάτων γονιμότητας, ορισμένες τροφές, όταν περιλαμβάνονται σε μια γενικότερη υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της προσπάθειάς σου να αποκτήσεις παιδί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ενώ η διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Παρακάτω θα διαβάσεις για πέντε τροφές που είναι πιθανό να ενισχύσουν τη γονιμότητά σου.

Anne Hathaway: Αποκάλυψε ότι τα προβλήματα με τη γονιμότητα επηρέασαν την ψυχική της υγεία

Σαρδέλες

Το θαυματουργό ψάρι πήρε το όνομά του από το όμορφο νησί της Σαρδηνίας και είναι γεμάτο με DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γονιμότητα.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism δείχνει ότι τα ζευγάρια που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν από εκείνα που τρώνε λιγότερα, καθιστώντας τις σαρδέλες μια προφανή επιλογή για μια δίαιτα υποστήριξης της γονιμότητας τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες.

Γάλα πλήρες σε λιπαρά

Για τα άτομα με ωορρηξιακή υπογονιμότητα (μια κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα δεν απελευθερώνει ωάριο για γονιμοποίηση ή η ωορρηξία συμβαίνει σε ακανόνιστη βάση), ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η επιλογή γαλακτοκομικών που είναι πλήρη λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο ωορρηξιακής υπογονιμότητας.

Βρώμη

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, τροφοδοτεί το σώμα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φυτικές ίνες που είναι ότι καλύτερο για την καρδιά. Για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην υποστήριξη μιας παχιάς ενδομήτριας επιφάνειας (η επιφάνεια στη μήτρα όπου εμφυτεύεται το έμβρυο). Δεδομένου ότι οι πιθανότητες επίτευξης μιας εγκυμοσύνης και ενός τοκετού αυξάνονται με την αύξηση του πάχους του ενδομητρίου, το να κάνεις οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις το ενδομήτριο παχύ και υγιές, μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου.

Άγουρες ντομάτες; Έτσι θα τις βοηθήσεις να ωριμάσουν πιο γρήγορα

Ντομάτες

Αν και πολλοί άνθρωποι εστιάζουν στη γυναικεία πλευρά της υποστήριξης της γονιμότητας, ο ανδρικός παράγοντας είναι πρωταρχικός ή είναι παράγοντας που συμβάλλει στο 50% περίπου των ζευγαριών, σύμφωνα με μια έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Μία από τις καλύτερες τροφές για την υποστήριξη της ανδρικής γονιμότητας είναι η ντομάτα. Αυτό το φρούτο (ναι, είναι τεχνικά φρούτο) είναι γεμάτο με ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη γονιμότητα και ονομάζεται λυκοπένιο. Η επιλογή πιάτων με μαγειρεμένες ντομάτες, θα επιτρέψει στο σώμα να απορροφήσει περισσότερο από αυτό το αντιοξειδωτικό σε σύγκριση με τις ωμές ντομάτες.

Καρύδια

Θα πίστευες ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ανδρική γονιμότητα; Είναι αλήθεια! Σύμφωνα με στοιχεία από μια κλινική δοκιμή του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition, οι άνδρες που έτρωγαν 42 γραμμάρια καρύδια (περίπου μία χούφτα) κάθε μέρα για 3 μήνες, είχαν πιο υγιές σπέρμα σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν συμπλήρωμα διατροφής.