Τι μπορεί να προσφέρει η μέθοδος Bowtech σε εγκυμονούσες;

12.12.2022
Τι μπορεί να προσφέρει η μέθοδος Bowtech σε εγκυμονούσες;
Η πρωτοποριακή ολιστική μέθοδος Bowtech, μπορεί να βοηθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και τους επόμενους μήνες μετά τον τοκετό. Πιο συγκεκριμένα, οι εγκυμονούσες μπορούν να έχουν άμεση ανακούφιση από μυοσκελετικούς πόνους, έναν ανώδυνο τοκετό και αργότερα αποτελεσματική βοήθεια με τους κολικούς των βρεφών.

Ποια μυοσκελετικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα μυοσκελετικά προβλήματα στην εγκυμοσύνη οφείλονται στις πολυάριθμες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας. Ο ρόλος εφαρμογής μιας ολιστικής θεραπείας όπως η Bowtech μπορεί να γλιτώσει την έγκυο γυναίκα από αχρείαστο πόνο, δυσφορία και να διασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή μυοσκελετική υγεία τόσο κατά την κύηση όσο και μετά από αυτήν.

Η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατακράτηση υγρών και η χαλάρωση των συνδεσμικών στοιχείων των αρθρώσεων λόγω ορμονικών αλλαγών αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν σε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα.

Αρκετά συχνά παρατηρείται…

Οσφυαλγία

Το ποσοστό των εγκύων που εμφανίζουν κάποιας βαρύτητας οσφυαλγία κατά την κύηση φτάνει το 50%-80%, ειδικά όταν η πρόσληψη βάρους ξεπερνάει τα 10 κιλά και εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του 5ου και 7ου μηνός κυήσεως, το οποίο κυρίως αποδίδεται στην μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος με αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης.

Πόνος στα ισχία και γόνατα

Η μεγαλύτερη χαλαρότητα τη άρθρωσης λόγω των ορμονικών αλλαγών σε συνάρτηση με το αυξημένο βάρος, τη διόγκωση και την κατακράτηση υγρών έχουν ως συνέπεια πόνους στα γόνατα. Στους ίδιους μηχανισμούς οφείλεται και ο πόνος στο ισχίο, ο οποίος γίνεται πιο εμφανής καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Η πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα είναι κάτι που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της κατακράτησης υγρών στην εγκυμοσύνη ή το μεγάλο επιπλέον βάρος του σώματος.

Kάθε πότε μπορούν να γίνονται οι συνεδρίες Bowtech ;

Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 40-45 λεπτά και μεταξύ των πιέσεων μεσολαβεί διάστημα λίγων λεπτών, ώστε το σώμα μας να επεξεργαστεί την πληροφορία που δέχεται και να προετοιμάσει την αντίδρασή του.

Για να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα απαιτούνται 3 έως 6 συνεδρίες. Μετά από κάθε συνεδρία μεσολαβούν τουλάχιστον 5 ημέρες κατά τις οποίες το σώμα παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα, αφού όλα τα οργανικά συστήματα βρίσκονται σε εγρήγορση. Το Bowtech βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών παθήσεων: του μυοσκελετικού, του λεμφικού, του κυκλοφορικού του αναπνευστικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται το αυχενικό σύνδρομο, οι ημικρανίες, οι οσφυαλγίες, οι αρθρίτιδες, οι μυαλγίες, οι αθλητικές κακώσεις, το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, τα γυναικολογικά προβλήματα, ο ίκτερος, οι κολικοί που παρουσιάζουν τα βρέφη μετά τη γέννησή τους και οι χρόνιες αυτοάνοσες ασθένειες των ενηλίκων σαν τον διαβήτη τύπου 1, την ψωρίαση και τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Πως βοηθάει την έγκυο και τη μέλλουσα μαμά;

Η τεχνική Bowtech μπορεί να εφαρμοστεί από τον πρώτο μήνα ή και την πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αφού είναι ελάχιστα επεμβατική και δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση ή στρες στην έγκυο και το έμβρυο. Στην διάρκεια της κύησης η αγωγή συμβάλλει στο να ομαλοποιηθεί η διαδρομή της εγκυμοσύνης και να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό τρόπο οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της μέλλουσας μητέρας από την ανάπτυξη του εμβρύου. Στην Αυστραλία υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί, έχει διαπιστωθεί ότι η τεχνική Βowtech προετοιμάζει το σώμα και το βοηθάει να δεχτεί πιο φυσικά και ανώδυνα τις επιβαρύνσεις της εγκυμοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνονται η αύξηση του βάρους, οι πιέσεις που αναπτύσσονται στην σπονδυλική στήλη και οι μεταβολές που υφίσταται όλο το μυοσκελετικό σύστημα, λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου στην μήτρα. Το Bowtech είναι ιδιαίτερα ευεργετικό από τον 3ο-4ο μήνα κύησης και μετά που αυξάνεται το σωματικό βάρος της εγκύου. Εξίσου ωφέλιμο αποδεικνύεται σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν “αναλγητικό” για την καταπολέμηση των πόνων και των ενοχλήσεων, που εμφανίζονται λόγω της αύξησης των κιλών στους δύο τελευταίους μήνες της κύησης. Επειδή είναι ελάχιστα παρεμβατικό, μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι και μια ημέρα πριν τον τοκετό αφού δεν έχει καμία παρενέργεια και να διευκολύνει την γέννα, ανακουφίζοντας από τους πόνους που συνοδεύουν τις εξωθήσεις.

Xρήσιμα Tips:

  • Η συχνότητα κατά την οποία πρέπει να εφαρμόζεται η μέθοδος κυμαίνεται -ανάλογα με τις ανάγκες της εγκύου- από μια φορά την εβδομάδα έως και μια φορά τον μήνα. Πιο συχνά δεν έχει νόημα να γίνεται καθώς μετά την ημέρα της συνεδρίας το σώμα παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα και “εργάζεται” προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι διαταραχές, ακόμα και την ώρα που κοιμόμαστε.
  • Στον φυσιολογικό τοκετό, το Bowtech δρα αναλγητικά, βοηθώντας να περιοριστούν οι πόνοι από τις εξωθήσεις κατά την διάρκεια της γέννας. Ωστόσο τα οφέλη συνεχίζονται και μετά την γέννα, καθώς το σώμα της μητέρας επανέρχεται με την βοήθεια του Bowtech πιο γρήγορα και “αναρρώνει” ταχύτερα. Έτσι, με την βοήθειά του η νέα μητέρα περνάει πιο ανώδυνα το στάδιο της λεχώνας.
  • Η τεχνική Bowtech συνδυάζεται χωρίς κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης -ήπιας πάντοτε, καθώς μιλάμε για γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις μορφές άσκησης περιλαμβάνονται το περπάτημα, η κολύμβηση και η υδρογυμναστική, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις εγκύους, αφού το νερό, λόγω της άνωσης δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα. Το Bowtech επίσης συνδυάζεται αρμονικά με όλες τις τεχνικές “κινητοποίησης” του σώματος και αυτές που αφορούν στον έλεγχο της αναπνοής. Έτσι, μπορεί να γίνεται παράλληλα με μαθήματα Λαμάζ (ανώδυνου τοκετού), Γιόγκα, Τάι-τσι ή Πιλάτες. Για καλύτερο αποτέλεσμα ωστόσο συνιστάται να μεσολαβεί ένα 48ωρο μεταξύ της συνεδρίας Βowtech και του μαθήματος Γιόγκα, Τάι-τσι ή Πιλάτες. Κι αυτό γιατί το πρώτο 48ωρο μετά την συνεδρία το σώμα κινητοποιείται σε μεγάλο βαθμό για να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αυτοΐασης, και καλό θα είναι να μην στρεσάρεται κατά το διάστημα αυτό από εξωγενείς παράγοντες.
  • Υπό φυσιολογικές συνθήκες το Bowtech γίνεται από τον θεραπευτή ενώ ο “ασθενής” είναι ξαπλωμένος πρώτα μπρούμυτα και μετά ανάσκελα. Στις έγκυες ωστόσο -για ευνόητους λόγους- οι πιέσεις ασκούνται στην πλάτη, τον θώρακα και την λεκάνη ενώ βρίσκονται σε καθιστή στάση, για να μην πιέζονται ούτε οι ίδιες ούτε το έμβρυο.
  • H τεχνική Βowtech αρχίζει να δρα άμεσα καθώς οι μηχανισμοί αυτοΐασης του σώματος ενεργοποιούνται από τις πρώτες 2 κινήσεις, που πραγματοποιούνται από τον θεραπευτή ψηλά στην ωμοπλάτη, στις περιοχή όπου βρίσκονται οι ρομβοειδείς μύες. Μόλις τελειώσει η συνεδρία, η “θεραπευτική κρίση” -όπως αποκαλείται η άμεση θεραπευτική επίδραση της μεθόδου- μπορεί να είναι έντονη στο πρώτο 48ωρο και παραμένει αυξημένη για 5 ημέρες.
  • Όσο διαρκεί η θεραπεία, οι έγκυες πρέπει να πίνουν πολλά υγρά, να κοιμούνται καλά και να αποφεύγουν οτιδήποτε τις στρεσάρει.

info:

Site: www.bowtechcenter.com/

Διεύθυνση: 1. Ηριδανού 3, περ. Χίλτον 115 28, Αθήνα

2. Αθανασίου Διάκου 4 πλησίον ΗΣΑΠ 145 61 Κηφισιά

Tηλ: 210 7296600

Facebook