5 συνήθειες σχετικές με τον καφέ που μπορεί να μην κάνουν καλό στην υγεία σου

11.01.2023
5 συνήθειες σχετικές με τον καφέ που μπορεί να μην κάνουν καλό στην υγεία σου
Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα: Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ σε τακτική βάση. Ο καφές μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για το σώμα σου και μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Ο καφές είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και σου δίνει μια ώθηση ενέργειας όταν χρειάζεσαι. Έχει βρεθεί ακόμη ότι δυνητικά βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη.

Αν και ο καφές μπορεί να προσφέρει κάποια χρήσιμα οφέλη, δεν είναι για όλους. Εάν έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλα προβλήματα με το έντερο, έχεις συνεχές άγχος ή είσαι έγκυος ή θηλάζεις, ο καφές μπορεί να μην κάνει για εσένα.

Για όσους θέλουν να πίνουν καφέ σε τακτική βάση, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι αν δεν είναι προσεκτικοί με τις συνήθειες του καφέ, αυτό το μαγικό ρόφημα μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία τους. Οι συνήθειες του καφέ περιλαμβάνουν πράγματα όπως το πόσο να καταναλώνεις, πότε να τον πίνεις, τι είδους είναι και τι άλλο προσθέτεις στο φλιτζάνι σου.

Υπάρχουν λοιπόν πέντε συνήθειες σχετικές με τον καφέ που μπορεί να μην κάνουν καλό στην υγεία σου

Έχει άσχημη γεύση ο καφές σου; Να τι μπορεί να φταίει

Πίνεις πολύ καφέ

Αυτό μπορεί να είναι το προφανές, αλλά είναι μια συνήθεια του καφέ που αξίζει να σημειωθεί. Μια προηγούμενη μελέτη που αξιολόγησε 40.000 ενήλικες παρατήρησε ότι η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο, οι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη σημείωσαν ότι η κατανάλωση 28 φλιτζανιών την εβδομάδα κάνει καλό (ακριβώς τέσσερα φλιτζάνια κάθε μέρα της εβδομάδας), ωστόσο η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά στη μακροζωία.

Ο καφές σου είναι γεμάτος ζάχαρη

Έχεις ποτέ πραγματικά κοιτάξει τις διατροφικές πληροφορίες του καφέ που παραγγέλνεις; Εάν παραγγείλεις ένα μεγάλο latte caramel στο αγαπημένο σου κατάστημα, πιθανότατα καταναλώνεις τουλάχιστον 30 γραμμάρια ζάχαρης ταυτόχρονα.

Αντί να παραγγείλεις ένα ζαχαρούχο latte, γιατί να μην ζητήσεις ένα κανονικό latte με μια μικρή δόσης καραμέλας από πάνω; Μπορείς να ανακατέψεις την καραμέλα και να έχεις την ίδια υπέροχη γεύση, αλλά με πολύ λιγότερη ζάχαρη.

Προσθέτεις πολύ κρέμα

Παρόμοια με το ζαχαρούχο latte σου, αν δεν είσαι προσεκτική με την κρέμα σου, ο καφές σου στο σπίτι θα περιέχει επίσης υπερβολική ζάχαρη. Η επιλογή να χρησιμοποιήσεις και λίγο γάλα (ή ακόμα και γάλα αμυγδάλου), θα ήταν καλύτερη επιλογή από μια κρέμα με ζάχαρη.

Ντεκαφεϊνέ: Τι χάνεις και τι κερδίζεις σε σχέση με τον κανονικό καφέ

Είσαι πολύ πιστή στον ντεκαφεϊνέ

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Longevity & Healthspan λέει ότι η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής σου, να βελτιώσει την υγεία σου και να καθυστερήσει ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία όπως το Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει με τον διατροφικό περιορισμό και τη μειωμένη λήψη της ινσουλίνης. Προσέξε μόνο πόση καφεΐνη καταναλώνεις.

Δεν πίνεις καθόλου καφέ

Είπαμε, υπάρχουν αρκετά οφέλη από την τακτική κατανάλωση καφέ — ακόμη και όσον αφορά τη μακροζωία! Σύμφωνα με το AARP, όσοι πίνουν καφέ έχουν κατά 10 έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους απέχουν από τον καφέ. Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να αρχίσεις να πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί.