Είναι πάρα πολύ εύκολο να φτιάξεις τη δική σου, σπιτική κέτσαπ που θα διατηρήσεις στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο όπως κάνεις και με την αγοραστή. Η διαφορά είναι ότι η δική σου δεν έχει κανένα επικίνδυνο πρόσθετο ή συντηρητικό και είναι προτιμότερη για κατανάλωση.
Μάλιστα οι παλιές γυναίκες ή όσες το κάνουν ακόμα στα χωριά έφτιαχναν κέτσαπ χρησιμοποιώντας δικά τους ντοματίνια που είχαν ήδη στην αποθήκη τους σε βάζα.
Τα υλικά μόνο εξεζητημένα δεν είναι αφού σίγουρα τουλάχιστον τα μισά τα έχεις ήδη στο ντουλάπι σου. Ιδού:
2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια
1 φλιτζάνι μηλόξιδο
μισό φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη (όχι καστανη, την πιο μαύρη που είναι και λίγο υγρή)
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
2 κ. γλυκού κρεμμύδι σκόνη
2 κ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
2 κ. γλυκού αλάτι
μια καλή πρέζα κανέλα
μια καλή πρέζα γαρίφαλο
Πώς θα φτιάξεις την κέτσαπ
Με ραβδομπλέντερ λιώσε τα ντοματάκια και ρίξε μέσα όλα τα άλλα υλικά.
Βάλε σε κατσαρόλα και σιγόβρασε από μισή μέχρι μία ώρα, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι το μείγμα να πήξει και να μειωθεί στο μισό.
Άσε να κρυώσει και βάλε την κέτσαπ σε γυάλινα μπουκάλια ή βάζα. Τα βάζεις στο ψυγείο και απολαμβάνεις!
Μπόνους tip: Αν θέλεις να έχει μια πιο καπνιστή γεύση, πρόσθεσε στα μπαχαρικά μια κουταλίτσα καπνιστή πάπρικα. Αν σου αρέσουν τα καφτερά τότε βάλει καυτερό πιπέρι.