Εάν είστε από εκείνους το ψάχνετε για το πώς να κάνετε μόνοι σας ό,τι βάζετε στο τραπέζι σας, από το φύλλο μέχρι τη μαρμελάδα, σίγουρα θα θέλετε να ξέρετε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε σπιτικό βούτυρο.
Η εικόνα των γυναικών σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες να χτυπάνε το γάλα σε ξύλινες καρδάρες με ξύλινο γουδοχέρι σήμερα έχει απλοποιηθεί χάρη στο μίξερ.
Αυτό που χρειάζεστε είναι πολύ καλή και πλήρη σε λιπαρά κρέμα γάλακτος (όχι φυτική).
Από κει και πέρα απλώς αφήνετε το μίξερ να κάνει τη δουλειά του με υπομονή.
Ρίχνετε την κρέμα στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα περίπου 10 λεπτά. Πρώτα θα γίνει σαντιγί. Δεν θα σταματήσετε το χτύπημα. Καθώς συνεχίζει να χτυπιέται, η σαντιγί ξαφνικά θα «κόψει» και έτσι πρέπει γιατί αυτό σημαίνει ότι είστε σε καλό δρόμο αφού διαχωρίζεται το βουτυρόγαλα από το βούτυρο.
Σταματάτε το χτύπημα, μαζεύετε τα κομματάκια του βούτυρου από τον κάδο, στραγγίζοντάς το με τα χέρια σας και το πλάθετε όλο μαζί. Για να πήξει καλύτερα, το βουτάτε σε ένα λεκανάκι με παγωμένο νερό.
Αν σας αρέσει το αλατισμένο βούτυρο, το ανοίγετε σαν φύλλο, ρίχνετε λίγο αλάτι και το πλάθετε.
Αν πάλι σας αρέσουν τα μυρωδικά μπορείτε να βάλετε άνιθο, θυμάρι, ξερό δυόσμο, πιπέρι ή απλώς να το αφήσετε σκέτο.
Δεν πετάτε το βουτυρόγαλα καθώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε άλλες παρασκευές όπως τα κέικ ή τα μπισκότα.
Βάζετε το βούτυρο σε βαζάκι στο ψυγείο και το βγάζετε λίγο νωρίτερα για να μαλακώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.