Δροσερή σαλάτα με αγγούρι, γιαούρτι & άνηθο

29.06.2025
Δροσερή σαλάτα με αγγούρι, γιαούρτι & άνηθο
Freepik
Ιδανική για ζεστές μέρες, detox mood ή light δείπνο με φίλες

Σε μέρες που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο η όρεξη κόβεται και νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάτι ελαφρύ και δροσερό. Ιδού... Η πιο εύκολη, ανάλαφρη και δροσιστική σαλάτα του καλοκαιριού. Θυμίζει τζατζίκι, αλλά σε πιο “ευρωπαϊκή” εκδοχή. Ταιριάζει τέλεια με ψητά, ψάρι ή και μόνη της σαν ελαφρύ γεύμα.

Υλικά (για 2 άτομα):

1 μεγάλο αγγούρι (ή 2 μικρά), καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες ή 2%)

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

(προαιρετικά) 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή λίγο τριμμένο αγγούρι για έξτρα φρεσκάδα

Εκτέλεση:

Κόψε το αγγούρι σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά με μαντολίνο ή τρίφτη). Αν έχει πολλούς σπόρους, μπορείς να τους αφαιρέσεις.

Αλατίζεις ελαφρώς τις φέτες και τις αφήνεις για 10 λεπτά να “ιδρώσουν”. Έπειτα, τις στραγγίζεις καλά (με τα χέρια ή χαρτί κουζίνας).

Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το γιαούρτι, το λεμόνι, το λάδι, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θες, προσθέτεις και λίγο σκόρδο ή επιπλέον τριμμένο αγγουράκι για πιο “τζατζικο-αίσθηση”.

Προσθέτεις το αγγούρι στο μείγμα και ανακατεύεις απαλά.

Σερβίρεις παγωμένο, με λίγες σταγόνες έξτρα ελαιόλαδο και άνηθο από πάνω.

Tips:

Αν θες πιο “πλούσια” υφή, χρησιμοποίησε γιαούρτι πρόβειο ή ακόμα και στραγγισμένο ρόφημα κεφίρ.

Μπαίνει τέλεια και σε ψωμί τύπου πίτας σαν spread.

Για πιο “μεσογειακή” νότα, πρόσθεσε και λίγη θρυμματισμένη φέτα ή καβουρδισμένα κουκουνάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 29.06.2025 - 16:35