Όλα ήταν ένα ψέμα...

01.04.2016
Διαδεδομένοι αστικοί μύθοι, εσφαλμένες λαϊκές δοξασίες και λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από θέματα υγείας.

Ακολουθείς πιστά τις συμβουλές υγείας που σου έδινε η μαμά; Εφαρμόζεις συχνά τα γιατροσόφια της γιαγιάς; Όταν νιώθεις άρρωστη ή αισθάνεσαι κάτι ενοχλητικό, συμβουλεύεσαι πρώτα κάποιο γνωστό αντί κατευθείαν το γιατρό; Πιστεύεις οτιδήποτε γράφεται στο Διαδίκτυο; Και πώς είσαι σίγουρη ότι ισχύει αυτό και είναι σωστό; Καιρός λοιπόν να ξεδιαλύνεις κάποια πραγματικά γεγονότα από τη φαντασία, να μάθεις ποια είναι… παραμύθια, να ανακαλύψεις εντέλει πού βρίσκεται η αλήθεια...

Νιώθεις το κεφάλι σου βαρύ; Ανέβηκε η πίεση!

Η αλήθεια: Η υψηλή αρτηριακή πίεση σπανίως δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα και ακόμα σπανιότερα προκαλεί βάρος στο κεφάλι, πονοκεφάλους, ζαλάδες ή ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας. Μόνος τρόπος για να διαπιστώσεις εάν σου ανέβηκε η πίεση είναι η μέτρησή της.

Τα αβγά και τα θαλασσινά αυξάνουν τη χοληστερίνη...

Η αλήθεια: Η με μέτρο κατανάλωση αβγών, π.χ. 1 αβγό με τον κρόκο καθημερινά, και θαλασσινών, π.χ. 1 μερίδα 1-2 φορές εβδομαδιαίως, δεν επηρεάζει δυσμενώς τη χοληστερίνη του αίματος σε υγιή άτομα. Αντίθετα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, μπορεί να συμβάλει στην ελάττωσή της και συνεπακόλουθα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Απόφυγε το αλάτι εντελώς...

Η αλήθεια: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται στα άτομα που καταναλώνουν πολύ αλάτι, πάνω από 8 γρ. ημερησίως. Αυξάνεται όμως και σε εκείνους που καταναλώνουν πολύ λίγο, 2-3 γρ. καθημερινά, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό. Ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρείται σε όσους το προσλαμβάνουν σε μέτριες ποσότητες μεταξύ 4-6 γρ. Επομένως, καλό είναι να προσέχεις κάθε είδους υπερβολές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Πρέπει να κοιμάσαι 8 ώρες καθημερινά...

Η αλήθεια: Μπορεί οι περισσότεροι ενήλικοι να κοιμούνται 7-8 ώρες καθημερινά, αλλά κάποιοι άλλοι δεν χρειάζονται περισσότερες από 4-5 ώρες για να ξεκουραστούν, ενώ μερικοί μένουν στο κρεβάτι τους ακόμα και 10 ώρες και πάλι... νυστάζουν. Η «σωστή» ποσότητα ύπνου είναι εξατομικευμένη υπόθεση, ώστε το πρωί που ξυπνάς να αισθάνεσαι ξεκούραστη και ανανεωμένη. Αν δεν το πετυχαίνεις αυτό, προσπάθησε πρώτα να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και κατόπιν την ποσότητα.

Πονάει η μέση σου; Ξάπλωσε στο πάτωμα!

Η αλήθεια: Η ανάπαυση στο πάτωμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, γιατί αλλοιώνει τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, αυξάνοντας έτσι την επιβάρυνση που δέχονται οι σπόνδυλοι. Το σωστό είναι να αναπαυθείς σε ανατομικό στρώμα που αγκαλιάζει, υποστηρίζει και ακολουθεί τις καμπυλότητες του σώματός σου, χωρίς να υποχωρεί και να βουλιάζει.

Έχεις κρίση οσφυαλγίας; Μείνε στο κρεβάτι!

Η αλήθεια: Η πλήρης ακινητοποίηση δεν είναι προς όφελός σου, δυσκολεύει τη σωστή αποθεραπεία και επιμηκύνει το χρόνο ανάρρωσης. Όταν ο πόνος είναι υποφερτός, πρέπει να παραμένεις κινητικά ενεργή και η ανάπαυση να περιορίζεται στην απολύτως αναγκαία. Μάλιστα, όσο πιο γρήγορα επανέλθεις στις συνήθεις δραστηριότητές σου, παρά τον πόνο που ίσως νιώθεις, τόσο ταχύτερη θα είναι η ίασή σου.

Πιες 1-2 ποτηράκια αλκοόλ για να ζεσταθείς...

Η αλήθεια: Τα αλκοολούχα ποτά ούτε ζεσταίνουν πραγματικά, ούτε βοηθούν στην αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών. Αντίθετα, η υπερκατανάλωσή τους προκαλεί απώλεια θερμότητας από το σώμα λόγω σύσπασης των αγγείων και μπορεί να έχει σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα για την καρδιά και τα αγγεία.

Παίρνεις αντιβιοτικά; Πρέπει μαζί να τρως γιαούρτι!

Η αλήθεια: Σίγουρα η μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού επηρεάζεται αρνητικά από τα αντιβιοτικά και πιθανώς η κατανάλωση γιαουρτιού, τροφίμου πλούσιου σε προβιοτικά, συμβάλλει στην αποκατάστασή της. Εντούτοις, πολλά είδη αντιβιοτικών –όχι όλα!– αλληλεπιδρούν αρνητικά με το ασβέστιο όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με πηγές αυτού και η απορρόφησή τους μειώνεται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό φρόντισε να απολαμβάνεις το γιαουρτάκι σου, όπως και τα άλλα γαλακτοκομικά, τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη λήψη της αντιβίωσης.

Θες να «καθαρίσεις» τα νεφρά σου; Πίνε πάρα πολύ νερό!

Η αλήθεια: Είναι γεγονός ότι τα υγιή άτομα που καταναλώνουν ικανοποιητικές ποσότητες υγρών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα στη νεφρική τους λειτουργία. Παρ’ όλα αυτά η υπερβολική κατανάλωση νερού δεν «καθαρίζει» τα νεφρά και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι βλαπτική, π.χ. αν υπάρχει ήδη νεφρική βλάβη. Λίγο παραπάνω νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, αλλά και πάλι χωρίς ακρότητες, πρέπει να πίνουν τα άτομα που έχουν πέτρες στα νεφρά.

Πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά…

Η αλήθεια: Παρότι το «πίνε 8 ποτήρια νερό καθημερινά» είναι μια συμβουλή που δίνεται συχνά, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη επιστημονική απόδειξη περί αυτού. Οι ανάγκες κάθε οργανισμού για υγρά είναι εξατομικευμένες και δύναται να καλυφθούν από διάφορες πηγές, αν και το αυτούσιο νερό είναι η προτιμότερη επιλογή. Ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ίσως χρειάζεται να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών είναι η δίψα, το αδικαιολόγητο αίσθημα πείνας, η πολύ έντονη εφίδρωση και το χρώμα των ούρων.

Ψάρι και τυρί μαζί φέρνουν αλλεργία...

Η αλήθεια: Η πραγματική αλλεργία δεν σχετίζεται με τους συνδυασμούς τροφίμων. Αν π.χ. είσαι αλλεργική στο ψάρι, θα εμφανίσεις αλλεργικά συμπτώματα είτε το φας σκέτο είτε μαζί με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Εντούτοις οι συνδυασμοί κάποιων ψαριών και τυριών, όπως π.χ. ψαριών κονσέρβας με τυριά ωρίμανσης, μπορεί να προκαλέσουν ψευδοαλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες οφείλονται στα συστατικά των τροφίμων αυτών και εξαρτώνται από την ποσότητα κατανάλωσης.

Υποφέρεις από αλλεργική ρινίτιδα; Τρώγε καθημερινά 2 κουταλιές μέλι!

Η αλήθεια: Το μέλι δεν ανακουφίζει από τη ρινίτιδα, ούτε ελαττώνει τα εποχικά αλλεργικά συμπτώματα. Μάλιστα, όσο πιο ανεπεξέργαστο είναι ένα μέλι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να περιέχει κάποια αλλεργιογόνα συστατικά, όπως π.χ. γύρη φυτών. Επομένως, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με προσοχή από τα αλλεργικά άτομα και να μη χρησιμοποιείται ως... «ανοσοθεραπεία».

Αφού έχεις μικρό στήθος, μη φοράς στηθόδεσμο...

Η αλήθεια: Ο στηθόδεσμος είναι απολύτως αναγκαίος ανεξαρτήτως μεγέθους στήθους, διότι κρατάει το στήθος σταθερό και το προστατεύει από μικροτραυματισμούς. Θα πρέπει όμως να τον αφαιρείς πριν κοιμηθείς, ώστε κατά τη διάρκεια του ύπνου να μη δυσχεραίνεται η αναπνοή σου.

Παράφαγες και δεν μπορείς να χωνέψεις; Πιες ένα ανθρακούχο αναψυκτικό!

Η αλήθεια: Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, όπως π.χ. η σόδα, προκαλούν ρέψιμο και γι’ αυτό προσφέρουν αρχικώς μια ψευδαίσθηση ανακούφισης. Στην πραγματικότητα όμως καθυστερούν την πέψη, διότι αραιώνουν τα πεπτικά υγρά. Επιπλέον η σόδα, επειδή είναι αλκαλική, μπορεί να αυξήσει το pH του στομάχου, το οποίο για να γίνει η πέψη σωστά πρέπει να είναι αρκετά όξινο.

Κάηκες και έπαθες έγκαυμα; Βάλε οδοντόπαστα!

Η αλήθεια: Η οδοντόπαστα δεν προσφέρει καμία βοήθεια και ίσως χειροτερέψει το έγκαυμα. Το σωστό είναι να χρησιμοποιήσεις στην περιοχή κρύο τρεχούμενο νερό, για να μην επεκταθεί το έγκαυμα και στους παρακείμενους ιστούς. Εάν το έγκαυμα είναι σοβαρό, απευθύνσου αμέσως στο γιατρό.

Θες να λευκάνεις τα δόντια σου; Τρίψε τα με λεμόνι!

Η αλήθεια: Τόσο η συστηματική χρήση χυμού λεμονιού στα δόντια όσο και η χρήση αλατιού ή μαγειρικής σόδας έχουν ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη φθορά του σμάλτου των δοντιών. Επιπλέον, εάν η χρήση του λεμονιού γίνει το πρωί, τα δόντια θα απορροφήσουν ευκολότερα τις φυσικές χρωστικές ροφημάτων και τροφίμων που θα καταναλώσεις αργότερα, επομένως θα «μαυρίσουν» ταχύτερα.

Πονάει το δόντι; Κάνε μπουκώματα με ούζο!

Η αλήθεια: Όταν σε πονάει κάποιο δόντι, η πρώτη σου κίνηση πρέπει να είναι το τηλέφωνο στον οδοντίατρο και όχι το μπουκάλι με το ούζο ή άλλο αλκοολούχο ποτό. Το ούζο προσφέρει μία προσωρινή ανακούφιση μουδιάζοντας την περιοχή, αλλά βλάπτει το στοματικό βλεννογόνο και μπορεί να προκαλέσει χημικό έγκαυμα στα ούλα. Βεβαίως αν το καταπίνεις, πιθανότατα θα μεθύσεις και ίσως έτσι ξεχάσεις τον πόνο σου – μην το κάνεις, αστειευόμαστε...

Έχεις κρίση ημικρανίας; Βάλε ζεστή κομπρέσα!

Η αλήθεια: Η ζεστή κομπρέσα χρησιμοποιείται κυρίως στις κεφαλαλγίες τάσεως, διότι το ζεστό αυξάνει την αιμάτωση και χαλαρώνει. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις ημικρανιών είναι προτιμότερο να βάλεις κρύα κομπρέσα, γιατί το κρύο προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Στραμπούλιξες το πόδι σου; Βάλε θερμαντική αλοιφή!

Η αλήθεια: Η θερμαντική αλοιφή επιδεινώνει την κατάσταση, γιατί αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνει την εξάπλωση του οιδήματος. Το σωστό είναι να ανυψώσεις και να ακινητοποιήσεις το τραυματισμένο μέλος σε σταθερή θέση, να τοποθετήσεις πάνω στην πάσχουσα περιοχή παγοκύστη ή σακουλάκι με πάγο και κατόπιν, έπειτα από περίπου 5 λεπτά, να το περιδέσεις πιεστικά με ελαστικό επίδεσμο.

Πριν πάρεις το φάρμακό σου φάε κάτι...

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μαζί ή μετά το φαγητό, π.χ. επειδή ερεθίζουν το στομάχι, ενώ άλλα είναι προτιμότερο να λαμβάνονται 1-2 ώρες πριν από το γεύμα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επιθυμητή απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Υπάρχουν επίσης αρκετά φάρμακα, που ενώ πρέπει να λαμβάνονται με φαγητό, δεν πρέπει να συνδυάζονται με συγκεκριμένα τρόφιμα, π.χ. με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι πληροφορίες αυτές αναγράφονται στο εσώκλειστο φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης κάθε φαρμάκου, οπότε τις διαβάζεις και... ησυχάζεις!

Στη συνέχεια, μπορείς να τσεκάρεις τις γνώσεις σου, κάνοντας το ΤΕΣΤ στην επόμενη σελίδα.

Παίξε... παιχνίδι

Δώσε τη δική σου... ετυμηγορία σχετικά με το ποιες από τις παρακάτω δημοφιλείς συμβουλές είναι μύθος ή αλήθεια, αν δηλαδή ισχύουν ή όχι. Κατόπιν, τσέκαρε τις γνώσεις σου διαβάζοντας τις απαντήσεις, στο τέλος. Εάν θέλεις περαιτέρω διευκρινίσεις ή αναλυτικές εξηγήσεις για κάποιες από αυτές, δεν έχεις παρά να μας στείλεις mail στο [email protected] ή να γράψεις το σχόλιό σου στο πεδίο κάτω από το άρθρο.

ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ;

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΣΟΥ

1

Αν είσαι νέος, αδύνατος και γυμνασμένος, δεν χρειάζεται να προσέχεις…

Μύθος / Αλήθεια

2

Αν έχεις κάπως ανεβασμένο σάκχαρο αλλά χάσεις κιλά και αρχίσεις γυμναστική, μπορείς να αποφύγεις το διαβήτη…

Μύθος / Αλήθεια

3

Μετά τα σαράντα πρέπει να παίρνεις προληπτικά μία ασπιρίνη καθημερινά…

Μύθος / Αλήθεια

4

Αν καπνίζεις επί πολλά χρόνια, η διακοπή του καπνίσματος δεν θα σε βοηθήσει και πολύ γιατί η ζημιά έχει γίνει ήδη…

Μύθος / Αλήθεια

5

Αν ξέρεις ότι μια δραστηριότητα σου προκαλεί πόνο, πάρε ένα παυσίπονο πριν πονέσεις…

Μύθος / Αλήθεια

6

Πρέπει να αποφεύγεις τον ήλιο εντελώς…

Μύθος / Αλήθεια

7

Αν βάζεις άφθονο αντηλιακό, μπορείς να παραμείνεις στον ήλιο όσο θες…

Μύθος / Αλήθεια

8

Όταν αφαιρείς τις ελιές χειρουργικά, πας γυρεύοντας για μπελάδες…

Μύθος / Αλήθεια

9

Αν δεν σε πιάνει ύπνος, μέτρα προβατάκια και θα αποκοιμηθείς…

Μύθος / Αλήθεια

10

Αν ψηλαφίζεις το στήθος σου περιοδικά και δεν βρίσκεις τίποτα ύποπτο, δεν χρειάζεται να κάνεις μαστογραφία…

Μύθος / Αλήθεια

11

Μη δίνεις αίμα, κινδυνεύεις από θανατηφόρες μολύνσεις…

Μύθος / Αλήθεια

12

Μην κάθεσαι κοντά στην τηλεόραση και μη διαβάζεις στο ημίφως γιατί θα βλάψεις τα μάτια σου…

Μύθος / Αλήθεια

13

Κάθε 2 ώρες χρήσης του υπολογιστή πρέπει να κάνεις διάλειμμα τουλάχιστον 10 λεπτών…

Μύθος / Αλήθεια

14

Βούρτσιζε τα δόντια σου αμέσως έπειτα από κάθε γεύμα…

Μύθος / Αλήθεια

15

Μην κροταλίζεις τα δάχτυλα των χεριών σου γιατί θα πάθεις αρθρίτιδα…

Μύθος / Αλήθεια

16

Πονάνε τα πόδια σου; Να φοράς παπούτσια φλατ, χωρίς τακούνι…

Μύθος / Αλήθεια

17

Έχεις βήχα; Πίνε ζεστά ροφήματα με μέλι…

Μύθος / Αλήθεια

18

Σε ενοχλεί ο λαιμός σου; Κάνε γαργάρες με αλατόνερο…

Μύθος / Αλήθεια

19

Όταν είσαι κρυωμένος, πρέπει να τρως πολύ καλά…

Μύθος / Αλήθεια

20

Όταν έχεις υψηλό πυρετό, δεν πρέπει να τρως καθόλου…

Μύθος / Αλήθεια

21

Για να απομακρύνεις τα μικρόβια από τα χέρια σου, αρκεί το καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι…

Μύθος / Αλήθεια

22

Μην καθαρίζεις το κερί στα αυτιά με μπατονέτα γιατί μπορεί να τα βλάψεις…

Μύθος / Αλήθεια

23

Αν πονάς στο αυτί, βάλε ζεστό λάδι και καυτή πετσέτα...

Μύθος / Αλήθεια

24

Εάν η μύτη σου αιμορραγήσει, γείρε το κεφάλι σου προς τα πίσω…

Μύθος / Αλήθεια

25

Αν κάποιος πάθει υστερική κρίση, πρέπει να τον χαστουκίσεις…

Μύθος / Αλήθεια

Απαντήσεις: 1) Μύθος. 2) Αλήθεια. 3) Μύθος. 4) Μύθος. 5) Αλήθεια. 6) Μύθος. 7) Μύθος. 8) Μύθος. 9) Αλήθεια. 10) Μύθος. 11) Μύθος. 12) Μύθος. 13) Αλήθεια. 14) Μύθος. 15) Μύθος. 16) Μύθος. 17) Αλήθεια. 18) Αλήθεια. 19) Μύθος. 20) Μύθος. 21) Αλήθεια. 22) Αλήθεια. 23) Μύθος. 24) Μύθος. 25) Μύθος.