Oι 3 διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης: Πώς αναγνωρίζεις και πώς αντιμετωπίζεις τον καθένα

21.10.2022
Oι 3 διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης: Πώς αναγνωρίζεις και πώς αντιμετωπίζεις τον καθένα
Όταν μιλάμε για ξεκούραση, οι περισσότερες φανταζόμαστε έναν υπνάκο το Σάββατο, μια Παρασκευή βράδυ στο σπίτι ή μια μέρα που θα πάρουμε άδεια από τη δουλειά. Αν και τίποτα δεν έχει καλύτερη αίσθηση από τη σωματική ξεκούραση, η άποψη των ψυχολόγων ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης, μας προκαλεί να τους ανακαλύψουμε και να δούμε τους τρόπους με τους οποίους θα τους απολαύσουμε.

Σωματική ξεκούραση

Τι είναι: Η σωματική ξεκούραση είναι η πράξη της αναζωογόνησης του σώματός σoυ και των επιπέδων ενέργειας με τον υπνάκο, την ξεκούραση στον καναπέ, την απομάκρυνση του φορτίου — βασικά οτιδήποτε σου επιτρέπει να χαλαρώσεις.

Γιατί είναι σημαντική: Η σωματική ξεκούραση βοηθά το σώμα σου να λειτουργεί αποτελεσματικά και σου δίνει τη δυνατότητα να διατηρείς μια κανονικότητα για να συμμετέχεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Σε εμποδίζει επίσης να κουράζεσαι και να αρρωστήσεις.

Σημάδια που δείχνουν ότι τη χρειάζεσαι: Είναι σαφές ότι χρειάζεσαι περισσότερη σωματική ξεκούραση όταν είσαι κουρασμένη, νωθρή, ζαλισμένη ή εάν έχεις μυϊκή ένταση.

Πώς να την αποκτήσεις: Πάρε μια δόση σωματικής ξεκούρασης ακούγοντας το σώμα σου και πατώντας την παύση όποτε είσαι κουρασμένη ή, καλύτερα, πριν κουραστείς. Να κοιμάσαι περισσότερο, να προσθέτεις ημέρες ξεκούρασης μεταξύ της γυμναστικής και να παίρνεις ρεπό όποτε είναι δυνατόν. Μπορείς επίσης να κάνεις μίνι διαλείμματα όλη την ημέρα. Σκέψου: να κάτσεις σε ένα παγκάκι στο πάρκο ή να πάρεις ένα γεύμα μακριά από τον υπολογιστή σου.

Ο απόλυτος οδηγός για να ξεκινήσεις τρέξιμο με πρόγραμμα

Πνευματική ξεκούραση

Τι είναι: Η πνευματική ξεκούραση έχει να κάνει με το να δώσεις στον εγκέφαλό σου ένα διάλειμμα.

Γιατί είναι σημαντική: Προσφέρει χώρο για διάυγεια. Το να δώσεις στο μυαλό σου την ευκαιρία να απενεργοποιηθεί μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις ανήσυχες σκέψεις και συχνά σου αφήνει χώρο να βρεις λύσεις με ηρεμία.

Η ψυχική ξεκούραση θα διευκολύνει επίσης τη συγκέντρωση, το να βλέπεις τη ζωή με σαφήνεια και αντικειμενικότητα και να αντιμετωπίζεις σημαντικά καθήκοντα χωρίς να αισθάνεσαι πνιγμένη.

Σημάδια που δείχνουν ότι τη χρειάζεσαι: Ξεκουράσου λίγο εάν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς ή αισθάνεσαι εύκολα απογοητευμένη. Είναι επίσης καλό να κάνεις ένα διάλειμμα αν έχεις αφιερώσει πολύ χρόνο στη σκέψη ή την επεξεργασία όπως για παράδειγμα όταν τελειώσεις ένα μεγάλο project.

Πώς να την αποκτήσεις: Να απομακρυνθείς από το γραφείο, να πάρεις λίγο αέρα και να επιστρέψεις αν είναι εφικτό, μόλις ανανεωθείς. Μπορείς επίσης να αυξήσεις τα διανοητικά σου αποθέματα, καθιερώνοντας ένα πρόγραμμα ύπνου και αντιμετωπίζοντας μεθοδικά μια λίστα υποχρεώσεων, ώστε να μην καταπονηθείς. Αυτό ισχύει για τα παράπλευρα project, τα χόμπι, τη δουλειά κ.λπ.

Πώς να αντιμετωπίσεις το φθινοπωρινό άγχος

Κοινωνική ξεκούραση

Τι είναι: Η κοινωνική ξεκούραση έχει να κάνει με την επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ του να είσαι συνέχεια δίπλα στους άλλους και να φροντίζεις να έχεις χρόνο για τον εαυτό σου.

Γιατί είναι σημαντική: Η κοινωνική ξεκούραση επιτρέπει να επανασυνδεθείς με ουσιαστικό τρόπο με τον εαυτό σου καθώς και με την κοινότητά σου. Σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να αναγνωρίζεις πότε χρειάζεσαι ακόμη περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου.

Σημάδια που δείχνουν ότι τη χρειάζεσαι: Μπορεί να χρειαστείς ένα διάλειμμα από τις κοινωνικές συναναστροφές εάν ενοχλείσαι εύκολα από τους άλλους, συμμετέχεις μόνο εν μέρει σε αλληλεπιδράσεις ή βλέπεις τον εαυτό σου να αποφεύγει κοινωνικές καταστάσεις.

Πώς να την αποκτήσεις: Εάν κινείσαι συνέχεια μεταξύ της δουλειάς, των φίλων, των σχέσεων και του εθελοντισμού, προσπάθησε να μειώσεις κάποια από αυτά.

Θα σε βοηθήσει επίσης να προγραμματίσεις τον προσωπικό σου χρόνο μέσα στην εβδομάδα σου, ώστε να γνωρίζεις ότι έρχεται ένα διάλειμμα στον ορίζοντα. Εάν δεν μπορείς να πάρεις μια μέρα άδεια, είναι απολύτως εντάξει να απομακρυνθείς από κοινωνικές καταστάσεις που αισθάνεσαι υπερβολικά φορτωμένη. Ψάξε για μίνι διαλείμματα μπες στο μπάνιο, πάρε μια βαθιά ανάσα μεχρι να νιώσεις έτοιμη να ασχοληθείς ξανά με τους άλλους.