Τα 6 οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία σου

08.12.2022
Τα 6 οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία σου
Oι γλυκοπατάτες αντικαθιστούν σιγά σιγά τις κανονικές πατάτες, κυρίως στα εστιατόρια, και όχι τυχαία. Οι γλυκοπατάτες είναι πολυχρητικές και θρεπτικές, καθώς περιέχουν σε κάθε μερίδα μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και μαγγανίου. Έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να προάγουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία του εντέρου, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία των ματιών.

Οι γλυκοπατάτες είναι γλυκά, αμυλούχα ριζώδη λαχανικά που καλλιεργούνται παγκοσμίως.

Μπορεί να τις βρει κανείς σε διάφορα μεγέθη και χρώματα - συμπεριλαμβανομένου του πορτοκαλί, του λευκού και του μοβ - και είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Παράλληλα παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και είναι εύκολο να τις προσθέσεις στη διατροφή σου.

Η συνταγή για γλυκοπατάτες με βούτυρο ταχίνι

Παρακάτω θα δεις 6 εκπληκτικά οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία σου.

Είναι εξαιρετικά θρεπτικές

Οι γλυκοπατάτες είναι αμυλούχα ριζώδη λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σου από βλάβες από ελεύθερες ρίζες και χρόνιες ασθένειες.

Προάγουν την καλή υγεία

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου και συμβάλλουν σε ένα υγιές έντερο.

Μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Έρευνα σε ζώα και σε εργαστήρια υποδηλώνει ότι οι ανθοκυανίνες και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους καρκίνους. Ωστόσο, χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους.

Υποστηρίζουν την υγιή όραση

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη και ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας όρασης και στη βελτίωση της υγείας των ματιών.

Σούπα από γλυκοπατάτα και μήλο

Μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι γλυκοπατάτες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας τη νοητική έκπτωση. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν έχουν τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α και να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του εντέρου.

Πώς να τις προσθέσεις στη διατροφή σου

Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ εύκολο να προστεθούν στη διατροφή σου.

Μπορείς να τις απολαύσεις με ή χωρίς τη φλούδα και μπορούν να ψηθούν και να βραστούν, να τις ψήσεις να τις τηγανίσεις ή να τις κάνεις στον ατμό ή στην κατσαρόλα.

Η φυσική τους γλυκύτητα συνδυάζεται καλά με πολλά διαφορετικά καρυκεύματα και μπορείς να τις απολαύσεις τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Το συμπέρασμα

Οι γλυκοπατάτες είναι ριζώδη λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που διατίθενται σε διάφορα χρώματα.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα σου από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και προάγουν ένα υγιές έντερο και εγκέφαλο.

Είναι επίσης απίστευτα πλούσιες σε βήτα καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α για να υποστηρίξει την καλή όραση και το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Οι γλυκοπατάτες είναι πολυχρηστικές και μπορούν να παρασκευαστούν τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα, καθιστώντας τις μια εξαιρετική επιλογή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους.