ια πολλούς αθλητές, οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό σνακ πριν ή μετά την προπόνηση. Και όχι άδικα: είναι γευστικοί, εύκολοι στην κατανάλωση και πλούσιοι σε πρωτεΐνη, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον σχηματισμό, τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
Ωστόσο, δεν περιέχουν όλοι οι ξηροί καρποί την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης. Δες παρακάτω ποιοι έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα, ώστε να διατηρείς το σώμα σου δυνατό και υγιές.
1. Φυστίκια (7g πρωτεΐνης ανά μερίδα)
Με 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ουγγιά (περίπου 28g), τα φυστίκια είναι επίσημα ο ξηρός καρπός (εντάξει, τεχνικά είναι όσπριο) με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, Β3 και νιασίνη, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Είναι επίσης γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, γεγονός που τα καθιστά σύμμαχο κατά των ελεύθερων ριζών και της κυτταρικής φθοράς. Ιδανικά καταναλώνονται ολόκληρα, αλλά και το φυστικοβούτυρο είναι νόστιμο και εξίσου πλούσιο σε πρωτεΐνη.
2. Αμύγδαλα (6g πρωτεΐνης ανά μερίδα)
Με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ουγγιά, τα αμύγδαλα έρχονται πολύ κοντά στα φυστίκια. Θεωρούνται «υπερτροφή», καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Είναι ιδανικό σνακ ανάμεσα στα γεύματα ή μετά την προπόνηση. Μπορεί να καταπολεμούν και τη φλεγμονή: Μια μετα-ανάλυση του 2022 έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν έως και 60g αμυγδάλων την ημέρα μείωσαν δύο δείκτες φλεγμονής στο σώμα.
3. Φιστίκια Αιγίνης (5.7g πρωτεΐνης ανά μερίδα)
Εκτός από τη γευστικότητά τους, τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, με 5,7 γραμμάρια ανά ουγγιά. Επιπλέον, βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη B1 και B6, όλα απαραίτητα για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία.
4. Κάσιους (4.8g πρωτεΐνης ανά μερίδα)
Αν και περιέχουν «μόνο» 4,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ουγγιά, τα κάσιους προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο συμμετέχει σε περίπου 800 βιοχημικές διεργασίες στο σώμα, σταθεροποιώντας τη λειτουργία των κυττάρων και διατηρώντας τη μυϊκή δύναμη καθώς περνούν τα χρόνια. Επίσης είναι πλούσια σε σίδηρο, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στους μύες.
5. Φουντούκια (4.3g πρωτεΐνης ανά μερίδα)
Τα φουντούκια αποτελούν εξαιρετική επιλογή για υγιεινό σνακ. Παρέχουν 4,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ουγγιά και συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 50g φουντουκιών μπορεί να μειώσει την LDL-χοληστερόλη έως και 7,4%, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά.