Ήρθε η ώρα να αγκαλιάσεις την λίγο πιο ελαφριά κουζίνα του καλοκαιριού και ειδικά την ντομάτα που θα βρεις σε αφθονία στην αγορά. Φτιάξε ντοματοκεφτέδες όπως προτείνει ο Σταύρος Βαρθαλίτης που τους συνοδεύει μάλιστα με ξινή κρέμα για να είναι ακόμα πιο δροσεροί και να ελαφραίνει το στομάχι από το τηγάνι.
Υλικά για τη sour cream
•200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
•1 Λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
•1 κ.σ. Ελαιόλαδο
•Αλάτι
•Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τους Ντοματοκεφτέδες:
•8 Ντομάτες μέτριες (ώριμες)
•200 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
•1 Ξερό κρεμμύδι λευκό μικρό
•6 Κλωνάρια φρέσκο δυόσμο
•150 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
•5 Κλωνάρια φρέσκο βασιλικό
•2 Κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
•2 Φρέσκα κρεμμύδια
•Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
•Αλάτι
•Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη sour cream:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη sour cream σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, να ομογενοποιηθούν.
Για τους Ντοματοκεφτέδες:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, τις ντομάτες, τα φύλλα του δυόσμου, του βασιλικού και της ρίγανης, τα φρέσκα κρεμμύδια, τη γραβιέρα, το αλεύρι αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε να δημιουργηθεί ένα μείγμα.
Φτιάχνουμε από το μείγμα κενέλ (quenelle) με 2 κουτάλια και τα ρίχνουμε στο ηλιέλαιο.
Τηγανίζουμε για 4 λεπτά τους ντοματοκεφτέδες.
Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.