Η τοξική πρώην και πώς την ξεφορτώνεσαι

04.12.2008
Είτε την χώρισε για να τα φτιάξει μαζί σου, είτε είχαν διαλύσει το δεσμό τους πολύ πριν σε γνωρίζει, είτε το παίζει φίλη και πρέπει να την τρως στη μάπα, η πρώην του είναι εχθρός που πρέπει να εξοντώσεις ή έστω να την βγάλεις από το προσκήνιο.

Είτε την χώρισε για να τα φτιάξει μαζί σου, είτε το είχαν διαλύσει πολύ πριν σε γνωρίζει, είτε το παίζει φίλη και πρέπει να την τρως στη μάπα, όποιο κι αν είναι το σενάριο, η πρώην του είναι ένας εχθρός που πρέπει να εξουδετερώσεις ή έστω να βγάλεις απ' το πλάνο με κάθε τρόπο.

Οι τρεις συχνότεροι τύποι τοξικής πρώην είναι οι εξής:

1. Η άνετη τέλεια πρώην: πραγματικά η τύχη σου δεν περιγράφεται με λόγια. Η πρώην του είναι η γυναίκα που κάθε άντρας θα ήθελε έχει στο πλευρό του. Προφανώς, αν δεν υπήρχε, όλα θα ήταν καλύτερα. Ειδικά, αν εκείνη αποφάσισε να χωρίσουν, κουβάλας στην πλάτη σου διπλό φορτίο. Από την μία πρέπει να τον πείσεις πως είσαι πολύ καλύτερη από εκείνη. Από την άλλη πρέπει να του δώσεις να καταλάβει πως εσύ δεν είσαι η τυχαία επόμενη που συνάντησε επειδή τον παράτησε η πρώην.

Πώς πρέπει να φέρεσαι: μην προσπαθείς να της βρίσκεις ψεγάδια ή ελαττώματα, ειδικά αν ο αγαπημένος σου και εκείνη διατηρούν μια φιλική σχέση. Είναι καλύτερο να την έχεις στο πλευρό σου παρά να την ανταγωνίζεσαι. Όταν την συναντάς, να είσαι φιλική και ευγενική μαζί της χωρίς να δίνεις πολλές λεπτομέρειες για εσένα και τη σχέση σου.

Αν έχει προχωρήσει στη ζωή της και είναι σε κάποια άλλη σχέση, μην του απαγορεύσεις να έχει επαφή μαζί της. Αν όμως, βρεθεί ελεύθερη και νιώσεις την οποιαδήποτε απειλή από μέρους της, ξέχνα τις τυπικότητες και δείξε τα δόντια σου.


2. Η επίμονη διεκδικητική πρώην: είναι προφανές πως η κοπέλα αυτή δεν έχει ξεπεράσει τον καλό σου. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να την συναντάτε μπροστά σας παντού. Είναι πιθανό να άνοιξες τον υπολογιστή και να βρήκες "πρόταση φιλίας" από εκείνη στο Facebook. Με αυτά κι αυτά, ζεις τον απόλυτο εφιάλτη που είναι δέκα φορές χειρότερος από την αντιμετώπιση της κακιάς πεθεράς. Ο καλός σου από την πλευρά του προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα και σε παροτρύνει να μην της δίνεις σημασία. Μέσα σε όλα αυτά και με τη βοήθεια της κλάψας της, όλοι την λυπούνται και έτσι εξαγριώνουν εσένα περισσότερο.

Πώς πρέπει να φέρεσαι: ξέρω πως δεν είναι εύκολο να την συναναστρέφεσαι. Επειδή ο καλός σου την έχει σε υπόληψη ακόμα, πρέπει να του ανοίξεις τα μάτια. Προσπάθησε να αποφεύγεις τους απευθείας διαλόγους μαζί της. Μην της επιτεθείς όσο και αν το θέλεις. Αλλά, ποτέ μα ποτέ μην αφήσεις και τον καλό σου μόνο μαζί της. Μπροστά της, δείξε πως την αγνοείς ακόμα κι αν εκείνη σε βομβαρίζει με χαμογελάκια και χαιρετούρες.

Αν επιμείνει, παίξε το παιχνίδι της. Ο καλός σου είναι αυτός που θα πρέπει να την βάλει στη θέση της, όταν πρέπει. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως εσύ είσαι μαζί του και εσένα αγαπάει και όχι εκείνη. Προφύλαξε τη σχέση σου, πέρνα καλά μαζί του, απόδειξε στον καλό σου πως υπάρχει λόγος που είστε μαζί και δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.


3. Η νευρωτική -ψυχωτική πρώην: μπορεί να είναι ψυχικά ανισόρροπη, αλλά αυτή η πρώην έχει βάλει σκοπό να σας γονατίσει, και τους δύο. Τίποτα δεν την σταματά και πολλές φορές θα αισθανθείς το άγρυπνο πνεύμα της να σε παρακολουθεί. Φυσικά θα παίξει το δυνατό χαρτί της λύπησης και συμπάθειας για να πάρει φίλους και γνωστούς του αγαπημένου σου, στο πλευρό της. Η εμμονή της δεν έχει όρια και θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τον καλό σου πίσω.

Πώς πρέπει να φέρεσαι: σίγουρα, βρίσκεσαι μεταξύ του μίσους και της λύπησης για το πρόσωπό της. Αν και προσπαθεί να σε καταστρέψει, κάπου βαθιά μπορεί να αισθανθείς ενοχές για το πώς κατάντησε. Αν έχεις όρεξη, μπορείς να την καλέσεις να μιλήσετε, εξηγώντας της πως η ιστορία που είχε με τον καλό σου έχει λήξει και θα πρέπει να το ξεπεράσει. Η στάση που πρέπει να κρατήσετε με το αγόρι σου απέναντί της πρέπει είναι πολύ σοβαρή, ψυχρή και αποστασιοποιημένη. Μην την υποτιμάς, αλλά ταυτόχρονα μην της δίνεις και υπερβολική σημασία. Αν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν, βρες της ένα νέο ταίρι. Στην ανάγκη πλήρωσε κάποιον να ασχοληθεί μαζί της μήπως και ξεκολλήσει από τον αγαπημένο σου.


Από την Κατερίνα Πατούλια