5 υγιεινές τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία

05.09.2022
5 υγιεινές τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία
Οι υγιεινές τροφές δεν κάνουν μόνο καλό στο σώμα σoυ, αλλά και στο μυαλό σου και αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους περισσότερο από όσο νομίζες. Πρακτικά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω του νευρικού συστήματος. Όταν αισθάνεσαι άγχος, ο εγκέφαλός σου θα το πει στο έντερο σου, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου και το επίπεδο ενέργειάς σου. Γι' αυτό, αν νιώθεις συχνά κυκλοθυμική ή νευρική, ήρθε η ώρα να ρίξεις μια ματιά στο καθημερινό σου διατροφολόγιο. Μπορεί να εκπλαγείς με τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι τροφές που καταναλώνεις στη συνολική ψυχική σου υγεία. Στην παρακάτω λίστα θα βρεις υγιεινές τροφές που μπορεί να επηρεάσουν θετικά το σώμα και την ψυχική σου υγεία.

Σολομός

Ο σολομός είναι μια τροφή πλούσια σε ωμέγα 3. Συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο και βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των κυττάρων, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο θλίψης, κατάθλιψης, προβλημάτων μνήμης και για τους ηλικιωμένους, άνοιας.

Το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3 από μόνο του, επομένως η κατανάλωση τροφών όπως ο σολομός είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία του. Αυτός ο τύπος λιπαρών ψαριών εξισορροπεί τις ορμόνες και σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο φουσκωμένη, ελέγχει την όρεξή σου και ενισχύει τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Σκέψου το ως ένα χαρούμενο γεύμα - δεν νιώθεις φουσκωμένη και δεν πεινάς ακόμα μετά. Δεν είναι υπέροχο;

Σολομός: Τα 8 σημαντικά οφέλη για την υγεία σου

Ωμό σκόρδο

Υπάρχουν πολλά οφέλη που προσφέρει το ωμό σκόρδο στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της μνήμης που είναι απαραίτητη για τους ηλικιωμένους. Μπορείς είτε να φας ωμό σκόρδο (από μόνο του) είτε να το αναμείξεις σε σαλάτες, ανάλογα με το τι προτιμάς (είναι ιδιαίτερα δυνατό, οπότε μπορεί να θελήσεις να το ανακατέψεις με κάτι άλλο).

Γλυκόπικρη σοκολάτα

Η γλυκόπικρη σοκολάτα είναι λίγο διαφορετική από την κανονική, γλυκιά σοκολάτα. Η διαφορά είναι ότι περιέχει υψηλή ποσότητα κακάο (50%-90%). Λάβε υπόψη ότι όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο το καλύτερο! Όταν καταναλώνεις αυτό το είδος σοκολάτας, λέει στον εγκέφαλό σου να απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στη διαχείριση του στρες και έτσι αυξάνονται τα συναισθήματα ευτυχίας.

Το κακάο προάγει επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σου, πράγμα που σημαίνει ότι για τους ηλικιωμένους, βελτιώνει τη διανοητική τους λειτουργία διευκολύνοντας την παραγωγή λέξεων και τους βοηθά να αισθάνονται πιο ισορροπημένοι.

Καρύδια ή αμύγδαλα; Τι να διαλέξω και γιατί

Καρύδια

Πολλοί ξηροί καρποί, όπως οι σπόροι λιναριού, οι σπόροι κολοκύθας και οι σπόροι chia, είναι εξαιρετικοί για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά τα καλύτερα είδη ξηρών καρπών είναι τα καρύδια. Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υγιούς λίπους που βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση καθαρότερων αρτηριών. Έχουν ωμέγα-3 που έχουν καλή επίδραση στη διάθεση ενώ μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Με τη σειρά τους, η καθημερινή τους κατανάλωση θα σε οδηγήσει σε καλύτερη διάθεση, πιο αισιόδοξη ενέργεια, ελπίδα και συγκέντρωση.

Φύκι

Αγαπητή λάτρη του σούσι, αυτό είναι για εσένα. Παρόλο που τα φύκια είναι κυρίως δημοφιλή στην Ασία, είναι ευρέως αναγνωρισμένα ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Τα φύκια περιέχουν μια καλή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι μεγάλο πλεονέκτημα για το μυαλό σου. Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο συστατικό που βρίσκεται στα φύκια και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες. Τέλος, μαζί με το ιώδιο που περιέχουν, είναι ότι πρέπει για την πνευματική απόδοση.