5 τροφές που βοηθούν να έχεις ένα υγιές έντερο

25.04.2024
5 τροφές που βοηθούν να έχεις ένα υγιές έντερο
Η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία και δε χωρά αμφιβολία σε αυτό. Και ναι, οι τροφές που καταναλώνεις παίζουν μεγάλο ρόλο στο αν θα χαμογελάς ή όχι.

Δεύτερο εγκέφαλο αποκαλούν το έντερο και δεν έχουν άδικο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν και αυτή περνά και από το πιάτο μας. Ιδού πέντε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που προάγουν την υγιή ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου. Αναζητήστε γιαούρτι με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα προβιοτικά οφέλη. Το ελληνικό γιαούρτι, ειδικότερα, είναι μια καλή επιλογή, καθώς είναι συνήθως υψηλότερο σε πρωτεΐνη και χαμηλότερο σε ζάχαρη.

Κεφίρ: Παρόμοιο με το γιαούρτι, το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση γεμάτο προβιοτικά. Φτιάχνεται με ζύμωση γάλακτος με κόκκους κεφίρ, με αποτέλεσμα ένα τάρτα και ελαφρώς αναβράζον ρόφημα. Το κεφίρ περιέχει ένα ευρύ φάσμα προβιοτικών στελεχών που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

Φούσκωμα στο στομάχι: 5 τρόποι για να το περιορίσεις

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι εξαιρετικές για την υγεία του εντέρου καθώς προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και παρέχουν καύσιμο για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν φρούτα (όπως μήλα, μούρα και μπανάνες), λαχανικά (όπως μπρόκολο, καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών), όσπρια (όπως φακές, ρεβίθια και μαύρα φασόλια) και δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη , κινόα και καστανό ρύζι).

Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση: Τα ζυμωμένα λαχανικά όπως το ξινολάχανο, το kimchi και τα τουρσιά είναι πλούσια σε προβιοτικά και ένζυμα που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Η διαδικασία ζύμωσης αυξάνει επίσης τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών σε αυτά τα λαχανικά. Η ενσωμάτωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Ζωμός οστών: Ο ζωμός των οστών είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως κολλαγόνο, ζελατίνη, αμινοξέα και μέταλλα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και της πέψης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση και διατήρηση της επένδυσης του εντέρου, στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Ο σπιτικός ζωμός που φτιάχνεται από κόκαλα που σιγοβράζουν (όπως κόκκαλα κοτόπουλου, βοείου κρέατος ή ψαριού) με λαχανικά και βότανα είναι η πιο θρεπτική επιλογή.

Δυσκοιλιότητα: 5 συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σου μπορεί να συμβάλει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Εκτος από αυτό, όμως, είναι απαραίτητο να διατηρείς μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη για να υποστηρίξεις τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου.

Τελευταία τροποποίηση στις 25.04.2024 - 18:37