6+1 λόγοι για να κόψω το τσιγάρο

24.10.2012
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κόψετε το κάπνισμα. Δείτε ποιοι είναι αυτοί που σας ταιριάζουν και αποφασίστε τώρα να κάνετε επιτέλους στον οργανισμό σας το δώρο που τόσο καιρό τού στερήσατε καπνίζοντας.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μεγάλη θέληση και επιμονη για να κόψετε «μαχαίρι» το τσιγάρο και τις περισσότερες φορές αυτή η θέληση δεν είναι αρκετή για να νικήσετε την επιθυμία για ένα τσιγάρο εδώ και τώρα! Ωστόσο, αν τελικά συνειδητοποιήσετε τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος (παθητικού και μη) και το ότι οι καπνιστές έχουν πλέον στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία παρά ποτέ, τότε αξίζει να το προσπαθήσετε ξανά και ξανά.

Η μεγάλη απόφαση
Κόβοντας το κάπνισμα και σχεδόν αμέσως από το σβήσιμο του τελευταίου τσιγάρου μελέτες έχουν δείξει πως:

  • Έπειτα από 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από τη νικοτίνη αρχίζουν να επανέρχονται στις αρχικές τιμές.
  • Ύστερα από 2 ημέρες η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνεται (όλες οι γεύσεις είναι καλύτερες και απολαμβάνετε ό,τι τρώτε).
  • Μέσα σε 2-12 εβδομάδες η καλή κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται, το τρέξιμο και το βάδισμα γίνονται πλέον ευκολότερα.
  • Έπειτα από 3-9 μήνες απαλλάσσεστε από τον τσιγαρόβηχα, τα φλέματα και η κατάσταση των πνευμόνων αρχίζει να βελτιώνεται.
  • Τρεις με 9 μήνες επίσης από τη διακοπή του καπνίσματος η σεξουαλική ικανότητα, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από το τσιγάρο, όπως και η γονιμότητα, βελτιώνονται σημαντικά.
  • Σε άνδρες καπνιστές που έχουν σταματήσει το κάπνισμα σε ηλικία 35-39 ετών ένας μέσος όρος 5 ετών προστίθεται στη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες που σταμάτησαν το κάπνισμα στην ίδια ηλικία προσθέτουν 3 χρόνια.

Βοηθήματα που στηρίζουν την προσπάθειά σας
Σήμερα, ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά φαρμακευτικά βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος, εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, τα οποία είναι κλινικά ελεγμένα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Όπως π.χ. οι τσίχλες και το «πιπάκι» νικοτίνης, αλλά και τα ειδικά έμπλαστρα. Υπάρχει ακόμα και το χάπι κατά του καπνίσματος. Δείτε, λοιπόν, τι ακριβώς προσφέρουν το καθένα χωριστά και διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Οι τσίχλες νικοτίνης: Πρόκειται για ειδικές τσίχλες που απελευθερώνουν νικοτίνη, η οποία απορροφάται από το βλεννογόνο του στόματος, συμβάλλοντας στη μείωση της άμεσης επιθυμίας για τσιγάρο. Οι τσίχλες νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα άτομα με συμπτώματα στέρησης (εκνευρισμό, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης, τάση για φαγητό), καθώς και να συνδυαστούν με άλλες μεθόδους απεξάρτησης (όπως ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακευτική αγωγή).

  • Η χορήγησή τους δεν συνιστάται για διάστημα πάνω από 3 μήνες, ενώ η δόση τους μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.

Το «πιπάκι» νικοτίνης: Πρόκειται για ένα πλαστικό πιπάκι μέσα στο οποίο μπαίνει ένα ανταλλακτικό νικοτίνης, που όταν εισπνέεται, απελευθερώνει μια ελεγχόμενη ποσότητα νικοτίνης, η οποία απορροφάται από το στόμα και κατευθύνεται στον εγκέφαλο, περιορίζοντας την ανάγκη σας να καπνίσετε. Επιπλέον είναι σχεδιασμένο για να κρατά τα χέρια σας απασχολημένα και σας βοηθά να ξεπεράσετε τη συνήθεια του χεριού. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κόψιμο του καπνίσματος σταδιακά ή με τη μία.

Τα έμπλαστρα νικοτίνης: Πρόκειται για μικρά διαδερμικά αυτοκόλλητα, που τοποθετούνται μία φορά την ημέρα σε κάποιο άτριχο σημείο του σώματος. Σταδιακά απελευθερώνουν τη νικοτίνη στο δέρμα, η οποία από εκεί καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της νικοτίνης στον οργανισμό και μειώνεται το στερητικό σύνδρομο.

  • Η χρήση τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 12 εβδομάδες. Δεν συνιστώνται επίσης σε όσους έχουν δερματικά προβλήματα (π.χ. εκζέματα).

Το χάπι κατά του καπνίσματος: Περιέχει τη δραστική ουσία βαρενικλίνη, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των στερητικών συμπτωμάτων από την έλλειψη νικοτίνης.

  • Χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού και λαμβάνεται πάντα κάτω από συγκεκριμένη καθοδήγηση.
  • Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος καλώντας την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας (1142).

Να θυμάστε:

  • Μέσω φαρμακευτικών βοηθημάτων (τσίχλες, πιπάκι, έμπλαστρα) παίρνετε μικρές ποσότητες νικοτίνης, χωρίς όμως τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή. Συμβουλευτείτε όμως πρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, που θα σας δώσει οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους και τη συχνότητα λήψης τους.
  • Άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα ή καρδιακά προβλήματα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου.

ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ