Το ψάρι είναι νόστιμο, υγιεινό και ιδανικό για όλη την οικογένεια – αλλά πολλές φορές μας δυσκολεύει. Κολλάει στο τηγάνι ή στο ταψί, διαλύεται όταν το γυρίζουμε και τελικά… χάνεται η όρεξη για ψάρι!
Μην ανησυχείς! Παρακάτω θα βρεις απλές και δοκιμασμένες συμβουλές για να μαγειρεύεις το ψάρι σου σωστά, νόστιμα και χωρίς ταλαιπωρία.
1. Στέγνωσέ το καλά πριν το ψήσεις
Το νερό είναι εχθρός του ροδίσματος. Πριν βάλεις το ψάρι στο τηγάνι ή στον φούρνο, σκούπισέ το απαλά με χαρτί κουζίνας. Έτσι δεν θα κολλήσει και θα πάρει ωραίο χρώμα.
2. Μην το αλατίζεις από νωρίς
Αλάτισε το ψάρι σου λίγο πριν το βάλεις να μαγειρευτεί. Αν το αλατίσεις από πριν, θα βγάλει υγρά και θα γίνει μαλακό και υγρό, αντί για τραγανό.
3. Στο φούρνο; Χρησιμοποίησε λεμόνι ή λαδόκολλα!
Για ψάρι στον φούρνο, βάλε φέτες λεμονιού ή ντομάτας κάτω από το ψάρι. Έτσι:
Δεν θα κολλήσει στο ταψί.
Θα πάρει άρωμα και φρεσκάδα.
Καθαρίζεις το ταψί πανεύκολα!
Αν προτιμάς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λαδόκολλα ή να ψήσεις το ψάρι μέσα σε σακουλάκι φούρνου.
4. Στο τηγάνι; Καυτό λάδι και υπομονή!
Το μυστικό για τηγανητό ψάρι που δεν κολλάει:
Το τηγάνι πρέπει να είναι καυτό πριν βάλεις το ψάρι.
Βάλε λίγο λάδι ή βούτυρο.
Μην το γυρνάς συνέχεια άφησέ το να κάνει “κρούστα” από τη μία πλευρά και μετά γύρισέ το μόνο μία φορά.
5. Θες ακόμη πιο ασφαλές ψήσιμο; Πες “ναι” στο αντικολλητικό χαρτί ή τη σχάρα
Αν ψήνεις στον φούρνο, βάλε το ψάρι σε αντικολλητικό χαρτί ή πάνω σε σχάρα. Έτσι:
Ο αέρας κυκλοφορεί γύρω του.
Δεν ακουμπά το ταψί, άρα δεν κολλάει.
Ψήνεται ομοιόμορφα.