Το να είσαι ευγνώμων μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου — Δες πώς μπορείς να το εξασκήσεις

07.09.2022
Το να είσαι ευγνώμων μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου — Δες πώς μπορείς να το εξασκήσεις
Η πραγματική ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερο από το να λες «ευχαριστώ».

Η πραγματική ευγνωμοσύνη είναι ένα βαθύ συναίσθημα εκτίμησης — και όταν τη νιώθεις, την καλλιεργείς, την μοιράζεσαι και την αναγνωρίζεις, μπορεί να φέρει πολλά προνόμια στη ζωή σου. Πιθανότατα έχεις ακούσει διάφορα καθημερινά tips για την έκφραση ευγνωμοσύνης, το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και πολλά άλλα. Αλλά πώς μοιάζει πραγματικά η άσκηση της ευγνωμοσύνης; Παρακάτω, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας εξηγούν τι ακριβώς είναι η ευγνωμοσύνη, πώς να την ασκείς και γιατί πρέπει.

Οι τεχνικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να κάνεις τα όνειρα σου αληθινά

Τι είναι η ευγνωμοσύνη;

Η ευγνωμοσύνη ορίζεται ως ένα αίσθημα εκτίμησης ή ευχαριστίας. Αλλά γίνεται ακόμα πιο απλό από αυτό, σύμφωνα με την επαγγελματική σύμβουλο Rebecca Phillips. Στην ουσία, «η ευγνωμοσύνη είναι αναγνώριση γιατί όταν μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αναγνωρίσεις αυτό που νιώθεις, μπορείς να αναγνωρίσεις και το καλό», λέει η Phillips. «Το να αναγνωρίσεις ότι κάτι είναι καλό είναι η ουσία της εμπειρίας της ευγνωμοσύνης», λέει.

Η ευγνωμοσύνη δεν είναι τοξική θετικότητα. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο. Η τοξική θετικότητα είναι η πράξη της ακύρωσης και της απόρριψης αρνητικών συναισθημάτων με ψεύτικη ενθάρρυνση (αντί για ενσυναίσθηση και γνήσια φροντίδα), λέει η Phillips. «Το να βιώνεις την ευγνωμοσύνη δεν απαιτεί να στρέψεις την πραγματικότητα ή τις σκέψεις σε ένα μέρος άρνησης», λέει. Ο κύριος πυλώνας της ευγνωμοσύνης είναι να αναγνωρίζεις αυτό που είναι καλό, όχι να αγνοείς αυτό που είναι κακό.

Πώς να είσαι πιο υπομονετική κάθε μέρα

Τι σημαίνει να ασκείς την ευγνωμοσύνη;

Αν το να είσαι ευγνώμων είναι το συναίσθημα, η άσκηση της ευγνωμοσύνης είναι η πράξη. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης περιλαμβάνει την καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης στη ζωή σου μέσω ενός συνδυασμού υγιεινών συνηθειών, μηχανισμών αντιμετώπισης και διαχείρισης χρόνου, εξηγεί ο προπονητής διαχείρισης άγχους Stephen Light. Το θέμα, με λίγα λόγια, είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να απολαύσουν τη ζωή τους λίγο περισσότερο.

Η άσκηση της ευγνωμοσύνης είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, λέει ο Light. «Οποιοσδήποτε έχει την επιθυμία να ασκήσει ευγνωμοσύνη και να ασχοληθεί με την ευγνωμοσύνη έχει τη δυνατότητα να μάθει να την ενσωματώνει στη ζωή του».

Ποιο είναι το νόημα της άσκησης της ευγνωμοσύνης;

«Εξελικτικά μιλώντας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έτοιμος να αναζητήσει ασφάλεια», εξηγεί η Phillips. Αυτό απαιτεί να έχεις συνείδηση για τυχόν περιπτώσεις κινδύνου. Στην αρχαιότητα, αυτό κρατούσε τους ανθρώπους ασφαλείς από ζώα ή άλλες απειλές, αλλά στον σύγχρονο κόσμο, «αυτή η απάντηση που αναζητά ασφάλεια σε κάνει να εστιάζεις πολύ περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά», λέει. Αυτή η προοπτική μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ημέρα σου αλλά και ολόκληρη τη ζωή σου, εμποτίζοντας ό,τι κάνεις με μια αίσθηση τρόμου. Η άσκηση της ευγνωμοσύνης είναι το αντίδοτο σε αυτήν την αρνητικότητα, σύμφωνα με την Phillips. «Μια πρακτική ευγνωμοσύνης σε βοηθά να εξισορροπήσεις την παρόρμηση να εστιάσεις στα αρνητικά με μια υπενθύμιση να εστιάσεις στα θετικά», λέει. Αυτό έχει τη δύναμη να σου δώσει μια πιο ρεαλιστική άποψη της ζωής σου.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η κλίση προς την εστίαση στα θετικά μπορεί να βελτιώσει την ψυχική ευεξία. Στην πραγματικότητα, η άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Happiness Studies.

Σε φυσιολογικό επίπεδο, «η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να στείλει θεραπευτικά, αναγεννητικά μηνύματα στα κύτταρα του σώματός μας», λέει η ειδικός σε θέματα ολιστικής υγείας Serena Poon. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ρόλος του εγκεφάλου είναι να ερμηνεύει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί αυτή τη νοημοσύνη για να στέλνει σήματα στο έντερο, τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι μόνο, η αλλαγή του τι βλέπει ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την υγεία του εντέρου μέχρι την υγεία των ορμονών και όχι μόνο.

«Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη ενέργεια και με τη σειρά της, επιτρέποντάς σου να είσαι πιο συγκεντρωμένη, ενθουσιώδης και να έχεις καλύτερη διαύγεια στην καθημερινή σου ζωή», προσθέτει. Και βοηθώντας σε να δεις το καλό σε καταστάσεις και ανθρώπους, «η άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί επίσης να ενισχύσει τις κοινωνικές σου αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, δημιουργώντας περισσότερη συμπόνια, και συναισθηματική και ψυχολογική ανθεκτικότητα», λέει.

Πώς να εξασκήσεις την ευγνωμοσύνη

1. Ξεκίνα και τελείωσε τη μέρα σου με αυτήν

Ένα εύκολο βήμα για να μάθεις πώς να ασκείς ευγνωμοσύνη, είναι να ξεκινάς τη μέρα σου με αυτήν. «Το να ξεκινάς τη μέρα με μια πρακτική ευγνωμοσύνης μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη ζωή σου», σύμφωνα με την Poon. «Αυτή η πρακτική μπορεί να μετατοπίσει την ενέργειά σου προς την αγάπη, τη χαρά και την αφθονία», λέει.

Η Poon προτείνει επίσης να κάνεις την πρακτική ευγνωμοσύνης πριν κοιμηθείς. «Το να τελειώσεις τη μέρα σου με μια λίστα ευγνωμοσύνης ή άλλη πρακτική ευγνωμοσύνης θα μετατοπίσει την ενέργεια και το μυαλό σου σε ένα μέρος αγάπης», λέει.

2. Φτιάξε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Δημοφιλές από γκουρού αυτοβοήθειας και διασημότητες, το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης συνεπάγεται την καταγραφή αυτού για το οποίο είσαι ευγνώμων κάθε μέρα, εξηγεί η Phillips. Εκτός από το ότι φέρνει λίγη ευτυχία και ελπίδα στο καθημερινό σου πρόγραμμα, «αυτή η πρακτική σου δίνει επίσης κάτι για να κοιτάξεις πίσω», λέει ο Light, το οποίο έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σε βοηθά να παρακολουθείς την προσωπική σου ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου.

3. Πες ευχαριστώ!

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις για τι είσαι ευγνώμων, αλλά το να μάθεις πώς να ασκείς την ευγνωμοσύνη δεν αφορά μόνο την αυτογνωσία και την ενδοσκόπηση. Όταν είστε ευγνώμων για άλλους ανθρώπους - ή για τις υπηρεσίες που σου παρέχουν -, είναι σημαντικό να τους το πεις, λέει η Poon.

Για παράδειγμα, μπορείς να πεις:

  • Ήθελα απλώς να σε ευχαριστήσω που φτιάχνεις τον καφέ μου τα περισσότερα πρωινά. Πραγματικά, εκτιμώ πόση φροντίδα μου δίνεις

  • Σε ευχαριστώ που οδηγείς με τόση ασφάλεια!

  • Γεια! Αυτό είναι ένα μικρό μήνυμα για να σου πω πόσο εκτιμώ που σε έχω στη ζωή μου. Μου γεμίζεις τις μέρες με πολλά καλά.

4. Εστίασε την ευγνωμοσύνη προς τα μέσα

«Δεν μπορείς να υπηρετήσεις τους άλλους αν δεν γεμίσεις τον εαυτό σου με αγάπη για τον εαυτό σου», λέει η Poon. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης στον εαυτό σου, για τον εαυτό σου, μπορεί να σε βοηθήσει να παρακάμψεις τα αγχώδη συναισθήματα. Όταν λοιπόν ασκείς την ευγνωμοσύνη, φρόντισε να ευχαριστείς ρητά τον εαυτό σου για τους καρπούς του κόπου σου.