Κατάθλιψη: Αυτά τα 3 είδη γυμναστικής αποτελούν τα καλύτερα όπλα για τη θεραπεία της

17.02.2024
Κατάθλιψη: Αυτά τα 3 είδη γυμναστικής αποτελούν τα καλύτερα όπλα για τη θεραπεία της
Τα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνουν τη θεωρία που θέλει τη γυμναστική ως βασική θεραπευτική επιλογή απέναντι (και) στην κατάθλιψη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024 στο The BMJ, υπογραμμίζει πως διάφορες ασκήσεις - όπως περπάτημα, τζόγκινγκ, γιόγκα, προπόνηση ενδυνάμωσης, μικτές αερόβιες ασκήσεις, τάι τσι και τσιγκόνγκ -μείωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης είτε ανεξάρτητα είτε σε συνδυσμό με θεραπεία και φάρμακα.

Συγκεκριμένα, όσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα, τόσο πιο αποτελεσματική ήταν.

Το περπάτημα ή το τζόκινγκ, η γιόγκα και η προπόνηση ενδυνάμωσης προέκυψαν ως τα τρία κορυφαία είδη άσκησης για τη μείωση της κατάθλιψης, αν και οι διαφορές στην αποτελεσματικότητα μεταξύ όλων των σχημάτων άσκησης ήταν οριακές.

Η γιόγκα, ειδικότερα, βρέθηκε ότι μειώνει την κατάθλιψη περισσότερο σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης που μελετήθηκαν.

Επιπλέον, η γιόγκα και η προπόνηση ενδυνάμωσης ήταν ιδιαίτερα καλά ανεκτές (σωματικά), πράγμα που σημαίνει ότι η άσκηση μπορεί να εκτελεστεί άνετα χωρίς να κάποιος να νιώσει σημαντική ενόχληση ή πόνο.

56_16.png

Ένα σημαντικό στοιχείο που η μελέτη αυτή βοήθησε να επισημανθεί ήταν ότι «κάθε τύπος άσκησης συνοδεύεται από ένα μοναδικό σύνολο πλεονεκτημάτων για την ψυχική σας υγεία», είπε στο ABC News η Δρ Neha Chaudhary, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής ιατρός στο Modern Health.

Η Chaudhary, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, πρόσθεσε ότι συνιστά την άσκηση σε όλους σχεδόν τους ασθενείς της για να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

5 διάσημες γυναίκες που δεν δίστασαν να μοιραστούν τις προσωπικές δυσκολίες τους με τους fans τους

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο της Υγείας είναι: επίμονη θλίψη, απελπισία, ευερεθιστότητα, ενοχή, απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι, κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση, δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολικό ύπνο, αλλαγή στην όρεξη, σκέψεις θανάτου ή απόπειρες αυτοκτονίας που διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται επίσης πως η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, φύλων, φυλών και εθνοτήτων.

Το να είσαι ευγνώμων μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου — Δες πώς μπορείς να το εξασκήσεις

Στο θέμα μας πάντως, οι γιατροί υποστηρίζουν πως όποιος θέλει να ξεκινήσει θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια μορφή άσκησης που απολαμβάνει περισσότερο, αντί να δίνει προτεραιότητα σε ένα είδος άσκησης ως «καλύτερο», ενώ σημειώνεται πως «Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα όταν ανακαλύψετε πως κάτι διαφορετικό από τη συνηθισμένη σας ρουτίνα σας αφήνει να αισθάνεστε καλύτερα από ό,τι νομίζατε».

Τελευταία τροποποίηση στις 16.02.2024 - 17:20