Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας μας υπενθυμίζει όλα τα χρόνια που το παραμελήσαμε. Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει επικρατήσει: περνάμε ώρες καθισμένοι στο γραφείο, έπειτα στο αυτοκίνητο για να επιστρέψουμε στο σπίτι, και τέλος ξαπλώνουμε για ύπνο. Η κίνηση έχει γίνει σχεδόν ανύπαρκτη. Είναι ζωτικής σημασίας να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ειδικά μετά τα 60.
Πρόσφατα, το περιοδικό Parade παρουσίασε τη διάσημη δασκάλα γιόγκα Judy S. Schnoebelen, 63 ετών, μέσα από ένα αφιέρωμα του AuFéminin. Κοιτάζοντας πίσω στη διαδρομή της στον χώρο της ευεξίας, η Judy είπε:
«Οι εποχές που μπορούσα να τρώω Big Macs και πίτσες αργά το βράδυ χωρίς να παίρνω βάρος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τότε άρχισα να τρέχω. Με το Walkman στη μέση, έτρεχα αμέτρητα χιλιόμετρα, μέχρι που η μέση μου αντέδρασε στα 40 μου».
Γιατί να μην δοκιμάσεις τη γιόγκα;
Για να καλύψει το κενό που άφησε το τρέξιμο, η Judy στράφηκε στη γιόγκα – μια πρακτική που ακολουθεί εδώ και 15 χρόνια. «Η κίνηση είναι ζωή», τονίζει. Με τη γιόγκα, ενεργοποιείς κάθε σημείο του σώματος.
«Σήμερα, προπονούμαι αρκετές φορές την εβδομάδα στο YogaSix, στο Burke της Βιρτζίνια, σε ένα στούντιο με θέρμανση όπου επίσης διδάσκω», λέει η ίδια.
«Λατρεύω τις δυναμικές συνεδρίες heated vinyasa flow, ενώ τα μαθήματα Sculpt and Flow είναι φανταστικά για να ενσωματώσεις βάρη και καρδιοαναπνευστική άσκηση στην καθημερινότητά σου. Τα Restore μαθήματα μου δίνουν την ευκαιρία να επιβραδύνω, να χαλαρώσω, να έρθω στο έδαφος και να απελευθερώσω την ένταση από τους σφιγμένους μυς μου.»
Δώσε ποικιλία στην προπόνησή σου
Για να πετύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να εντάξεις ποικιλία στις ασκήσεις σου. Η Judy προειδοποιεί να μην κάνουμε κάθε μέρα τις ίδιες ασκήσεις, ειδικά αν στοχεύουν στην πλάτη και τους γοφούς, περιοχές που συνήθως δημιουργούν προβλήματα μετά τα 60.
Επιπλέον, προτείνει να προσθέσουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα. Έτσι, μπορείς να δουλέψεις αποτελεσματικά τα πόδια και τα χέρια σου.
Προστάτευσε τις αρθρώσεις σου
Αυτό το είδος άσκησης δυναμώνει τους μυς, αλλά, πιο σημαντικό, προστατεύει τις αρθρώσεις και τα οστά. Μπορείς να αναζητήσεις ασφαλείς κινήσεις γιόγκα στο διαδίκτυο ή να παρακολουθήσεις μαθήματα, ώστε να μάθεις πώς να εξασκείσαι χωρίς να βλάπτεις το σώμα σου.
Ναι στη γιόγκα, αλλά πάντα με σωστή καθοδήγηση και προφύλαξη!