5 εξωτερικοί παράγοντες που επιδεινώνουν τις αλλεργίες

5 εξωτερικοί παράγοντες που επιδεινώνουν τις αλλεργίες
Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες. Το ήξερες όμως ότι υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να τις κάνουν ακόμα πιο αφόρητες; Διάβασε παρακάτω τα 5 πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις αν είσαι αλλεργική.

Αλκοόλ

Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι έχεις μπουκώσει μετά από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί; Δεν είσαι μόνη. Το αλκοόλ—ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί—μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. «Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στα θειώδη και αυτό κάνει τις αλλεργίες τους πολύ χειρότερες», είπε στο Health ο Dr. David Rosenstreich, πρόεδρος του Division of Allergy and Immunology στο Albert Einstein College of Medicine. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται φυσικά τόσο στην μπύρα όσο και στο κρασί.

3 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν ξυπνάς στη μέση της νύχτας και δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς

Καπνός τσιγάρου

Πρόσθεσε τα προβλήματα αλλεργίας στη λίστα των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας (NIEHS), «Tόσο το κανονικό κάπνισμα όσο και το παθητικό κάπνισμα συνδέονται με χρόνιο αλλεργικό πυρετό και λοιμώξεις των ιγμορείων». Αν και οι λόγοι είναι ασαφείς, το NIEHS λέει ότι ο καπνός από τα τσιγάρα περιέχει εκατοντάδες χημικές ουσίες και ορισμένες από αυτές δρουν ως ερεθιστικά για να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα με άσθμα και αλλεργίες.

Άρωμα και Κεριά

Τα προϊόντα που περιέχουν πρόσθετο άρωμα μπορεί να ερεθίσουν την γραμμή των βλεφάρων και τις ρινικές οδούς, είπε ο Dr. Rosenstreich. Αυτό περιλαμβάνει κάποια αρώματα, αρωματικά κεριά ή και το λιβάνι. Είτε βρίσκεσαι σε ένα πολυκατάστημα είτε περπατάς στο δρόμο, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις κάθε μυρωδιά εκεί έξω, επομένως η καλύτερη άμυνά σου είναι να εξαλείψεις αυτούς τους ερεθιστικούς παράγοντες από το σπίτι σου και να έχεις πάρει φαρμακευτική αγωγή μαζί σου για να απαλύνεις τα συμπτώματα όταν σου συμβούν κάπου δημόσια.

Πώς να μετατρέψεις το μπάνιο σου σε spa

Χλώριο

Το να κολυμπήσεις σε μια πισίνα με χλώριο- ακόμα και να κάθεσαι κοντά σε μια πισίνα - μπορεί να είναι εξίσου κακό για τις αλλεργίες σου όπως με τα κεριά και τα αρώματα. «Το χλώριο είναι ένα ερεθιστικό αέριο και θα κάνει το ίδιο πράγμα που κάνουν οι αναθυμιάσεις», είπε ο Dr. Rosenstreich. «Αν μπορείς να το μυρίσεις, αυτό σημαίνει ότι μπαίνει στο σώμα σου». Οι εσωτερικές πισίνες είναι χειρότερες από τις εξωτερικές επειδή το χλώριο περιέχεται σε κλειστό χώρο.

Επίσης, πρόσεξε τα προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν λευκαντικό. Αν και το ποσοστό χλωρίου σε ένα τυπικό οικιακό σπρέι ή καθαριστικό είναι μικρότερο από αυτό σε μια πισίνα, η συγκέντρωση μπορεί να είναι αρκετή για να ερεθίσει μερικούς ανθρώπους.

Τα ρούχα σου

Αυτό το λεπτό μάλλινο πουλόβερ που φοράς τρεις φορές πριν το πλύνεις; Είναι τρομερό για τις αλλεργίες σου. Τα ρούχα —ειδικά εκείνα που είναι κατασκευασμένα από τραχιά ή κολλώδη υφάσματα όπως το μαλλί— προσελκύουν σκόνη και γύρη. Το πλύσιμο μετά από κάθε χρήση είναι απαραίτητο κατά την περίοδο των αλλεργιών, είπε ο Dr. Rosenstreich, γι' αυτό θα ήταν καλύτερα να εφοδιαστείς με βαμβακερά ρούχα ή άλλα υλικά που καθαρίζονται εύκολα.

Μπορείς επίσης να εξετάσεις το ενδεχόμενο να βάζεις τα ρούχα σου στο στεγνωτήριο (αν διαθέτεις). Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο International Archives of Allergy and Immunology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα στεγνωτήριο αφαιρούσε αποτελεσματικά τη γύρη από τα υγρά και τα στεγνά υφάσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15.06.2023 - 10:40