Καύσωνας: Οι καλύτεροι τρόποι να παραμείνεις δροσερή χωρίς κλιματισμό

21.07.2022
Καύσωνας: Οι καλύτεροι τρόποι να παραμείνεις δροσερή χωρίς κλιματισμό
Τα καλύτερα και πιο πρακτικά tips που θα σε σώσουν τις επόμενες, δύσκολες μέρες που ακούμε ότι έρχονται!

Εάν δεν έχεις κλιματισμό, διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο υπερθέρμανσης κατά τις ζεστές και υγρές συνθήκες του καλοκαιριού. Συνολικά, ο κλιματισμός είναι ο καλύτερος προστατευτικός παράγοντας έναντι ασθενειών και θανάτου που σχετίζονται με τη θερμότητα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση όχι μόνο αποτελούν κίνδυνο, αλλά η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις όπως καρδιακή προσβολή και αναπνευστικές παθήσεις όπως η πνευμονία.

Ποια είναι η τεχνική αναπνοής που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το άγχος σε 5 λεπτά

Εάν δεν μπορείς να επενδύσεις σε ένα κλιματιστικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή δεν μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό, είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσεις τις παρακάτω συστάσεις για να παραμείνεις δροσερή:

1. Πίνε πολύ νερό
Το πίνεις συχνά νερό είναι ένα από τα καλύτερα προστατευτικά μέτρα έναντι των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είσαι καλά ενυδατωμένη, το σώμα σου μπορεί να ιδρώσει και όταν ιδρώνεις εξατμίζεται από το δέρμα σου, δροσίζοντάς σε.

Αλλά όταν είσαι αφυδατωμένη, δεν μπορείς να ιδρώσεις τόσο αποτελεσματικά, γεγονός που σε κάνει λιγότερο ικανή να αντιμετωπίσεις τις υψηλές θερμοκρασίες. Συνήθως το σώμα σου θα αφυδατωθεί πριν παρατηρήσεις τα σημάδια, επομένως είναι σημαντικό να μην περιμένεις μέχρι να διψάσεις για να πιεις.

2. Εφάρμοσε κρύες κομπρέσες
Η εφαρμογή ενός κρύου, υγρού πανιού απευθείας στο δέρμα σου μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τη θερμοκρασία σου. Η Mayo Clinic συνιστά να το τοποθετήσεις στα σημεία παλμών σου — όπως στο πίσω μέρος του λαιμού σου, κάτω από τις μασχάλες σου και στους καρπούς σου.
Σε αυτές τις περιοχές, τα αιμοφόρα αγγεία σου βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σου, που σημαίνει ότι το κρύο θα αποσπάσει περισσότερη θερμότητα από το σώμα σου και θα μειώσει τη θερμοκρασία σου πιο γρήγορα.

Εάν χρησιμοποιήσεις παγοκύστες, φρόντισε να μην απλώνεις ποτέ πάγο απευθείας στο δέρμα, καθώς αυτό μπορεί να το κάψει. Αντίθετα, τύλιξε τον πάγο σε μια πετσέτα και εφάρμοσε για όχι περισσότερο από 20 λεπτά κάθε δύο έως τέσσερις ώρες.

3. Φάε δροσερά φαγητά και απόφυγε το αλκοόλ
Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα φαγητά και ποτά για να δροσιστείς:

Σαλάτες
Τα λαχανικά περιέχουν πολύ νερό, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να ενυδατωθείς και να διατηρηθείς δροσερή. Το μαρούλι, για παράδειγμα, είναι 95% νερό και το αγγούρι είναι 96% νερό.
Επιπλέον, οι σαλάτες δεν απαιτούν μαγείρεμα και μπορείς να τις ετοιμάσεις χωρίς τον φούρνο σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το σπίτι σου και εσένα πιο δροσερούς.

Καρπούζι
Το καρπούζι είναι κατά 90% νερό. «Η ροζ σάρκα περιέχει βιταμίνες C και A και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην προστασία από τον ήλιο», λέει η διαιτολόγος Tanya Zuckerbrot. «Αυτό είναι το τέλειο σνακ για να δροσιστείς και να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες που χάνονται καθώς ιδρώνεις στον ήλιο».

Μέντα
Η φρέσκια μέντα μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο και προσφέρει μια στιγμιαία αίσθηση δροσιάς. Είναι μια προσθήκη μηδενικών θερμίδων που θα φρεσκάρει κάθε ποτό ή σνακ.

Καυτερές πιπεριές
«Κατά ειρωνικό τρόπο, τα πικάντικα φαγητά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νικήσεις τη ζέστη», λέει η Zuckerbrot. «Το να φας κάτι που θα προκαλέσει εφίδρωση, θα σου επιτρέψει να αντέξεις τον ήλιο». Ωστόσο, η εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, γι' αυτό φρόντισε να καταναλώνεις πολύ νερό όλη την ημέρα.

5. Χρησιμοποίησε σωστά τους ανεμιστήρες
Οι ανεμιστήρες δεν μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία ενός ολόκληρου δωματίου. Ωστόσο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα εφέ ψυχρού αέρα, ώστε να αισθάνεσαι πιο δροσερή.

Βασικά, όταν ένας ανεμιστήρας φυσά αέρα τριγύρω, βοηθάει να εξατμιστεί ο ιδρώτας από το δέρμα σου, κάτι που σε δροσίζει. Οι ανεμιστήρες οροφής θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικοί, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας (DOE), επειδή κυκλοφορούν τον αέρα σε ολόκληρο το δωμάτιο. Αλλά απενεργοποίησε τον όταν φεύγεις από το δωμάτιο - οι ανεμιστήρες οροφής δροσίζουν τους ανθρώπους, όχι τα δωμάτια.

Εάν έχεις ανεμιστήρα-πύργο, δοκίμασε να τοποθετήσεις μπουκάλια παγωμένου νερού ή ένα μπολ με πάγο μπροστά από τον αέρα που φυσάει, καθώς αυτό μπορεί να προσφέρει ένα δροσερό αεράκι όταν το χρειάζεσαι περισσότερο. Οι ανεμιστήρες παραθύρων ή οι φορητοί ανεμιστήρες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά σε πολλά κλίματα, αλλά είναι αποτελεσματικοί μόνο εάν τους χρησιμοποιείς σωστά. Για να το κάνεις αυτό, χρησιμοποίησε τους μόνο όταν ο εξωτερικός αέρας είναι πιο δροσερός από τον εσωτερικό αέρα, που είναι συνήθως τη νύχτα.

Δροσίσου την ώρα του ύπνου
Δοκίμασε αυτές τις συμβουλές για να νιώθεις πιο δροσερή το βράδυ:
Κοιμήσου μόνη:
Εάν δυσκολεύεσαι να παραμείνεις δροσερή τη νύχτα, μείνε μακριά από άλλες πηγές θερμότητας, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας του σώματος από τον σύντροφό σου ή τα κατοικίδια ζώα σου.

Φόρεσε τα σωστά υλικά: Προτίμησε πιτζάμες από φυσικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του μαλλιού. Μια μικρή μελέτη του 2019 έδειξε ότι φορώντας μάλλινα ενδύματα ύπνου, τα άτομα κοιμόντουσαν πιο γρήγορα από ό,τι όταν φορούσαν βαμβακερά ή πολυεστερικά ενδύματα ύπνου παρόμοιου πάχους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το μαλλί αναπνέει, απορροφά την υγρασία και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Άφησε το δροσερό νυχτερινό αέρα να εισχωρήσει: Εάν το βράδυ είναι πιο δροσερό έξω και νιώθεις ασφάλεια, άνοιξε ένα ή δυο παράθυρα. Μπορείς επίσης να ρυθμίσεις τους ανεμιστήρες παραθύρων για να σε βοηθήσουν να βγει ο ζεστός αέρας και να εισέλθει ο φρέσκος, δροσερός αέρας.
Κάνε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο πριν κοιμηθείς: Το να κάνεις ένα ζεστό ντους ή μπάνιο πριν τον ύπνο όχι μόνο θα σε κρατήσει πιο δροσερή, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα και να απολαύσεις καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Επένδυσε σε κλινοσκεπάσματα ψύξης: Μείνε δροσερή το βράδυ επενδύοντας σε υλικά κλινοσκεπασμάτων που αναπνέουν, από λινό ή βαμβάκι.

Δοκίμασε ένα δροσερό mist
Το να ψεκαστείς με δροσερό νερό θα μπορούσε να είναι το βάλσαμο κατά της δυσάρεστης ζέστης που χρειάζεσαι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σε δροσίσει περισσότερο από το να καταναλώνεις ένα παγωμένο ρόφημα.

Κράτησε μακριά το ηλιακό φως
Περίπου το 76% του ηλιακού φωτός που πέφτει στα παράθυρα με διπλά τζάμια μετατρέπεται σε θερμότητα και αυξάνει τη θερμοκρασία στο σπίτι σου. Η αύξηση της θερμοκρασίας στο σπίτι λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας ονομάζεται ηλιακό κέρδος θερμότητας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παράθυρα που βλέπουν δυτικά και ανατολικά επιτρέπουν τη μεγαλύτερη ζέστη, ενώ τα παράθυρα με βόρειο και νότιο προσανατολισμό δίνουν μόνο μικρά ηλιακά κέρδη.

Για να μειώσεις την ποσότητα της θερμότητας που εισέρχεται στο σπίτι σου από το ηλιακό φως, μπορείς να κλείσεις τις κουρτίνες ή τα στόρια. Η κάλυψη των παραθύρων με κουρτίνες ή περσίδες είναι ιδιαίτερα σημαντική σε παράθυρα που δέχονται άμεσο ηλιακό φως — αν και η αποτελεσματικότητα μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο και το χρώμα του υλικού.

Σύμφωνα με το DOE, οι κουρτίνες μεσαίου χρώματος με λευκές πλαστικές βάσεις μπορούν να μειώσουν τα κέρδη θερμότητας έως και 33%. Όταν επιλέγεις κουρτίνες, προτίμησε σφιχτά πλεκτά υλικά. Πολλαπλές στρώσεις υφάσματος θα κάνουν επίσης καλύτερη δουλειά κρατώντας τη θερμότητα έξω. Επιπλέον, η επένδυση των κουρτινών σου με ανοιχτόχρωμα υφάσματα, αν δεν είναι ήδη ανοιχτόχρωμα, θα βοηθήσει να αντανακλούν τον ήλιο.