5 από τα πιο αναπάντεχα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν έχουν σχέση με εξογκώματα

27.10.2023
5 από τα πιο αναπάντεχα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν έχουν σχέση με εξογκώματα
Υπάρχουν κι άλλα «καμπανάκια» που πρέπει να ακούσεις, εκτός από τα πιο προφανή.

Δεν χρειάζεται να κάνεις αναζήτηση στο Google για τα «πρώιμα σημάδια του καρκίνου του μαστού» για να μάθεις ότι ένα από τα ενδεικτικά συμπτώματα περιλαμβάνει ένα εξόγκωμα στο στήθος. Οι ανωμαλίες, όπως τα εξογκώματα ή τα γρομπαλάκια, είναι, σε τελική ανάλυση, το πιο συνηθισμένο πράγμα που πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης μαστού. Τι γίνεται όμως με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που δεν είναι εξογκώματα; Είναι πιο συνηθισμένα από όσο φαντάζεσαι.

Παρακάτω θα διαβάσεις για 5 από τα πιο αναπάντεχα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, ώστε να ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις εκτός από τα εξογκώματα.

Καρκίνος του μαστού: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου και η βασική αντιμετώπισή του

Το δέρμα του στήθους σου ξαφνικά εμφανίζει λακάκια, γίνεται φολιδωτό, διάστικτο ή φλεγμονώδες

Γνωρίζεις το στήθος σου και όλες τις μικρές ιδιορρυθμίες του, οπότε αν παρατηρήσεις αλλαγές στην κανονική του εμφάνιση, δώσε προσοχή, λέει η Debra Patt, γυναικολόγος και ειδική στον καρκίνο του μαστού στο Ογκολογικό Κέντρο του Τέξας.

«Οποιαδήποτε ασυνήθιστη πάχυνση, ερυθρότητα, εξάνθημα, λακκάκια ή συρρίκνωση του δέρματος του μαστού σου ή γύρω από τη θηλή, θα πρέπει να ελεγχθεί από το γιατρό σου», εξηγεί.

Οι θηλές σου έχουν αλλάξει

Μόνο τα μανεκέν έχουν τέλειες και μυτερές θηλές. Οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν διαφορετικά χρώματα και μεγέθη, θέσεις, υφές και ..τρίχες.

Ευτυχώς, όλα αυτά τα πράγματα είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν αποτελούν πρόβλημα εφόσον είναι τα φυσιολογικά σου. Για παράδειγμα, εάν οι θηλές σου ήταν πάντα ανεστραμμένες προς τα μέσα, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά αν αλλάξουν ξαφνικά, πηγαίνοντας από μυτερές σε πλήρως ή μερικώς ανεστραμμένες, κάλεσε τον γιατρό σου. Είναι σημαντικό ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στις θηλές σου - συμπεριλαμβανομένων του χρώματος και της υφής τους - πρέπει να ελέγχονται για να αποκλειστεί ο καρκίνος.

Επίσης, οι τριχωτές θηλές στις γυναίκες δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο και είναι απολύτως φυσιολογικές.

Νατάσα Παζαΐτη - Συνέντευξη: Η ιατρική, ο καρκίνος, το παράπονο των παιδιών της και το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες

Ή, οι θηλές σου έχουν διαρροή

Υπάρχει κάτι πιο ανησυχητικό από το να αρχίσει το στήθος σου να εκτοξεύει υγρό όταν δεν εμπλέκεται μωρό; Είναι φυσιολογικό να έχεις κάποια διαρροή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού και έως και ένα χρόνο μετά τον απογαλακτισμό του μωρού σου, αλλά εάν παρατηρήσεις οποιαδήποτε έκκριση οποιαδήποτε άλλη στιγμή, πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό.

Η τυχαία έκκριση —ειδικά αν είναι κόκκινη ή πράσινη ή έχει μυρωδιά— μπορεί να σημαίνει ότι έχεις πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού ή της υπόφυσης.

Έχεις φαγούρα στις θηλές σου

Μερικές φορές τα σουτιέν με δαντέλα ή πούλιες προκαλούν φαγούρα στις θηλές. Αλλά αν έχεις φαγούρα συνεχώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάτι άλλο να συμβαίνει και να πρέπει να το ελέγξεις, λέει η Δρ Patt.

Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στις θηλές, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης από ζυμομύκητες ή άλλης λοίμωξης, αλλεργιών και ερεθισμού από τα ρούχα. Αλλά υπάρχει ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του μαστού που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ενός ξηρού, κόκκινου, κνησμώδους εξανθήματος πάνω ή γύρω από τις θηλές σου, παρόμοιο με τον τρόπο που εμφανίζεται με το έκζεμα, εξηγεί η γιατρός.

Η viral φωτογραφία που δείχνει τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού

Πόνος στη μασχάλη

«Το στήθος σου εκτείνεται μέχρι τις μασχάλες σου», εξηγεί η Δρ Pitt. Μπορεί να πάθεις καρκίνο του μαστού σε αυτόν τον επιπλέον ιστό στήθους ή ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των λεμφαδένων στην περιοχή της μασχάλης σου, λέει. Επομένως, εάν οι μασχάλες σου σε πονάνε ή είναι πρησμένες - και δεν έκανες υπερβολική γυμναστική - ή αισθάνεσαι μια μάζα κατά το ξύρισμα, κάλεσε τον γιατρό σου.

Η ενόχληση στη μασχάλη είναι ένα κοινό παράπονο και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είσαι ασφαλής με τα θέματα που αφορούν στο στήθος σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 27.10.2023 - 09:08