Πώς να απαλλαγείς γρήγορα από τον λόξιγκα, σύμφωνα με τους ειδικούς

10.01.2023
Πώς να απαλλαγείς γρήγορα από τον λόξιγκα, σύμφωνα με τους ειδικούς
Οι γιατροί εξηγούν τι προκαλεί τον λόξιγκά και προσφέρουν μερικές ιδέες για το πώς να απαλλαγείς από αυτόν

Όλοι παθαίνουν λόξιγκα μια στο τόσο, και ο καθένας έχει τους δικούς του δοκιμασμένους τρόπους για να απαλλαγεί από αυτόν. Από το να τρομάξεις μέχρι να κάνεις handstand, οι άνθρωποι έχουν βρει πολλούς εφευρετικούς τρόπους με τους οποίους ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν τον περιστασιακό λόξιγκά, αλλά οι περισσότεροι από εμάς απλώς ψάχνουμε κάτι απλό και αποτελεσματικό που μπορούμε να κάνουμε για να τον καταστείλουμε.

Αλλά πριν επιχειρήσεις να θεραπεύσεις τον λόξιγκά σου, θα πρέπει να ξέρεις από πού προέρχεται! «Ο λόξιγκας είναι ακούσιες σπασμωδικές συσπάσεις του διαφράγματος και των μυών του θώρακα που έχουν ως αποτέλεσμα μια άμεση βαθιά αναπνοή και ξαφνικό κλείσιμο των φωνητικών χορδών που προκαλεί τον χαρακτηριστικό ήχο», λέει ο γαστρεντερολόγος Mark Tanchel. Ο λόξιγκας πιστεύεται ότι προκύπτει από την ενεργοποίηση μιας νευρικής οδού που ονομάζεται αντανακλαστικό τόξο, προσθέτει.

Αν και δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για την τυχαία έκρηξη του λόξιγκα, υπάρχουν μερικές δημοφιλείς θεραπείες που προτείνουν οι γιατροί που μπορούν να δώσουν τη λύση. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τι προκαλεί τον λόξιγκα, πώς να απαλλαγείς από αυτόν και πότε θα πρέπει να επισκεφθείς γιατρό.

Πώς να ξεμπλοκάρεις τη βουλωμένη μύτη σου σε 15 δευτερόλεπτα μόνο με τον αντίχειρά σας

Τι προκαλεί τον λόξιγκα;
Ο γαστρεντερολόγος Niket Sonpal εξηγεί: «Ουσιαστικά, όταν το στομάχι γεμίζει πολύ γρήγορα, ασκεί πίεση στο διάφραγμα και αυτό είναι που οδηγεί σε λόξιγκα…ο μυς μεταξύ της κοιλιάς και του στήθους συσπάται και αναγκάζει τον αέρα και κάνεις αυτόν τον ήχο εξαιτίας του».

Ευτυχώς, ο λόξιγκας είναι συνήθως βραχύβιος και δεν αντιπροσωπεύει σοβαρό πρόβλημα, λέει ο Tanchel, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζεις λόξιγκα ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τους Sonpal και Tanchel, αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να εμφανίσεις λόξιγκα:
Τρως πάρα πολύ
Τρως πολύ γρήγορα
Πίνεις αλκοόλ
Πίνεις ανθρακούχα ποτά
Καταπίνεις πολύ αέρα όταν μασάς τσίχλα

Σύμφωνα με την παραπάνω λίστα, ο Sonpal λέει ότι «η πιο κοινή αιτία του λόξιγκα είναι η παλινδρόμηση οξέος ή η γαστρική διάταση». Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξιγκας σου μπορεί να είναι αιτία μεγαλύτερης ανησυχίας.

Ο επίμονος λόξιγκας που διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες μπορεί να οφείλεται σε αιτία του νευρικού συστήματος ή σε ασθένειες του θώρακα ή του γαστρεντερικού σωλήνα, λέει ο Tanchel. «Φάρμακα, ασθένειες όπως η νεφρική νόσος, ακόμη και ψυχολογικές αιτίες ακραίων συναισθημάτων μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παρατεταμένο λόξιγκα».

Ο λόξιγκας που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα θεωρείται «δύσκολος» και μπορεί να επηρεάσει το φαγητό και το ποτό, την ομιλία και τον ύπνο, προσθέτει ο Tanchel. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό συναισθηματικό στρες». Αιτίες που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι λιγότερο συχνές, εξηγεί ο Sonpal. «Τα ανευρύσματα που μπορεί να ασκούν πίεση σε ορισμένες περιοχές του σώματος θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε λόξιγκα σε σπάνιες περιπτώσεις».

Τι συμβαίνει όταν σταματήσεις να φοράς σουτιέν

Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τον λόξιγκα;
Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να απαλλαγεί από τον λόξιγκα, λέει ο Sonpal. Και ενώ υπάρχουν διάφορες θεραπείες, καμία δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, λέει ο Tanchel.

Ακολουθούν μερικές δημοφιλείς θεραπείες που οι Sonpal και Tanchel λένε ότι μπορεί να δώσουν τη λύση:
Κρατώντας την αναπνοή σου (για 5-10 δευτερόλεπτα)
Γαργάρες με κρύο νερό
Κατάποση αέρα
Τραβώντας τη γλώσσα
Τραβώντας τα γόνατα μέχρι το στήθος για έως και ένα λεπτό σε καθιστή θέση
Πιέζοντας σταθερά τα κλειστά μάτια
Δάγκωμα λεμονιού
Μια κουταλιά ζάχαρη

Πότε πρέπει να επισκεφτείς γιατρό;
Εάν έχεις δοκιμάσει τα πάντα και δεν ξέρεις γιατί εξακολουθείς να έχεις λόξιγκα, είναι καλό να επισκεφθείς ένα γιατρό. Όλοι παθαίνουν λόξιγκα μια στο τόσο, αλλά αν το παθαίνεις τακτικά μετά τα γεύματα και είναι σε συνδυασμό με γαστρική παλινδρόμηση ή διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς ένα γιατρό.