Πώς να καταλάβεις αν η προπόνησή που ακολουθείς τελικά βλάπτει την υγεία σου

06.05.2025
Πώς να καταλάβεις αν η προπόνησή που ακολουθείς τελικά βλάπτει την υγεία σου
Πότε η άσκηση γίνεται υπερβολή;

Αν πιέζεις τον εαυτό σου με διπλές προπονήσεις κάθε μέρα, ενώ νιώθεις ήδη εξαντλημένος/η, ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτείς.

Μπορεί να νιώθεις ότι όλοι αυτοί οι ιδρώτες, τα push-ups και τα βάρη "πιάνουν τόπο" μόνο όταν το παντελόνι κουμπώνει λίγο πιο εύκολα ή όταν η ζυγαριά σου δείχνει αυτό που περίμενες. Κι εκεί, αρχίζεις να "κολλάς" με αυτό το αίσθημα επιτυχίας. Πιέζεις τον εαυτό σου όλο και παραπάνω. Μόνο που αυτή η αφοσίωση μπορεί να γίνει επικίνδυνα εθιστική. Η υπερβολική γυμναστική, αντί να σε χτίζει, μπορεί να σε εξαντλήσει ή ακόμα και να σε τραυματίσει.

Πότε η άσκηση γίνεται υπερβολή;

Η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική με την προπόνηση. Αν δεν δίνεις χρόνο στο σώμα σου να ανακάμψει, οι μύες δεν θα προλάβουν να επουλωθούν και τελικά θα φθείρονται όλο και περισσότερο. Η υπερπροπόνηση μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και αυτό να φέρει μαζί του νεύρα, δυσκολία συγκέντρωσης και συναισθηματική αστάθεια.

Να θυμάσαι: πόνος στους μυς μετά από προπόνηση είναι φυσιολογικός (λέγεται DOMS – Καθυστερημένη Μυϊκή Κάμψη). Αν όμως η ενόχληση διαρκεί μέρες ή συνοδεύεται από μειωμένη κινητικότητα ή δύναμη, τότε πιθανόν το σώμα σου να σου "φωνάζει" ότι το παρακάνεις.

Πώς σου δείχνει το σώμα σου ότι έχεις ξεπεράσει τα όρια

  • Δεν βλέπεις βελτίωση, παρόλο που αυξάνεις την ένταση ή τη διάρκεια των προπονήσεων.

  • Πόνοι στις αρθρώσεις ή στους μύες που δεν υποχωρούν μέσα σε 1-2 εβδομάδες, μπορεί να δείχνουν τραυματισμό.

  • Μόνιμη κόπωση ακόμα κι αν έχεις κοιμηθεί καλά. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν προλαβαίνει να ανακάμψει από τη φθορά που του προκαλείς.

  • Διαταραχές στον ύπνο. Η υπερβολική άσκηση ανεβάζει τις ορμόνες του στρες και έτσι το σώμα δεν μπορεί να χαλαρώσει ή να κοιμηθεί σωστά.

  • Αλλαγές στη διάθεση: ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, ή ακόμα και κατάθλιψη είναι σημάδια ότι το νευρικό σου σύστημα έχει επιβαρυνθεί.

Πώς να γυμνάζεσαι σωστά

Αν είσαι αρχάριος/α, ένα οργανωμένο πρόγραμμα με εναλλαγές έντασης και σωστή αποκατάσταση είναι το κλειδί. Η ξεκούραση δεν είναι "χαμένος χρόνος", είναι απαραίτητη για να αποδώσεις καλύτερα, να αποφύγεις τραυματισμούς και να χτίσεις ένα σώμα δυνατό και υγιές.

Σκέψου το απλά: μια μέρα στο foam roller ή σε ένα ήπιο μασάζ είναι απείρως καλύτερη από δύο εβδομάδες στο κρεβάτι με τραυματισμό. Το σώμα σου δεν χρειάζεται μόνο να πιέζεται, χρειάζεται και να αναπνέει.