Σε μέρες που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο η όρεξη κόβεται και νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάτι ελαφρύ και δροσερό. Ιδού... Η πιο εύκολη, ανάλαφρη και δροσιστική σαλάτα του καλοκαιριού. Θυμίζει τζατζίκι, αλλά σε πιο “ευρωπαϊκή” εκδοχή. Ταιριάζει τέλεια με ψητά, ψάρι ή και μόνη της σαν ελαφρύ γεύμα.
Υλικά (για 2 άτομα):
1 μεγάλο αγγούρι (ή 2 μικρά), καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες ή 2%)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(προαιρετικά) 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή λίγο τριμμένο αγγούρι για έξτρα φρεσκάδα
Εκτέλεση:
Κόψε το αγγούρι σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με μαντολίνο ή τρίφτη). Αν έχει πολλούς σπόρους, μπορείς να τους αφαιρέσεις.
Αλατίζεις ελαφρώς τις φέτες και τις αφήνεις για 10 λεπτά να “ιδρώσουν”. Έπειτα, τις στραγγίζεις καλά (με τα χέρια ή χαρτί κουζίνας).
Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το γιαούρτι, το λεμόνι, το λάδι, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θες, προσθέτεις και λίγο σκόρδο ή επιπλέον τριμμένο αγγουράκι για πιο “τζατζικο-αίσθηση”.
Προσθέτεις το αγγούρι στο μείγμα και ανακατεύεις απαλά.
Σερβίρεις παγωμένο, με λίγες σταγόνες έξτρα ελαιόλαδο και άνηθο από πάνω.
Tips:
Αν θες πιο “πλούσια” υφή, χρησιμοποίησε γιαούρτι πρόβειο ή ακόμα και στραγγισμένο ρόφημα κεφίρ.
Μπαίνει τέλεια και σε ψωμί τύπου πίτας σαν spread.
Για πιο “μεσογειακή” νότα, πρόσθεσε και λίγη θρυμματισμένη φέτα ή καβουρδισμένα κουκουνάρια.