Χρησιμοποίησε αυτήν την 5λεπτη τεχνική πρωινού διαλογισμού για να δώσεις το σωστό τόνο στην ημέρα σου

02.09.2022
Χρησιμοποίησε αυτήν την 5λεπτη τεχνική πρωινού διαλογισμού για να δώσεις το σωστό τόνο στην ημέρα σου
Το να αφιερώνεις χρόνο για έναν σύντομο καθοδηγούμενο πρωινό διαλογισμό μπορεί να έχει διαρκή αντίκτυπο στο υπόλοιπο της ημέρας σου

Ο τρόπος με τον οποίο περνάς το πρωί σου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πώς θα περάσει η υπόλοιπη ημέρα, επομένως το να αφιερώσεις μια σύντομη στιγμή στον εαυτό σου μόλις ξυπνήσεις μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Ο πρωινός διαλογισμός κάτω των πέντε λεπτών για τη δασκάλα γιόγκα και ενεργειακή θεραπεύτρια Janine Martins έχει να κάνει με την ανατολή με τον ήλιο για να ενεργοποιήσει φυσικά και να κεντράρει το μυαλό και το σώμα σου πριν ξεκινήσετε τη μέρα. «Ως πρώτο πράγμα το πρωί, είναι υγιές να έχουμε μια μικρή άνοδο στην ενέργειά μας γιατί αυτό μεταφράζεται σε όλη την υπόλοιπη ημέρα, δίνοντάς μας κίνητρο», εξηγεί η Martins.

3 όχι και τόσο προφανείς παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και την ψυχική σου υγεία

Στον πρωινό της διαλογισμό, η Martins ακολουθεί μια διαδικασία οπτικοποίησης που έχει σχεδιαστεί για να μας επιτρέπει να συνδεθούμε με την ηλιακή ενέργεια. Τι ακριβώς είναι αυτό; «Το σώμα σου είναι σχεδιασμένο να κινείται με τον ρυθμό του ήλιου, οπότε σηκώνεσαι το πρωί, βρίσκεις την κορύφωσή σου το μεσημέρι και μετά αρχίζεις σιγά σιγά να κατεβαίνεις. Όταν μπορείς να μιμηθείς τον φυσικό ρυθμό του κόσμου γύρω σου και την οργανική ενέργεια που σου τροφοδοτείται, κινείσαι με περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη χάρη και δεν αντιστέκεσαι σε αυτό που είναι αληθινό» προσθέτει, σημειώνοντας ότι με αυτή την πρόθεση δημιουργήθηκε ο πεντάλεπτος πρωινός διαλογισμός της.

Πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον πρωινό διαλογισμό
Με το διαλογισμό γενικά, είναι καλύτερο να βρεις μια άνετη θέση
καθισμένη σε ένα μαξιλάρι ή καρέκλα ή ξαπλωμένη, εάν μια καθιστή θέση δεν ακούγεται ελκυστική. Μπορείς να βάλεις λίγη πρωινή μουσική διαλογισμού ή έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό, ή μπορείς να διαλογιστείς στη σιωπή, ανάλογα με το τι σου φαίνεται καλύτερο.

Ξεκίνα με λίγη αναπνοή αν έχεις χρόνο. «Μια δυνατή πρακτική αναπνοής ηρεμεί το μυαλό. Η αναπνοή πριν από το διαλογισμό είναι βασικά σαν τις ασκήσεις προθέρμανσης που κάνεις πριν τρέξεις. Είναι προετοιμασία έτσι ώστε να είσαι ήδη σε ένα πολύ ήρεμο και σταθερό μέρος και να μην παλεύεις με το μυαλό, που ήδη κινείται οργανικά, προς αυτή την κατεύθυνση της ησυχίας».

Πριν από αυτόν τον πρωινό διαλογισμό, εξασκήσου σε έναν τύπο αναπνοής που ονομάζεται Nadi Shodhana, γνωστός και ως εναλλακτική αναπνοή με το ρουθούνι, που είναι ένας τύπος αναπνοής που έχει σχεδιαστεί για να εξισορροπεί την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του σώματος, και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και τις θεϊκές θηλυκές και αρσενικές ενέργειες. Για να εξασκηθείς σε αυτή την αναπνοή πριν από το διαλογισμό, κάθισε αναπαυτικά και τοποθέτησε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στο κέντρο του μετώπου σου, με τον αντίχειρά σου κοντά στο δεξί ρουθούνι και τον παράμεσό σου κοντά στο αριστερό ρουθούνι.

Ξεκίνα παίρνοντας μια βαθιά εισπνοή από το δεξί σου ρουθούνι, με το δάχτυλο του δακτύλου σου να βουλώνει απαλά το αριστερό σου ρουθούνι. Κράτησε την αναπνοή σου στην κορυφή για μια στιγμή, κλείσε το δεξί σου ρουθούνι και μετά εξέπνευσε από το αριστερό σου ρουθούνι. Τώρα, εισέπνευσε από το αριστερό σου ρουθούνι, κράτησε το στο πάνω μέρος και εξέπνευσε το δεξί σου ρουθούνι, χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τα δάχτυλά σου για να ανοίξεις και να κλείσεις κάθε ρουθούνι. Η Martins συνιστά να επαναλάβεις αυτήν την εναλλακτική μέθοδο αναπνοής με το ρουθούνι για τρία έως πέντε λεπτά πριν ξεκινήσεις τον διαλογισμό.

Οι μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να μειώσεις το άγχος και να τονώσεις τη λίμπιντο

Τα οφέλη του πρωινού διαλογισμού
Ενώ μπορείς να επωφεληθείς από τον διαλογισμό ανά πάσα στιγμή, ο πρωινός διαλογισμός είναι εξαιρετικός γιατί βοηθά στην προετοιμασία του μυαλού και του σώματός σου για την ημέρα, λέει η Martins. «Εάν το μυαλό είναι σταθερό και συγκεντρωμένο, οτιδήποτε κάνεις για την υπόλοιπη ημέρα είναι ήδη έτοιμο να προέλθει από ένα σημείο ικανότητας και εστίασης — και αυτό είναι τελικά μέρος του στόχου της πρακτικής, ώστε να μπορείς να ξεπεράσεις το μυαλό σου έτσι ώστε να μην σε πιέζουν οι σκέψεις και να κινείσαι πολύ σταθερά όλη την ημέρα», λέει.

Η πέψη είναι ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του πρωινού διαλογισμού, λέει η Martins. «Δύο από τα μεγαλύτερα πράγματα που επηρεάζουν την πέψη είναι το άγχος και το στρες», σημειώνει. «Έτσι, αν ξεκινάς τη μέρα σου από ένα μέρος με μειωμένο άγχος και μειωμένο στρες, επηρεάζεις την πέψη σου με πολύ δυνατό τρόπο».

Ο πρωινός διαλογισμός μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις διαπροσωπικές προκλήσεις με μεγαλύτερη ευκολία. Όταν διαλογίζεσαι, είναι πιο πιθανό να είσαι υπομονετική, να επιβραδύνεις την ομιλία σου και να είσαι καλύτερη ακροάτρια, αφού το μυαλό σου είναι σταθερό και ήρεμο. Και, με όλη αυτή την υπομονή και τη σταθερότητα, είναι πιο πιθανό να ξέρεις πότε πρέπει να απομακρυνθείς για λίγο. «Η ενσυνειδητότητα της ημέρας σου – ειδικά όταν έχεις να κάνεις με άλλους ανθρώπους – βελτιώνεται με τον διαλογισμό επειδή δεν τρέχεις», εξηγεί η Martins. «Όταν είσαι παρούσα αυτή τη στιγμή, αναγνωρίζεις τα πράγματα που λέει ο άλλος και όταν νιώθεις ότι κάτι σε ερεθίζει αρνητικά, όταν έχεις κάνει διαλογισμό το ίδιο πρωί, είσαι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσεις καθημερινές καταστάσεις, ακόμα κι αν είναι δύσκολες».