Όταν τρως γρήγορα, είναι πολύ πιο εύκολο να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού σε σχέση με το αν έτρωγες με ηρεμία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να αντιληφθεί ότι έχεις χορτάσει.
Όταν καταναλώνουμε φαγητό με ταχύτητα, το σώμα δεν προλαβαίνει να στείλει έγκαιρα το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, περίπου το 60% όσων τρώνε γρήγορα τείνουν να τρώνε υπερβολικά.
Επιπλέον, όταν τρως γρήγορα δεν προσέχεις τι τρως, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν καταναλώνεις φαγητά πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη ή θερμίδες. Μπορείς να υπερκαταναλώσεις χωρίς καν να το αντιληφθείς.
Το να τρως γρήγορα αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει σύνδεση ανάμεσα στο γρήγορο φαγητό και τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Μάλιστα, όσοι τρώνε γρήγορα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με όσους τρώνε αργά. Η ταχύτητα στην κατανάλωση φαγητού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική ρύθμιση της όρεξης του σώματος, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, όταν δεν προσέχεις τι τρως, είναι πιο πιθανό να κάνεις λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές και να τρως περισσότερο. Επιπλέον, το γρήγορο φαγητό φαίνεται να επιδρά αρνητικά και στον μεταβολισμό, επηρεάζοντας την ικανότητα του σώματος να καίει αποτελεσματικά τις θερμίδες.
Το αργό φαγητό μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών
Πέρα από την παχυσαρκία, το γρήγορο φαγητό συνδέεται και με άλλες προβληματικές καταστάσεις υγείας. Ένα από τα συχνότερα προβλήματα είναι οι πεπτικές διαταραχές, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσπεψία. Όταν καταναλώνεις το φαγητό πολύ γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες, επιβαρύνεις το πεπτικό σου σύστημα, προκαλώντας ερεθισμό, φούσκωμα και δυσφορία.
Επίσης, η ανεπαρκής μάσηση μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αφού το φαγητό δεν έχει διασπαστεί σωστά. Έρευνες έχουν δείξει πως το γρήγορο φαγητό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα, δύο από τις πιο σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες.
Και πέρα από τη σωματική υγεία, υπάρχει και η ψυχολογική διάσταση: όσοι τρώνε γρήγορα τείνουν να απολαμβάνουν λιγότερο το φαγητό τους, συγκριτικά με όσους τρώνε πιο αργά και συνειδητά. Μπορεί αυτό να μην είναι άμεσο πρόβλημα υγείας, αλλά επηρεάζει σημαντικά τη συνολική μας ικανοποίηση και ευεξία.
Συμπέρασμα;
Άρχισε να μασάς καλύτερα και πιο αργά. Θα φας λιγότερο, θα νιώθεις πιο γεμάτος και το σώμα σου, και το μυαλό σου, θα σε ευγνωμονούν. Δοκίμασέ το!