Πίνω κάθε μέρα ένα ποτήρι κεφίρ – Να τι έχω παρατηρήσει!

23.05.2025
Πίνω κάθε μέρα ένα ποτήρι κεφίρ – Να τι έχω παρατηρήσει!
Μια μικρή καθημερινή συνήθεια, ένα ποτήρι κεφίρ τη μέρα, κατάφερε να κάνει τη διαφορά στο πώς νιώθει το σώμα μου, από την πέψη μέχρι τη διάθεση

Ίσως έχεις ακούσει ότι το κεφίρ κάνει καλό στο έντερο. Πρόκειται για ένα ζυμωμένο ρόφημα, κάπως σαν γιαούρτι, που ενισχύει τη μικροβιακή ποικιλία στο έντερο μας, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τη συνολική υγεία του πεπτικού. Όσο πιο πλούσιο και ποικίλο είναι το μικροβίωμά μας, τόσο καλύτερα προστατευόμαστε από παθογόνα και φλεγμονές. Όμως, για να δεις πραγματικά οφέλη, πρέπει να το πίνεις καθημερινά. Έτσι κι εγώ, αποφάσισα να το βάλω στη ρουτίνα μου και να δω τι θα συμβεί.

Γιατί αξίζει να πίνεις κεφίρ Το κεφίρ είναι κάτι σαν υπερτροφή. Φτιάχνεται από γάλα και κόκκους κεφίρ (που είναι συνδυασμός βακτηρίων και ζυμών) και είναι γεμάτο προβιοτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, της πέψης, αλλά και του ανοσοποιητικού.

Σε αντίθεση με το γιαούρτι, το κεφίρ περιέχει πιο πολλά και διαφορετικά στελέχη μικροοργανισμών, καθώς η ζύμωση γίνεται όχι μόνο με βακτήρια, αλλά και με ζύμες. Χάρη σε αυτή τη «συνεργασία» παράγονται και άλλα στοιχεία όπως γαλακτικό οξύ, λίγο αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα.

Πώς φτιάχνεις κεφίρ στο σπίτι

Παρόλο που στην αρχή το έπαιρνα έτοιμο από το σούπερ μάρκετ, τελικά άρχισα να το φτιάχνω μόνη μου. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο. Αγοράζεις κόκκους κεφίρ (υπάρχουν παντού online) και τους προσθέτεις σε ό,τι γάλα θες, αγελαδινό, κατσικίσιο, ακόμα και φυτικό. Βάζεις περίπου 30 γραμμάρια κόκκους ανά λίτρο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο, το κλείνεις καλά και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από φως και ζέστη, για 24 ώρες.

Όσο περισσότερο το αφήνεις, τόσο πιο πηχτό και ξινό γίνεται. Εμένα μου αρέσει στις 24 ώρες, έχει ευχάριστη υφή και γεύση, χωρίς να είναι υπερβολικά έντονο. Μετά το σουρώνω με ένα πλαστικό σουρωτήρι (ποτέ μεταλλικό!), το βάζω σε γυάλινο μπουκάλι και το φυλάω στο ψυγείο. Οι κόκκοι μένουν στο σουρωτήρι και τους ξαναχρησιμοποιώ για την επόμενη παρτίδα. Μπορείς και να τους φας, έχουν φυτικές ίνες και καλά βακτήρια.

Το κεφίρ του εμπορίου vs το σπιτικό

Προσωπικά προτιμώ τη γεύση του σπιτικού, είναι πιο φρέσκο και πιο ήπιο. Γενικά, λένε ότι το κεφίρ που φτιάχνεις μόνος σου έχει περισσότερα και πιο ποικίλα προβιοτικά από τα έτοιμα, που συχνά είναι παστεριωμένα ή περιέχουν λιγότερους μικροοργανισμούς. Αν προτιμάς να το αγοράσεις, φρόντισε να γράφει "με ζωντανές καλλιέργειες" και να μην έχει ζάχαρη.

Και για όσους δεν πίνουν γάλα, υπάρχουν φυτικές εκδοχές: νερό-κεφίρ, κεφίρ καρύδας κ.ά. Μάλιστα, πολλοί με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να πιουν κεφίρ, γιατί περιέχει λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη.

Κάνει καλό και στον εγκέφαλο

Πέρα από το έντερο, φαίνεται πως το κεφίρ κάνει καλό και στον εγκέφαλο, ειδικά στη λεγόμενη «σχεσιακή μνήμη», δηλαδή την ικανότητα να θυμάσαι πού άφησες τα κλειδιά σου ή πρόσωπα. Και γενικά είναι ίσως το πιο μελετημένο ζυμωμένο τρόφιμο. Αν θες να ξεκινήσεις με προβιοτικά, είναι σίγουρα μια πολύ καλή αρχή.

Πότε να το πίνεις

Κάποιοι λένε ότι το αντέχουν καλύτερα αν το πίνουν πρωί με άδειο στομάχι. Εγώ προτιμώ να το πίνω μετά το φαγητό, σαν επιδόρπιο – είναι δροσερό και ελαφρύ. Ειδικά μετά από βαρύ φαγητό, με βοηθάει πολύ στη χώνεψη και νιώθω το στομάχι μου πιο ήρεμο. Πίνω περίπου 250-300 ml την ημέρα. Αν δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει, ξεκίνα με τη μισή ποσότητα για να συνηθίσει το σώμα σου.

Τι άλλαξε μετά από ένα μήνα με κεφίρ

Σίγουρα είδα διαφορά στην πέψη μου και στο φούσκωμα. Νιώθω ότι χωνεύω καλύτερα, δεν βαραίνει το στομάχι μου ακόμα κι αν φάω κάτι πιο πλούσιο. Είναι ένα μικρό αλλά ουσιαστικό boost στην καθημερινότητα. Μπορεί να μην άλλαξαν τα πάντα, αλλά απολαμβάνω τη διαδικασία και μου αρέσει η γεύση, κι αυτά για μένα είναι αρκετά για να συνεχίσω.

Φυσικά, δεν βασίζομαι μόνο στο κεφίρ. Βάζω στη διατροφή μου και άλλα ζυμωμένα τρόφιμα όπως γιαούρτι, kimchi, sauerkraut και kombucha. Όσο περισσότερη ποικιλία, τόσο το καλύτερο, γιατί το κάθε τρόφιμο προσθέτει διαφορετικά προβιοτικά στον οργανισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 23.05.2025 - 08:38