5 βασικά οφέλη της κολύμβησης για την υγεία σου

5 βασικά οφέλη της κολύμβησης για την υγεία σου
Η κολύμβηση, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα η οποία είναι προσβάσιμη από άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Κολυμπώντας, όχι μόνο χρησιμοποιείς ολόκληρο το σώμα σου για να σε ωθήσει μέσα από το νερό, δουλεύοντας την καρδιά, τους μύες και τους πνεύμονές σου, αλλά η άνωση του νερού σου επιτρέπει να κινείσαι χωρίς να ασκείς τόση πίεση στις αρθρώσεις σου, πράγμα που συμβαίνει με δραστηριότητες μεγαλύτερης καταπόνησης όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο.

Επιπλέον, είναι μια σωτήρια δεξιότητα που πρέπει να έχει ο καθένας ανεξάρτητα από την ηλικία του. Παρακάτω θα διαβάσεις για τα 5 βασικά οφέλη της κολύμβησης για την υγεία.

Κολύμβηση και απώλεια βάρους: Πώς λειτουργεί και ποιο στυλ είναι καλύτερο για να χάσεις κιλά

Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η κολύμβηση είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που σου επιτρέπουν να ξεφύγεις από τον έξω κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, το κολύμπι όχι μόνο μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σου, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση του άγχους. Στην πραγματικότητα, το κολύμπι σε σταθερή βάση μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την απόκρισή σου στο στρες. Εν τω μεταξύ, η απελευθέρωση με το κολύμπι χημικών ουσιών που προκαλούν θετική αίσθηση στον εγκέφαλό σου, όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, σε βοηθούν να αισθάνεσαι πιο άνετα.

Διαλογισμός: Άλλαξε τη ζωή σου με την απλή μέθοδο που χρειάζεται μόνο 13 λεπτά

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Όπως και άλλες μορφές καρδιαγγειακής άσκησης, η κολύμβηση υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς σου. Για παράδειγμα, μια μελέτη 43 ατόμων με υπέρταση έδειξε ότι μετά από 12 εβδομάδες κολύμβησης, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Έδειξαν επίσης σημάδια βελτίωσης της καρδιαγγειακής τους υγείας.

Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο

Η κολύμβηση δεν είναι μόνο μια εύκολα προσβάσιμη μορφή άσκησης, αλλά μπορεί επίσης να εκτελεστεί από άτομα όλων των ηλικιών, σωματικού βάρους και επιπέδων φυσικής κατάστασης. Μπορεί επίσης να παίξει βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Eρευνητές σε μια μικρή μελέτη 40 ατόμων διαπίστωσαν ότι 16 εβδομάδες τακτικής κολύμβησης βοήθησαν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου όπως η χοληστερόλη, η γλυκόζη του αίματος και η αρτηριακή πίεση. Κατά συνέπεια, η κολύμβηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία μη φαρμακολογική προσέγγιση για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το τακτικό κολύμπι βελτίωσε επίσης τους ρυθμούς μεταβολισμού, ενίσχυσε τη διάθεση και αύξησε τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται.

Βελτιώνει τον ύπνο

Εάν έχεις προβλήματα με τον ύπνο τη νύχτα λόγω πόνου ή αντιμετωπίζεις τακτικά αϋπνία, το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου σου. Ενώ οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το πώς η άσκηση επηρεάζει τον ύπνο έχουν επικεντρωθεί σε ασκήσεις στην ξηρά, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το κολύμπι μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι από τη δεξιά πλευρά σου

Καίει Θερμίδες

Εάν οι στόχοι υγείας σου περιλαμβάνουν την καύση περισσότερων θερμίδων ή την απώλεια βάρους, είναι χρήσιμο να προσθέσεις το κολύμπι στο πρόγραμμα προπόνησής σου. Όχι μόνο θα κάψεις σημαντικό αριθμό θερμίδων, αλλά θα ασκήσεις ολόκληρο το σώμα σου. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν έλλειμμα θερμίδων όταν κολυμπούν.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.06.2023 - 21:30