Όσα αποφασίζουν οι άλλοι για εσένα στα πρώτα δευτερόλεπτα της γνωριμίας σας

01.09.2022
Όσα αποφασίζουν οι άλλοι για εσένα στα πρώτα δευτερόλεπτα της γνωριμίας σας
Παρόλο που δε μπορείς να αλλάξεις τη δομή του προσώπου σου, μπορείς να κάνεις αλλαγές στη γλώσσα του σώματός σου

Πολλές πρώτες εντυπώσεις προέρχονται από πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε καθόλου – το φυσικό μας άρωμα, το πόσο «συμπαθητικά» είναι τα πρόσωπά μας και αν φοράμε γυαλιά. Για παράδειγμα, οι άνδρες που έχουν γυναικεία χαρακτηριστικά προσώπου, όπως πιο λεπτά φρύδια και πιο μυτερό πηγούνι, είναι πιο πιθανό να φαίνονται αξιόπιστοι.

Το «Τεστ δύσκολου ατόμου» μετρά 7 βασικά γνωρίσματα—Δες τι πρέπει να γνωρίζεις

Όσοι θέλουν να αφήσουν μια καλή πρώτη εντύπωση δεν μπορούν να κάνουν πολλά για τη δομή του προσώπου τους, αν και μπορούν να αλλάξουν τη γλώσσα του σώματός τους κάνοντας μικρές αλλαγές όπως να χαμογελούν περισσότερο, να κάνουν περισσότερη οπτική επαφή και να γνέφουν. Παρακάτω, θα δεις ποιες απόψεις σχηματίζουν οι άλλοι για εσένα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα σε γνωρίσουν:

Αν είσαι αξιόπιστη
Οι άνθρωποι αποφασίζουν για την αξιοπιστία σου σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου.
Οι ερευνητές του Princeton το ανακάλυψαν δίνοντας σε μια ομάδα φοιτητών πανεπιστημίου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα, την ικανότητα, την επιθετικότητα και την αξιοπιστία των προσώπων.

Τα μέλη μιας άλλης ομάδας μπορούσαν να πάρουν όσο χρόνο ήθελαν. Οι απόψεις τους ήταν ίδιες για τα περισσότερα χαρακτηριστικά με τους ανθρώπους που είχαν μόνο ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Μεγάλο μέρος αυτής της κρίσης βασίζεται σε πράγματα που δεν μπορείς πραγματικά να αλλάξεις. Μπορείς όμως να αλλάξεις τη γλώσσα του σώματός σου για να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη των άλλων σε εσένα. Δοκίμασε να χαμογελάς περισσότερο, να κοιτάς τους ανθρώπους στα μάτια και να μιμείσαι τη γλώσσα του σώματος του άλλου.

Αν είσαι χαρισματική
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Toronto του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αποφασίζουν σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα εάν ένα άτομο είναι χαρισματικό.

Αν μπορείς να είσαι ηγέτης
Για μια μελέτη του 2012, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Miami και στο Πανεπιστήμιο Duke έβαλαν ανθρώπους να ακούνε ηχογραφήσεις ανδρών και γυναικών που έλεγαν: «Σας προτρέπω να με ψηφίσετε αυτόν τον Νοέμβριο».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να πουν ότι θα ψήφιζαν γυναίκες με χαμηλότερη φωνή. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό επειδή οι γυναίκες με χαμηλότερη φωνή θεωρούνταν πιο ικανές και αξιόπιστες. Οι συμμετέχοντες προτίμησαν επίσης να ψηφίσουν άνδρες με χαμηλότερη φωνή, αν και δεν ήταν επειδή έμοιαζαν πιο αξιόπιστοι.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί λιγότερες γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις σε όλο τον κόσμο. «Τουλάχιστον», γράφουν, «το ύψος της φωνής είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό που δεν αντισταθμίζει τους κοινωνικούς κανόνες που ενθαρρύνουν την ανισότητα των φύλων».

7 κακές συνήθειες που καλό είναι να κόψεις

Αν είσαι έξυπνη
Μια μελέτη του 2007 με επικεφαλής την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Loyola Marymount, Nora A. Murphy, διαπίστωσε ότι το να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια ήταν σημαντικό για την εξυπνάδα σου.
«Το να κοιτάς ενώ μιλάς ήταν μια βασική συμπεριφορά», έγραψε η Murphy. «Συσχετίστηκε σημαντικά με το IQ, και συνέβαλε σε υψηλότερες βαθμολογίες νοημοσύνης».

Αν είσαι τολμηρή
Οι άνθρωποι δεν διαβάζουν μόνο το ποια είσαι από την εμφάνισή σου, αλλά και από τον τρόπο που κινείσαι.
Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Durham το 2012, έδειξαν στους φοιτητές βίντεο κλιπ 26 άλλων φοιτητών που περπατούσαν — κάποιοι με πιο χαλαρό βάδισμα, κάποιοι πιο σφιχτό.
Χρειάζονταν μόνο μερικά βήματα για να δοθεί μια αίσθηση προσωπικότητας. Οι μαθητές εξίσωσαν τα πιο χαλαρά βαδίσματα με την εξωστρέφεια και την περιπέτεια, ενώ οι πιο κοφτοί περιπατητές θεωρήθηκαν νευρωτικοί.

Αν θα μπορούσες να είσαι φίλη ή εχθρός
Δεν είναι μόνο τα μάτια μας που μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια πρώτη εντύπωση. Έρευνα από την Ιταλίδα ψυχολόγο Mariella Pazzaglia δείχνει πώς η όσφρησή μας μας βοηθά να αποφασίσουμε αν κάποιος είναι φίλος ή εχθρός.

Σύμφωνα με την έρευνα, προσδιορίζουμε αν κάποιος ανήκει στην οικογένεια ή στην κοινωνική μας ομάδα κατά άρωμα. Αν κάποιος μυρίζει οικεία, είναι σημάδι ότι είναι σαν εμάς και μπορεί να προσφέρει κοινωνική υποστήριξη. Αλλά αν μυρίζει πολύ διαφορετικά, πιστεύουμε ότι μπορεί να μην θέλει το συμφέρον μας.